Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Haliç Tersanesi kurul karararına rağmen yıkılıyor

(yorumlar kapalı)

Yıkım sırası haliç tersanesine geldi! Bir kaç gündür Haliç tersanesinde kanunsuz yıkımlar başladı ve çok hızlı bir şekilde de sürüyor. Haliç tersanesindeki birçok isçi de işlerinden atıldığı söyleniyor.

 kd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 kdKarikatürist ve vapurumuzu vermiyoruz grubu yürütücüsü Behiç AK "Biliyorsunuz AKP nin vaatlerine güvenip,ilişkileri bozulmasın diye, onları savunmak için de düzenlediğimiz <4 Haziran vapur Buluşması> etkinliğine katılmayan tersane isçileri kendilerini kapının önünde buluverdiler! Ne acı!" diye tepkisini dile getirerek Gemi mühendisleri odasından da bir açıklama gelmemesine şaşırdığını söyledi.

 

 

Yapılan ihbar üzerine İstanbul nolu koruma kurulu vekili Vildan Sarıoğlu imzasıyla belediyenin izinsiz yıkımıyla ilgili yıkımı durdurun uyarısına rağmen yıkım sürüyor.
kd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biliyorsunuz tersane Avrupa’nın yaşayan en eski endüstri yapılarından biri 1454 tarihine kadar uzanıyor Fatih öncesi ve Bizans ve Bizans öncesi dönemi de var.

Türkiye’deki denizcilik tarihinin bu önemli yapısının anıtlar kurulu kararlarına rağmen yıkılması tam bir cinayet!

 

Tersanede bu yıkımlar oranın bir tür rekreasyon bölgesi yapılması için yapılıyor. Oysa orası İDO’ ya sadece tersane amaçlı kullanılmak üzere devredilmişti. İktidarın ve İBB’nin "tarihe saygılı" olduğu iddiası da böylece havada kalıyor.

 

 kdMimar Korhan Gümüş UNESCO heyeti Şubat 2008 başında İstanbul’da. olacağını belirterek " Burası da buffer zone olarak adlandırılan bölgedir.. Yıkımları fotoğraflayıp, komiteye ileteceğiz. Çok vahim bir gelişme sürmektedir.. Karar organlarında yasalara aykırı olarak yatırımcılar, proje müellifleri yer alıyor. Kurullar iyice iş görmez hale getiriliyor. Çok sayıda dava açmak gerekiyor." Diye açıklamada bulunmuştur.

Bu "arsa üretme" faaliyetiyle tarihi yok eden anlayış karşısında bakalım kimlerin sesi çıkacak? Yoksa bu yeni açılan arsada bizim payımıza da bir şey düşer diye tepkisiz mi kalınacak?

 

 

Tarihi Haliç Tersanesindeki yıkım olayı 17.01.2008 tarihli Cumhuriyet Gazetesine de aşağıdaki şekilde haber olmuştur.

 

Bir tarih daha yok ediliyor.

 

Osmanlı donanmasının en önemli merkezlerinden biri olan koruma altındaki Haliç Tersanesi yıkılıyor.

 

Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Haliç Tersanesi’ndeki bazı binalar yıkıldı. Uzmanlar, tersanenin korunması için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Haber Servisi – Osmanlı donanmasının en önemli merkezlerinden biri olan ve İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla "tarihi sit alanı" ilan edilen Haliç Tersanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) yıkılıyor. Koruma kurulunun 22 Mart 1995’teki kararı uyarınca kurul izni alınmadan
fiziki değişiklik yapılamayan tersanede, aralarında elektrik atölyesi, kimya laboratuarı ve arşivin de bulunduğu pek çok bina yıkıldı.

 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş yetkilileri, tersanenin mülkiyetinin 2006’ya dek kendilerine ait olduğunu anımsatarak, 2006’da Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla İBB’ ye devredildiğini belirtti.

Yetkililer, "İBB ile herhangi bir sorunumuz yok. Bize verilen süre mart ayında sona eriyor. Biz de tersaneyi boşaltıyoruz. Ancak, tersanenin bulunduğu alan sit alanı ve aralarında marangozhane ile havuzların da bulunduğu pek çok yapının tescili
var. Koruma kurulundan izin alınmadan yıkımların yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz" dediler.

 

Aralık 2007’de İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet savcılığı’na suç duyurusunda bulunan yüksek mühendis Necat Selimoğlu, savcılığa sunduğu dilekçede, 2006’da "tersane amacı dışında kullanılmamak koşuluyla" İBB’ ye devredilen Haliç Tersanesi’nin İBB iştiraklerinden İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) AŞ tarafından kullanıldığı
belirtilerek "belge niteliğindeki binaların hukuksuz bir şekilde yok edildiğine" dikkat çekildi. Tersane binalarının İDO AŞ tarafından açılan ihaleler sonucu yıkıldığına vurgu yapılan dilekçede, İDO AŞ Genel Müdürü Ahmet Paksoy ile yönetim
kurulu üyeleri hakkında hukuki incelemenin başlatılması istendi. Tersanenin 1455 yılında açıldığına dikkat çeken uzmanlar ise, 550 yıllık tarihi Haliç Tersanesi’nin, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e denizcilik tarihi açısından süreklilik gösterdiği belirtilerek, kültür mirası niteliğindeki yapıların korunması gerektiğine dikkat çektiler.

Uzmanlar, "Tersanenin korunması için tescilli yapılarla yetinmeyip, yeniden bir inceleme ile korunacak yapılar saptandıktan sonra yeni düzenleme yapılmalıdır" diye konuştular.

Haliç tersanesinin sit kararı

 kd

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com