Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Büyükada’da İDO Protestosu

(yorumlar kapalı)

İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi’nin Bostancı- Adalar hattında vapur seferlerinin bazıları yerine motor çalıştırmaya başlaması Adalarda yaşayan vatandaşlar tarafından endişeyle karşılanmış ve tepkilere neden olmuştur. 25.10.2009 tarihinde Büyükada’da yapılan basın açıklaması ile adalar halkın tepkisi sokağa taştı.

Özel sektöre ait motorlara mahkûm olmak istemeyen Adalar halkı bir süredir çeşitli eylem ve etkinliklerle, İDO Şehir Hatları İşletmesi’nin, kış tarifesinde Bostancı-Adalar hattında vapur seferlerini kaldırmasına itiraz ediyor ve vapurlarını geri istiyorlardı.

Partilerin ilçe kuruluşları ve Adaların iletişim kanalı olan internet haber sitesi Adalar Postası üzerinden ve sokaklara kurulan stantlarda imza kampanyaları başlatmış ve kısa sürede binlerce imza toplanmıştır.

resim

"Adalar-Bostancı Vapurumu Vermiyorum Platformu"nun çağrısıyla 25.10.2009 tarihinde saat 12.30’da Büyükada İskele Meydanında toplanan yaklaşık 400 Adalı’ya kürsüden ilk olarak Büyükada Maden Muhtarı Rafet Garip seslendi. "Adalar-Bostancı hattı vapurlarımızı vermiyoruz" stickerleri takan adalıların basın açıklamasına basın temsilcileri, mahalle muhtarları ve belediye temsilcileri de katıldı.

resimMuhtar Garip "Vapurlarının ellerinden alınması gibi bire bir tüm Adalıların yaşamını etkileyen bir soruna karşı oluşup büyüyen bu imza ve tepkileri bir araya getirerek daha güçlü bir şekilde kamuoyuna duyurmak amacıyla Adalılar bir Platform kurdular. adı verilerek yeniden güvenli ulaşım elde edinceye kadar mücadele etme kararı alan bu platform içinde Ada Muhtarlıkları, Sivil Toplum Kuruluşları, tüm Partiler, Belediye Temsilcileri ve bireysel olarak vatandaşlar yer almaktadır. Platformun nihai amacı İDO ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne imzalarıyla Adalıların taleplerini ileterek uygulamanın durdurulmasını ve vapurları yeniden sefere konmasını sağlamaktır. Platform 21 ve 22 Ekim 2009 tarihlerinde Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da masalar açarak Ada halkının bilgilendirilmesini ve imzalarıyla katılımlarını arttırmıştır. Bu gün burada siz basın mensupları aracılığıyla imzalarımızı ve haklı talebimizi kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Muhtar Garip’in konuşmasının ardından Adalar-Bostancı Vapurumu Vermiyorum Platformu adına basın açıklamasını okumak üzere kürsüye Leyla Özalp çıktı.

resim

Leyla Özalp platform adına okuduğu açıklamada kısaca "İDO’nun son uygulamasının engelliler, yaşlılar, tek başına okullarına giden öğrenciler başta olmak üzere tüm ada halkını huzursuz ediyor, çünkü motorlar hem vapurların kapasitesine ve fiziki koşullarına sahip değil hem de daha az güvenli ve dayanıklı, önümüzdeki günlerde kötü hava koşullarının da motorların ulaşıma hiç uygun olmayacaktır, bu nedenle güvenli yolculuk için vapur seferlerinin bir an önce tekrar konulmasını istiyoruz" dedi.

resim

Okunan basın açıklamasının tam metni aşağıdadır.

ADALAR’A VAPUR YERİNE MOTOR UYGULAMASI BAŞLADI !…

Değerli Basın Mensupları,

"Haydi, İstanbul, Vapurunu Seç!" kampanyasıyla bizlere daha konforlu vapurlarla sefer yapma vaadinde bulunan İDO yönetimi, tam tersine Adalar – Bostancı hattındaki bazı seferlerde vapur yerine motor çalıştırmaya başlamıştır. Üstelik bu uygulama ile ilgili önceden halka hiçbir bilgi verilmemiş, motorların hangi saatlerde çalışacağı bile yeni kış tarifesinde yer almamıştır.

GÜVENLİ ULAŞIM BİR HAKTIR, SE MOTORLA YOLCULUK YAPMAK ZORUNDA BIRAKILAMAZ!

Sefere konulan motorlar ile vapurların standartları eş değer değildir. Motorların hızları az, açık ve kapalı alanlarda yolcu taşıma kapasitesi düşük, motor sesi desibeli ve titreşim düzeyi ise vapurlardan çok daha yüksektir. Bu motorlarla uzun süreli yolculuk yapmak yorucu ve yıpratıcıdır. Isıtma, koltuk genişliği ve rahatlığı, kadın-erkek tuvalet sayısı gibi birçok yönden de motorlar, vapurların konfor ve kalitesine sahip değildir. İskelelere burundan yanaşabilen motorlara çocuk, yaşlı ve sakatların; hasta, bebek arabası ve yük taşıyıcısı kullananların iniş-binişleri de vapurlarla kıyaslanamayacak kadar zordur.

Normal hava koşullarında en kısa mesafeye 35 dakikada ulaşabilen motorların seyir süresi kışın sert hava koşullarında uzamaktadır. Lodoslu havalarda motorla yolculuk tehlikeli bir hal almaktadır. Vapur sayılarını azaltarak vapur hatlarını motorlara kiralamayı İDO’nun özelleştirilme sürecinin bir parçası olarak görmekteyiz. Hatlar özelleştirildikçe motorlara teslim edilmektedir. Böylece İstanbul halkı yüz yıl öncesinden bile daha konforsuz ve daha güvensiz, ergonomik açıdan çok daha kalitesiz deniz araçları olan motorlarla seyahat etmek zorunda bırakılmaktadır.

ADALARDA ULAŞIM SADECE DENİZ YOLU İLE SAĞLANIR!

Deniz ulaşımı temel olarak Adalar – Kadıköy – Kabataş hattında Şehir Hatları vapurları; Adalar – Kabataş hattında kışları tek sefere düşürülen Deniz otobüsleri; Adalar-Bostancı hattında ise Şehir Hatları vapurları ve bir denizcilik kooperatifi bünyesinde örgütlenmiş motorlarla yapılmaktadır. Maltepe ve Kartal iskelelerinden de Adalara daha az sayıda motor seferi yapılmaktadır.

Adalar – Kabataş mesafesinden daha kısa mesafeye sahip olduğu için doğal olarak daha düşük ücretlendirilen Adalar-Bostancı vapur yolcu taşıma ücretleri İDO işletmesine geçtikten sonra yükseltilerek Kabataş’la aynı seviyeye getirilmiştir.

Son iki yılda bu hatta yolcu taşıma ücretlerine büyük zamlar yapılmış, akbil 1.50 TL’den 2.50 TL’ye; Jeton ücreti 1.80 TL’den 3.00 TL’ye çıkarılmıştır. Kooperatife bağlı motorlar da aynı ücretle ve iki yıldır akbil ile yolcu taşımaktadır. İki ticari kuruluş tekel gibi tarife oluşturmakta ve fiyat belirlemektedir. Rekabet yerine tekelleşme vardır.

İDO, vapur hattına motor koyma gerekçesini, sefer sayısını arttırmak olarak göstermektedir. Tarifelerde bu sayı bir sefer olarak belirlenmiştir.

Kabataş-Bostancı Deniz otobüsleri bağlantılı olarak Adalar-Bostancı yolcuları tarafından da kullanılmakta, fakat Şehir Hatları vapurları ile Deniz otobüslerinin sefer saatleri bir türlü uyumlu hale getirilememektedir. Motorların tarifesi ise Deniz otobüsü tarifesi ile daha uyumlu düzenlendiğinden yolcular zorunlu olarak motorlarla yolculuk yapmaya yönlendirilmektedir.

