Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Haydarpaşa Gar Özelleştirme İdaresinin Kucağında

(yorumlar kapalı)

 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanvekili Ahmet Aksu, daha önce gündeme gelen Haydarpaşa Garı’nın yenilenmesi projesi kapsamında bölgenin Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) ÖİB’ye devri konusunda çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Aksu, kısa zaman içerisinde Haydarpaşa ihalesinin duyurulacağını kaydetti. Başkanvekili Aksu, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından 16 Ekim 2010 tarihinde düzenlenen 12’nci Uluslararası Enerji Arenası’nda açıklamalarda bulundu.

resim

Haydarpaşa Garı’nın Galataport gibi düşünülebileceğine işaret eden Aksu, “İstanbul Boğazı’nın iki yakasında karşılıklı kurvaziyer limanları olabilir mi, bu konuda çalışmalarımıza başladık” dedi. Galataport limanı ihalesinde de çalışmaların sona geldiğini ifade eden Aksu, “İlgili kurumların görüşlerini bekliyoruz. Ancak görünüş itibarıyla burada bir kurvaziyer limanı olacak” diye konuştu.

Bu açıklamalardan sonra Haydarpaşa Koruma Amaçlı nazım İmar planı hakkında kamuoyu desteği yaratmak amacıyla İBB yetkililerinin Haydarpaşa Limanda KRUVİZİYER liman olmayacak beyanatları boşa çıkmaktadır.

TCDD’de Genel Müdürü Haydarpaşa KANİP ilk ortaya çıktığında zaten “Haydarpaşa’ya ihtiyacı olmadığını” beyan etmişti.(1)

Ayrıca 28.11.2010 tarihinde Haydarpaşa gar yangınından hemen sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan açıklamada “Haydarpaşa projesini hayata geçireceğiz” açıklamasının da yangından mal kaçırma girişimi olarak nitelenebilir.

Özelleştirme İdaresine devredilen bir taşınmaz artık kamu yararı gözetilmeden kim daha çok para verirse ona satılacaktır. Bu durumda Haydarpaşa’nın bir tuğlasına dokundurmayız diyen kurum yetkilileri çatının yanmasını içerden seyrettikleri gibi bundan sonra Haydarpaşa’yı uzaktan seyredebileceklerdir. Haydarpaşa’da denize bakan oda isteyen kurum yöneticileri odalarından bir kez tarihi yarımada siluetine baksınlar çünkü bu son bakışlarıdır.

Haydarpaşa ve çevresindeki kentsel dönüşüme kamu yararı olmadığı için ilk günden buyana karşı çıkan Haydarpaşa Dayanışmasının bundan sonra vereceği mücadele Haydarpaşa Garın geleceğinin belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

Haydarpaşa Dayanışması Haydarpaşa gar ve çevresinin yağmalanması için tezgahlanan bütün oyunları boşa çıkarmıştır.

Sermaye güçleri ve Hükümet son kozunu oynayarak Haydarpaşa gar ve çevresindeki kentsel/rantsal dönüşümü ÖİB ye havale etmiştir.

Haydarpaşa Dayanışması Haydarpaşa üzerindeki ÖİB oyununu bozmak için yeterli kamuoyu gücene sahiptir.

Zaman Haydarpaşa Gara sahip çıkma kentsel dönüşüme karşı durma zamanıdır.

(1) Haydarpaşa’ya İhtiyacımız yok dedi

 

http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=287

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu