Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Vezneciler’de Yapı Kalıntısı Bulundu.

(yorumlar kapalı)

resim
Foto:Güneş Sönmez

İstanbul göç almaya başladığı yıllarda "taşı toprağı altın" derlerdi. Toprağın altındaki tarihi eserleri mi kastetmişlerdi acaba. 13 Mayıs 2009 tarihinde Vezneciler’de, metro istasyon inşaatının olduğu yerde, daha önce eski bir Bizans kalıntısının bulunduğu alanın hemen yanında, bir kazı gerçekleştiriliyordu. Vurulan iki kazma darbesinden sonra yeni bir tarihi yapı kalıntısı ile tesadüfen karşılaşıldı.

resim
Foto:Akın Kurtoğlu 

Vezneciler Metro İstasyonu *

Eski Minibüs baş duraklarının olduğu yerde yapılması düşünülen "VEZNECİLER" Metro İstasyonu giriş merdivenleri tarihi Bizans kalıntıları çıktığı Anıtlar Kurulu kararı gereği 50 metre kadar güneye çekilerek, Büyükreşitpaşa Caddesi’nin meydana çıkan yaklaşık 100 metrelik alanda çalışma yapılmaktaydı. Vezneciler İstasyonu’ndan geçen Metro tüplerine erişim merdivenleri inşaatı için kazı çalışmaları Vezneciler beşyol ağzındaki alan demir perdeyle kapatıldıktan sonra, üzerindeki kabuk asfalt kaldırılarak ve derinleştirme çalışmaları için ön Mayıs 2006 da başlamıştı.

Metro tüpleri için ise Vezneciler Kız Yurdu’nun önünden geçerek 16 Mart Şehitleri Caddesi’nin Vezneciler 4 yol ağzına kadar olan kısmından karşıya doğru, Büyükreşitpaşa Caddesi’ne paralel olarak Fen-Edebiyat Fakültesi’nin ortalama 46 metre kadar altından Laleli Tramvay İstasyonu’na gelecek, oradan da geniş bir kavis çizerek sol kıvrılarak, Yenikapı Başistasyonu’na ulaşacak şekilde planlama yapılmıştı.

resim
Foto:Güneş Sönmez

Vezneciler’de yeraltında yeni bir yapı kalıntısı çıktı.** 

13 Mayıs 2009 tarihinde Vezneciler’de, metro istasyon inşaatının olduğu yerde, daha önce eski bir Bizans kalıntısının bulunduğu alanın hemen yanında, bir kazı gerçekleştiriliyordu. Sürdürülen çalışmanın su hattı veya başka bir belediye hizmeti çalışması olduğu tahmin edilmekte. Yapılan kazı esnasında tesadüfen yeraltında bir eski eser kalıntısına rastlandı. Bulunan eser fotoğrafta da görüleceği üzere zemine çok yakın olup kemerli bir yapı kalıntısı görünümündedir. Konunun duyulması ile birlikte birçok kamu görevlisi kazı alanına geldiler. Ellerindeki harita ve diğer bazı belgelerle kazı esnasında tesadüfen çıkan yapı kalıntısı üzerinde inceleme yürütüyorlardı. 

resim
Foto:Güneş Sönmez

 Kaynak            :

*  Akın Kurtoğlu

**Güneş Sönmez

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu