Tesadüf Bu Ya
Vapurlarımızı vermiyoruz İleti grubu kolaylaştırıcısı M.Cemal Beşkardeş ile Marmaray Tüp Geçit inşaatı kapsamındaki bazı işler için yapılacak ihalelere teklif vermeye İstanbul’a gelen PARSONS & BRIKKENHOFF şirketinin temsicisi arasında tesadüf sonucu oluşan sohbet ortamında Marmaray sohbetin konusu olmuştur.
Tesadüf bu ya, Gümüşsuyu Caddesi’nde eli çantalı bir yabancı adam dun aksam (11.08.2008) bana bir adresi sordu… Eski alışkanlıkla o kişiye kim olduğunu, turist mi, iş adamı mı olduğunu filan sordum… Keşke sormaz olsaydım… Bakiniz bu Romen asilli ABD vatandaşı Bay Mihail’den
MARMARAY ile ilgili olarak neler neler duydum:
P&B (kendi el yazısıyla PARSONS & BRIKKENHOFF) Şirketi’nin yetkili satış mühendisi imiş. MARMARAY’ın açtığı yeni bir ihaleye teklif vermek için gelmiş. P&B Firması bakınız MARMARAY’ın hangi sistemlerini kurmaya talip imiş:
Vagonlar(kendisine sorduğum vagonlar Paris RER’deki gibi 2 katlı mı olacak diye, ancak güldü ve cevap vermedi!)
-
Raylar ve makaslar
-
Enerji besleme sistemi
-
Atık toplama ve sevk sistemi
-
Yangın önleme ve koruma sistemi
-
Havalandırma bacaları ve sistemi
-
Ses yalıtımı
Bay Mihail şu sıralarda Boğaz’da denizin altına batırılan tüplerin içine inmiş ve ses yalıtımı konusunda incelemeler yapmış (!). Meğerse o tüplerin içinde müthiş bir ses ve titreşim oluşuyor imiş. Denizin üstünden gecen gemilerin pervane hareketlerinden dolayı. Şu anda üzerinde
kaplama olmayan tüplerin içinde bu pervane gümbürtüsü ve uğultusu insani son derece rahatsız ediyor imiş…(Tüpler ortalama 30 m deniz yüzeyinden aşağıda denizi tabanında yatıyor.)
Tüplerin içindeki bu korkunç uğultu ve gürültüyü yalıtmak, sesi azaltmak için yapılacak şey tüm tüplerin üzerine 5 m yüksekliğinde bir kum tabakası/örtüsü sermek imiş… Tabii denizin alt akıntılarıyla bu örtü ne kadar yerinde, tüplerin üzerinde tutunabilir, o da ayrı bir sorun.
Benim sorularıma kaçamak cevaplar veren Romen asilli ABD vatandaşı metro uzmanı Mihail’e anlattım bizim MARMARAY Projesi ile ilgili sorunlarımızı… Hayretle dinledi ve MARMARAY’ın güzergahlarının yanlış seçilmiş olduğuna, dahası bu projenin yolcu kapasitesi hesaplamasının ve güzergahının toplumda yeterince tartışılmadan bir dayatmayla halkın önüne konulduğuna,
İstanbul’un tarihi mekanlarında yaşamı yok edeceğine, kent belleğindeki tüm özellikleri, kentin karakterini ortadan kaldıracağına PEK ÜZÜLDÜ…
Bir rastlantı, pir rastlantı… Bilmediğimiz, duymadığımız gerçekler…
M. Cemal Beskardes
Deniz tabanına döşenecek tüplerin üstünün örtülme işi Marmaray’ın web sayfasında aşağıdaki şekilde izah edilmektedir.
Tünelin üstü, stabilitenin ve korumanın sağlanması için geri dolgu ile kapatılacaktır. Her üç resimde, tremi yöntemi uygulanarak yapılan kendinden tahrikli bir çift çeneli mavnadan geri dolgu işlemi gösterilmiştir. (Fotograflar, Japon Tarama ve Islah Mühendisleri Birliği tarafından yayınlanmış olan kitaptan alınmıştır)
Boğazın altındaki batırma tünelde, her biri tek yönlü tren seyrüseferi için olmak üzere, iki tüp bulunacaktır. Elemanlar,
tamamen deniz dibine gömülecek ve böylece yapım işlerinden sonra deniz dibi profili, yapıma başlanmadan önceki deniz dibi profiliyle aynı olacaktır.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: M.Cemal Beşkardeş