Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM’IN CEVAPSIZ BIRAKTIĞI MARMARAY MEKTUBU

(yorumlar kapalı)

 20.06.2005 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a Prof.Dr.Zerrin BAYRAKTAR tarafından gönderilen ve Marmaray Projesinde değişiklik yapılması çağrısını içeren mektup bu güne kadar yanıtsız kalmıştır.Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD bürokratlarının  sempozyum ve panellerde demiryolu projelerini bilimadamları ve üniversitelerimizle beraber hayata geçiriyoruz demeleri ile bu mektubun cevapsız bırakılması çelişmektedir. Belki mektup Ulaştırma Bakanlığına ulaşmamıştır diye tekrar burada yayınlıyoruz…

Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM;                                                                                      20/Haziran/2005

 

 

Ülkemizin ulaştırma sorunlarının çözümü için göstermiş olduğunuz hassasiyeti bildiğim için çok önemli bulduğum ve aşağıda açıkladığım konudaki görüşlerimi size aktarmak istiyorum.

 

Marmaray projesinin 2. aşaması olan ve CR1olarak adlandırılan Banliyö Hatları ile ilgili olan kısım için ihale çalışmalarının devam ettiğini öğrenmiş bulunuyorum. Bu proje kapsamında Yedikule-Halkalı ile Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki banliyö hatlarının üçe çıkarılması sözkonusudur. Banliyö hatlarını üç hatta çıkarılması özellikle Söğütlüçeşme-Bostancı arasındaki yerleşim yoğunluğu nedeni ile hem yapım hemde işletme açısından pek çok sorun yaratabilecektir. Aynı durum Avrupa yakası içinde sözkonusudur. Diğer yandan E5 güzergahında yapılacak olan Kadıköy-Kartal-Tuzla Hafif Metro’sunun İbrahimağa’da farklı kotta yapılacak bir istasyonla Marmaray’la bağlantılı hale getirilerek Marmaray’ın işlevini arttırması planlanmaktadır.

 

Kadıköy-Kartal-Tuzla Hafif Metro projesinde yapılacak değişiklikle hem banliyö hatlarının üçlenmesine gerek kalmayacak, hem İstanbul ulusal demiryolu ağına çift hatlı iki güzergahla bağlanmış olacak ve hemde İstanbul’un iki yaka arasındaki yolculuklarının önemli bir kısmı aktarmasız olarak yapılabilecektir. Bunun için yapılması gereken Kadıköy-Kartal-Tuzla Hafif Metrosunun Söğütlüçeşme-Kartal-Tuzla demiryolu hattına dönüştürülmesidir. Böylelikle Marmaray’ın Boğaz geçişini ihtiva eden kesimi Söğütlüçeşme’den farklı iki güzergahla Tuzla’ya ulaşabilecektir.Avrupa yakası içinde banliyönün üç hatta çıkarılmasına gerek yoktur. Proje ömürleri 100 yıl olarak düşünülen bu projeler için henüz imkan var iken böyle bir alternatifin detaylı olarak incelenmesinin çok yararlı olacağına inanıyorum. Görüşlerini aldığım meslekdaşlarım da böyle bir değişikliğin çok yararlı olabileceğini ve mutlaka irdelenmesi gerektiğini belirttiler. Durumu görüşlerinize sunuyor ve konu ile ilgili bir çalışma başlatacağınıza inanıyorum.

 

Saygılarımla.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com