Yaz aylarında vapurlar ve motorlar kapasitelerinin çok üstünde yolcu taşımaktadır. Bu yüzden; Adalar-Bostancı hattının gerçek yolcu kapasitesi yaz-kış vapur ve motorların toplam taşıdığı yolcu sayısı ile belirlenebilir.

İDO’nun bu gerçeği göz önünde bulundurarak, çalışan tüm araçların tarife uyumluluğunu sağlayıp sefer sayılarını ve vapur büyüklüklerini belirledikten sonra kar-zarar hesabı yapması beklenir.

İDO filosundaki 33 vapurun 5’i 750 kişi kapasitelidir. Sefere konan 600 kişilik motorlarla bu vapurlar arasında büyük bir fark görülmemektedir. Bu hatta çalıştırılan 1200 kişi ve üstü kapasiteli vapurlar nedeniyle İDO zarar açıklamaları yapmaktadır.

İDO yetkilileri Adalar hattında işletmelerinin  zarar ettiği iddiasının arkasına sığınmaya çalışmaktadır. İDO, bilânçosu incelendiğinde kar eden bir kurumdur. Şirketlerin karları bir bütün olarak değerlendirilir. İşletmecilik zafiyetlerinden oluştuğu açıkça belli olan zarar iddiası öne sürülerek bu yanlış uygulamaya gerekçe yaratılamaz. Ayrıca kamu hizmeti vermekte olan bir kurum zarar etse de hizmeti sürdürmek zorundadır.

İDO’nun yaptırdığı anket çalışmasında, vatandaşların %76’sının vapur yerine motorla yolculuk yapmak istediği iddiası da anlaşılır gibi değildir.

Çoğunluğu kışın Adalarda yaşayan vatandaşlara ait olan ve on bini aşan imzalar göstermektedir ki; Ada sakinleri Adalar-Bostancı hattında VAPURLARLA yolculuk yapmak istemektedir. Vapur sefer sayıları da azaltılmamalı, diğer deniz ulaşım araçlarıyla uyumlu hale getirilmelidir!..

SEFERDEN KALDIRILAN VAPURLARIN TEKRAR KONMASINI İSTİYORUZ.

İBB ve İDO yönetimini acilen gereken düzenlemeyi yapmaya davet ediyoruz.

Siz değerli basın mensuplarının bu taleplerimizi kamuoyuna iletmekte katkılarınızı esirgemeyeceğini bilerek ilginize teşekkür ediyoruz.

ADALAR-BOSTANCI VAPURUMU VERMİYORUM PLATFORMU

24 Ekime kadar

TOPLANAN İMZA SAYISI: 10.120

ADALARDAKİ KIŞ NUFUSU: 14.070

 

resim 

Büyükada Maden muhtarı Rafet Garip’in ve Leyla Özalp in konuşmalarından sonra, siyah bir çelenk suya bırakıldı.
resim
(tabii ki temsili bu eylemden sonra cevre kirliliğine neden olmaması için çelenk sudan çıkarıldı)
resim

Basın toplantısı öncesi ve sonrasında, katılanlardan ıslak imza toplandı. İDO bu uygulamadan vazgeçene kadar imza toplamaları, basın açıklamaları gibi etkinlikler artarak devam edeceği ifade edildi.

 

resim
Büyükada-Bostancı Sefer çizelgesiresim
Bostancı-Büyükada Sefer Çizelgesi

İDO’nun Haliç ve Boğaziçi seferlerinden vapurları kaldırarak bu seferleri kiralık motorlara yaptırması, 150 yıllık Beşiktaş Üsküdar ve Üsküdar Kabataş hatlarının tamamen motorlara terk etmesinin ardından yine benzer gerekçeler ile Bostancı Adalar Vapur seferlerinin unutturmak istemesi karşısında Sayın Orhan BURSALI’nın 26.10.2009 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin Bilim Siyaset ekinde "İDO’nun Kötülüğü" başlığı altında yayınlanan makalesindeki "Paksoy’un, İDO yönetiminin, motorcularla alışverişi nedir?" sorusu daha bir anlam kazanmaktadır.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu