Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Marmaray projesine ilk dava açıldı…

(yorumlar kapalı)

Projesi  kdkamuyoundan gizlenerek devam ettirilen Marmaray’a, ilk dava açıldı. CR1 olarak adlandırılan TCDD banliyö hatlarının 3 yola çıkartılması ve rehabilite edilmesi inşaatı için TCDD tarafından, DLH Marmaray Bölge Müdürlüğüne yapılan bedelsiz arazi ve yetki devirleri mahkemelik oldu. Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, "TCDD Genel Müdürlüğü tarafından, Marmaray Projesi inşaatı gerekçe gösterilerek yapılan usul ve kanunlara aykırı, bedelsiz arazi ve gayrimenkul devri ile gayrimenkullerle ilgili yapılan usul dışı yetki devrine konu DLH Genel Müdürlüğü ile TCDD Genel Müdürlüğü arasındaki anlaşma ve anlaşma gereği yapılan yer teslimlerinin(Gebze, Pendik, Maltepe Söğütlüçeşme, Haydarpaşa ve Halkalı istasyonları ile Yedikule yol atölyesi arazisi) iptali" talep edildi.

 kdİptal davasına konu olan olayla ilgili olarak, geçtiğimiz aylarda da koruma kurullarına ihbarda bulunulmuş ve "hakkında SİT kararı verilen yerler ile tescilli yapıların yanında izinsiz inşaat faaliyeti gösterildiğine ve bu faaliyetin durdurulması gerektiği konularına" yer verilmişti. Bu şikayet üzerine İstanbul 5 nolu kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu raportörleri tarafından 3 hafta önce yerinde tespit ve incelemeler yapılmış olup, kurulun kararı beklenmektedir.

Tahsisi yapılan yerlerde "özel firmaların" şantiye kurduğu ve faaliyet yürüttüğü, kullandığı yerler için hiçbir bedel ödemediği iddia ediliyor. Marmaray Projesi ile ilgili olarak açılan ilk iptal davası olma özelliğini taşıyan bu işlemler için,

dava dilekçesinde;

 kd"-Yapılan devir teslim işlemleri ile ilgili olarak, TCDD Genel Müdürlüğü yasalara aykırı davranmıştır. Yapılan işleme dayanak teşkil ettiği ilan edilen 4736 sayılı kanun, mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik indirimi hariç olmak üzere, hiçbir kimse yada kuruma bedelsiz devir yapmaya izin vermemektedir.

-TCDD mülkiyetindeki arazi ve gayrimenkullerin üzerindeki tasarruf ve karar hakkı TCDD Yönetim Kurulunda olup, bu yetki hiçbir suretle devredilemez

-Tarihi Bağdat demiryolu hattı üzerinde kurulan DLH’ya ait şantiyelerle ilgili Tarihi ve Kültürel Varlıkları koruma ile ilgili mevzuat çiğnenmiştir" şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

İstanbul İdare Mahkemelerinde görülecek olan bu davanın sonucu merakla bekleniyor….

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu.com