Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Hızlı tren kime nereye

(yorumlar kapalı)

 

Türkiye maalesef hep sorgulanır haldedir… Turizmci de bunu makul ve objektif olarak cevaplamak için ülkesinin tüm konularıyla ilgili donanıma sahip olmak zorundadır. Refet Kayakıran’da bu amaçla "hızlı tren, kime nereye" sorusuna yanıt veriyor.  

 

Hızlı tren; kime, nereye

Türkiye’ye gelen turistin 2 ağırlıklı tercihi var. Birinci 8-9 Milyona yakın kısmı Ege-Akdeniz kıyılarında yan gelip yatmak. İkinci  3-4 milyonluk kısmı da İstanbul’u ziyaret etmek. Kapadokya’ ya veya Pamukkale’ye günübirlik ve gecelemeli kaç yabancı turist gittiğini tam olarak bir bilen varsa yazsın… Doğrusunu bulmak zor çünkü ziyaretçi sayısı ören, müze giriş biletleriyle saptanıyor. Mesela Kapadokya’ya bu yıl yediyüzbine yakın yabancı turist gelmiştir deniyor ama bir turist bu bölgede en az 3 kez bilet alır… Yani en az 3 kez tekrar sayılır. Buna göre biz de diyelim ki Pamukkale, Kapadokya taş çatlasın bir milyon yabancı ziyaretçiyi geçmez…

 Bunların ne kadarı, kaç gece konaklar herhalde bunun rakamı bellidir ama sonuç olarak tümü de İstanbul veya kıyı turizmi çıkışlıdır.  Bu gerçeğe göre hareket ederek soruyu soralım:

KAPADOKYA, PAMUKKALE, NEMRUT, VAN, AĞRI  GİBİ DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN, ‘’TEK=UNİK" OLAN ÖZEL ALANLARA DENİZ KIYISINDA TATİLİ SEÇEN VE 10 MİLYONA YAKLAŞAN TURİST POTANSİYELİNİ NASIL ÇEKERİZ? 

Yani soru; yurtdışındaki turisti buralara nasıl çekeriz değil… Türkiye kıyılarında uyuyan  turistleri buralara nasıl çekeriz olmalı… Ve soru neden gitmiyorlar değil, nasıl götürürüz olmalıdır.

Bugün Antalya’da tatil yapan 6-7 milyona yakın turistin hemen hemen yarısı  Kapadokya’yı bilmekte, sormakta ve gitmek istemektedir. Ama, 6-7 saat dağları tırman git, sonra 6-7 saat dön deyince, kimseyi plajdan kaldıramazsınız. 

Bugün, Ankara-İstanbul arası nefis bir otoyolla ve 16 yıl süren, 17 Bakan eskiten, 1 milyar dolara yakın bir maliyetle yılsonunda nihayet açılacak 3 km.lik Bolu tüneliyle 3.30 saate  inecektir. Neredeyse her saat bir uçak, makul sürede giden gece-gündüz tren de vardır. Üstelik bu hat bir iş hattıdır… Turizme yönelik bir önemi yoktur… Olana da yeterlidir.  

Peki bu hatta bir de hızlı tren şart mıdır?

Kim içindir bu hızlı tren? İzmir-Çeşme Otoyolu gibi, bu İstanbul-Ankara hızlı treni birilerinin keyfi için ülkenin kıt kaynaklarının yanlış yerlerde harcanmasından öte bir savurganlık değil midir?  

Bunun yerine Antalya’yı 1-2 saatte Konya’ya, oradan 1 saatte Doğuya Kapadokya’ya, 1 saatte Batıya Pamukkale’ye bağlayacak bir hızlı tren, Antalya’daki 7 milyon turistin her yıl en az yarısını bu bölgelere günlük ve gecelemeli turlarla çekmez mi?

Ege ve Dalaman’ı da bir Aydın-Denizli-Konya hattı, bu cazibe merkezlerine hızla ulaştırmaz mı?

Elbette, gelişen uçak sektörümüz de teşvik edilerek Antalya, Dalaman ve İzmir’den Kapadokya’ya, Van’a, Trabzon’a cazip seferlere özendirilmelidir. Mısır, halen Luksor, Asvan gibi tarihi alanlara uçuşlara teşvik vermekte ve kıyı turizmini, klasik Mısır uygarlıklarına çekmeye çalışmaktadır. 

Orta ve Doğu Anadolu’nun dünyada eşi benzeri olmayan bölgeleri ancak ve ancak Ege-Akdeniz kıyılardaki turist depolarımızdan turist çekebilir… Hiç boşuna buralara Berlin’den, Moskova’dan uçak inecek diye beklemeyelim…

Kapadokya-Konya-Pamukkale turizmcileri Ankara’ya kamp kurup, hızlı tren ve uçak teşviklerini oluşturacak bilumum ilgili Milletvekillerini ve Bakanları lobilemelidir.  Bu işin sırrını İzmir-Çeşme otoyol lobicilerinden öğrenebilirler. 

İşsizliğin ilacı olarak, hiçbir plansız pıtrak gibi otel yatırımlarına sarılan hükümet, kıyıdaki yatakları Orta Anadolu zenginlikleriyle birleştirmezse, Türkiye kocaman bir yatakhaneye dönecek. Sık sık uykusu gelenlerin keyfi için… 

Refet KAYAKIRAN  refetk@hotmail.com

Turizmci-Moskova 

Yukarıdaki makale http://www.turizmgazetesi.com/ sitesinde yayınlanmış olup, yazar Refet Kayakıran’dan alınan izinle sitemizde yayınlanmaktadır.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com