Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

AKP sendikacılığı yol alıyor

(yorumlar kapalı)

AKP kendi ‘emek’hareketini örgütlemek için attığı adımları sıklaştırıyor.

Son olarak dün TİSK Genel Merkezinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordinasyonundaki “Yenileşme ve Değişim için Türkiye’de Sosyal Diyaloğu Güçlendirme Projesi” kapsamında TİSK ve HAK-İŞ tarafından ortaklaşa yürütülen “İş Kanunu’nun Etkin Uygulanmasında İkili Sosyal Diyaloğ Modeli Oluşturma Projesi”nin kapanış toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Süral, sosyal diyalogun kurumsallaşması ve ekonominin daha iyi yönetilmesi açısından önemli olduğunu savunarak, “Hepimiz elimizi taşın altına koyup birlikte çözüm bulmalıyız” dedi. Süral, TİSK ve Hak-İş’i projeden dolayı tebrik etti. İş hukukunun modernleştiğini, emeğin sömürülmesini esas alan hukukun günümüzde farklı anlam kazandığını, girişimciliğin olabildiğince teşvik edilmesi ve İş Yasası temelinin bu olması gerektiğini ileri süren Süral, “Artık ideolojik sendikacılıktan, uzlaşmacı sendikacılığa geçiş vardır” dedi.

‘Kazan-kazan’ anlayışı
Ayrıca yeni anlayışın “kazan-kazan”ı öne çıkardığını, tek tarafın galip geleceği spor karşılaşması olmadığını savunan Süral, “Her kesim masadan mutlu ayrılacaktır” derken, buna Hollanda’da ücretlerin iki yıl dondurulduğu, buna karşı işverenlerin de haklı neden olmaksızın iki yıl işçi çıkarmayacaklarını taahhüt ettiği anlaşma örneğini verdi. Süral bu anlaşmadan her iki tarafından da memnun kaldığını savundu.

Esnekliği de “istihdam yaratılması, işletmenin büyümesi, iç ve dış rekabete anında uyum, kayıt dışılık” açısından önemli bulan Süral, “Hep duygusal zeminde sloganlarla tartışıyoruz. İlk defa bir işçi konfederasyonu esnekliği tartışmaya açmıştır” dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, “sosyal diyalog”un da adeta sihirli bir kavram olarak algılandığını söyledi. Toptan ret ya da kabul anlayışının terk edilerek, diyalogun tam anlamıyla “çözüm aracı” olarak kullanılmamasından yakınan Uslu, geçmişte sadece TİS masasında bir araya gelme anlayışının hakim olduğunu kaydetti.
TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de bir örneği model alınacak bir eseri ortaya koyduklarını, Türkiye’de bir ilke; “ülkenin ihtiyacı olan sosyal diyalog modeline” imza attıklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de hükümet olarak da sosyal diyalog ve işbirliğinin temel ilkeleri olduğunu savundu. Çelik, “Eski anlayışı, alışıla gelmiş kalıpları kırdığınız için teşekkür ederim” dedi.

Memur-Sen’den sonra Hak-İş
Memur-Sen AKP iktidarından sonra AKP’li bürokratların doğrudan desteği ile başlattığı örgütlenme ile KESK’i de geçerek 2. büyük kamu çalışanı konfederasyonu haline gelmişti.
Yapılan bu son toplantı da AKP işçi sendikalarında Hak-İş’e benzer bir misyon biçmekte olduğunun işareti olarak yorumlanıyor.

www.sendika.org

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=13097