TCDD taşınmazlarının ihale(müzayede ) ile satışına Danıştay DUR dedi.
TCDD Taşınmazlarının haraç mezat satılması Danıştay engeline takıldı. Liman-İş Sendikasının açtığı Davada Danıştay satış ihalesinin(müzayede)yürütmesinin Durdurulmasına ve 5335 sayılı yasanın 32. maddesine dayanılarak çıkartılan "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait Taşınmazların Satışı ve Değerlendirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğini" de 5535 sayılı yasanın 32. maddesini anayasaya aykırı bularak Anayasa mahkemesine gönderdiğinden Anayasa mahkemesi kararına kadar Yürütmesini durdurmuştur.
Liman-İş Sendikası tarafından 12 Nisan 2007 tarihinde yapılacak olan TCDD taşınmaz satışı ihalesi(müzayedesi) ile bu işlemin dayanağı olan 09 Kasım 2006 tarih ve 26341 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Cumhıriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait Taşınmazların Satışı ve Değerlendirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğin iptali, 5335 sayılı Yasanın 32.maddesinin dava konusu işlemde uygulanan hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması ve Yürütmenin durdurulması istemi ile Danıştay açılan davada mahkeme 07.12.2007 tarih E:2007/5183 sayılı kararında " açıklanan nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, 12.04.2007 tarihinde yapılacak olan TCDD taşınmaz satış ihalesi(müzayede)sinin 01 ve 02 lot nolu taşınmazlar olarak satışa sunulan TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait İstanbul ili Zeytinburnu İlçesi Kazlıçeşme, 85 pafta 773 Ada, 49 parseldeki 1100 m2 ile 85 pafta, 773 Ada, 48 parseldeki 17607 m2 taşınmazlara ilişkin kısmının dava sonuna kadar, 12.04.2007 tarihinde4 yapılacak olan taşınmaz satış ihalesi(müzayedesi)nin diğer taşınmazlar ile ilgili kısmının taşınmaz satışı ihalesinin dayanağı olan 09 Kasım 2006 tarih ve 26341 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların Satış ve Değerlendirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğin" Anayasa Mahkemesince karar verilinceye kadar yürütmesinin durdurulmasına" karar vermiştir.
Ayrıca ; 5335 sayılı kanunun 32 maddesini Anayasaya aykırı bularak E: 2007/5183 ayılı kararı ile Anayasa Mahkemesine göndermiştir.
TCDD nin bir çok işlemine dayanak ettiği 5335 sayılı Kanunun 32 maddesi aşağıya çıkartılmıştır.
5335 sayılı Kanun Madde 32 – T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki işletmecilik fazlası taşınmazların satılarak veya devredilerek satış veya devir bedellerinin yeni demiryolu inşaatı ve mevcut demiryollarının bakım ve onarımı ile iyileştirilmesinde kullanılması kaydıyla, taşınmazların satış veya devrine T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu yetkilidir.
Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme programına alınan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü kullanımındaki liman sahaları içinde kalan Hazineye ait taşınmazlar, talep edilmesi halinde bedelsiz olarak TCDD Genel Müdürlüğüne devredilir.
Devri mümkün olmayan taşınmazlar ile liman sahasında kalan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde TCDD Genel Müdürlüğü lehine bedelsiz olarak 49 yıllığına sınırlı ayni hak tesisine veya bedelsiz kullanma izni verilmesine Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Liman sahasında kalan Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kullanımına ilişkin olarak, TCDD Genel Müdürlüğü adına tahakkuk ve tebliğ edilen ecrimisillerin tahsilinden vazgeçilir. Daha önce tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmez.
T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, taşınmazların alımı, kamulaştırma, parselasyon, tevhid, ifraz, irtifak hakkı tesisi ve terkini işlemleri; katma değer vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, döner sermaye ve hizmet ücretlerinden muaftır.
Satışı ve değerlendirilmesi yapılacak taşınmazların, ilgili kuruluşların ve belediyelerin görüşlerini almak ve çevre imar bütünlüğünü bozmamak kaydıyla, her ölçekte imar planı ve parselasyon planı yapımı ve bunlara ilişkin onama işlemleri 3194 sayılı İmar Kanununun 9 uncu maddesine göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından ( … )(*) re’ sen yapılır. İlgili kuruluş ve belediyeler görüşlerini onbeş gün içinde bildirmek zorundadır. TCDD Genel Müdürlüğü, taşınmazlarının satışı ve değerlendirilmesi uygun görülen yerler için 04/01/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kanuna tabi olmaksızın, 28/07/1981 tarihli ve 2499 sayılı Kanuna tabi ekspertiz şirketlerine rayiç bedel tespit ettirmeye, gerçek ve özel hukuk kişilerine her ölçekteki imar planlarını yaptırmaya, ilan, reklam, proje, kontrollük, danışmanlık veya pazarlama gibi konularda hizmet satın almaya ve bütün bu giderler için satılan ve değerlendirilen taşınmazların tahsil edilen bedellerinin % 2’sini geçmemek üzere bu bedellerden ödeme yapmaya yetkilidir.
[Copyright © CD MEDYA YAZILIM – COrpUS™ Mevzuat ve İçtihat Programı]
(*) Burada yer alan "askı sürelerine tabi olmaksızın" ibaresi, Anayasa Mahkemesinin 03/04/2007 günlü, E. 2005/52, K. 2007/35 sayılı kararla iptal edildiğinden, bölümün uygulanmasından doğacak somadan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi ve iptal kararının sonuçsuz kalmaması için kararın Resmi Gazete’de yayımlanacağı güne kadar YÜRÜRLÜGÜNÜN DURDURULMASINA, 03/04/2007 günlü, E. 2005/52, K. 2007/14 (Yürürlüğü Durdurma) sayılı Anayasa Mahkemesi Kararıyla karar verilmiştir.
[Copyright © CD MEDYA YAZILIM – COrpUS™ Mevzuat ve İçtihat Programı]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com