Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

bayramınız kutlu olsun

(yorumlar kapalı)

 

Bayramda Tren, dargelirlinin yine tercihi

Otobüs ve minibüslerin yarı fiyatıyla yolculuk imkanı sunan yolcu trenlerinin, Kurban Bayramı öncesinde özellikle dargelirlinin tercihi olduğu bildirildi.

TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, TCDD’nin günün şartlarına göre kendini yenileme yönünde adımlar attığını söyledi.

TCDD’nin 10 bin 800 kilometreyi bulun toplam hat uzunluğuyla ülkenin hem yük hem de yolcu taşımacılığı sektöründe önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Köprülü, 2003 yılından beri "geliştirme ve hızlı trenlerin işletilmesi" programları kapsamında başlatılan çalışmaların başarıyla sürdüğünü ifade etti.

Köprülü, ülke genelindeki 7 bölge müdürlüğü ve 33 bine yaklaşın çalışanla, garların yanı sıra 5 liman müdürlüğü, 3 adet bağlı ortaklık, 3 tamirat ve travers fabrikası ile TCDD’nin Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, "Trenin tercih edilmesindeki en büyük faktör, fiyat avantajı ve güvenlik" dedi.

Yolcu trenleriyle, otobüs ve minibüslere oranla neredeyse yarı fiyatına yolcu taşımacılığı yapıldığını bildiren Köprülü, yılın her döneminde, özellikle dargelirli vatandaşların treni tercih ettiğini kaydetti.

Köprülü, Kurban Bayramı öncesinde de yılın diğer günlerinde olduğu gibi yoğun talep olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bayram süresince ve sonraki birkaç gün için Ankara, İstanbul, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır gibi illere sefer yapacak olan yolcu trenlerindeki doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Talep artışı dikkate alınarak ek vagon takılması noktasında da gerekli önlemler alındı."

Köprülü, öğrenci, öğretmen, yaşlı, emekli, grup veya gidiş-dönüş bileti alınması halinde fiyatlarda yüzde 20 oranında indirim uygulamasına devam edildiğini de bildirdi.

 http://lojiport.com/news_detail.php?id=5934

 

 

Dar gelirliye bayram yok!

Nihat Karadağ/Eylem Lodos

Bayram alışverişi için İstanbul’un "ucuzcusu"olarak adlandırılan Mahmutpaşa’ya giden vatandaşlar yine elleri boş geri dönüyor

İstanbullu için bayram alışverişi denilince Mahmutpaşa gelir akla. Ucuz olduğu için Mahmutpaşa’yı tercih edenler, istedikleri her şeyi alamadıklarını, geçim derdinden dolayı bu bayram da yüzlerinin gülmediğini belirttiler. Esnaf ise bayrama sayılı günler kalmasına rağmen son 20 senenin en düşük bayram alışverişinin gerçekleştiğini söylüyor.
20 senedir Mahmutpaşa’da işportacılık yapan 70 yaşındaki Hasan Bektaş, bayramlarda çikolata, diğer günlerde ise kuruyemiş satıyor tezgahında. "Çat pat bir şeyler oluyor" diyen Bektaş; "Çikolata 12 lira marketlerde, bende 6-7 lira. Vatandaş da ezelden beri bizi tercih ediyor. Burada her bütçeye uygun mal var. Bayram yaklaştı diye biraz artış var ama pek tadı tuzu yok işlerin artık" şeklinde konuştu.
Kredi kartına borçlanarak…
Çeşit bolluğundan ve ucuz olmasından dolayı Mahmutpaşa’yı tercih ettiğini belirten Kemal Halıcı (51) ise devlet memuru. Buranın semt pazarlarına göre daha ucuz olduğunu söyleyen Halıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bayram alışverişine geldim ama her şeyi alamayacağımız için öncelik verdiğimiz şeyleri alıyoruz. Kolonya, şeker, kahve, çocuklara birer tane de olsa bayramlık gibi. Yani zorunlu ihtiyaç olan şeyleri aldım. Daha fazla param olsaydı, hanımla kendime de bir şeyler alırdım."
Bayram alışverişi için 350 YTL ayırdığını belirten Halıcı, "Ancak şunu da söylemek gerekirse, peşin parayla almadım hiçbirini. Hepsini kredi kartıyla aldım. O nedenle artık bayramlara da kredi kartına borçlanarak giriyoruz. Daha çok çocukların gönlünü yapalım diye borçlanarak bayram alışverişi yaptım. Elektrik-su-kira gibi giderlerimiz de olunca, bayram alışverişine yeterince para ayıramadık" dedi.
‘Devletimiz sağ olsun!’
Kızı üniversite öğrencisi olduğu için onunla birlikte Üsküdar’da yaşayan 52 yaşındaki Sevim Başbuğu da, Mahmutpaşa’ya bayram alışverişi için değil de evinin ihtiyaçları için gelmiş. "Bayram alışverişi yapamayacağım. Çünkü emekliyim. 700 YTL kira veriyorum" diyen Başbuğu, 650 YTL emekli maaşı aldığını söylüyor. Eşinin emekli olamadığı için hâlâ çalıştığını belirten Başbuğu, "Eşim memlekette kaldı. O bize para gönderiyor. Ancak öyle yaşayabiliyoruz kızımla. Emeklinin durumu çok zor İstanbul’da. Tamam, çok güzel bir şehir ama pahalı olması sorun. Kira belimizi büküyor" şeklinde konuştu. Başbuğu hükümete de tepki göstererek, "Devletimiz sağ olsun yüzde 2 zam artışı veriyor bize. Daha doğrusu emeklilerin maaşı çokmuş, bir de düşürmeyi düşünüyormuş" diyor.
Şu ana kadar hiç kurban kesemediklerini anlatan Başbuğu, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Eşim astım hastası, ben bronşitim. Açıkçası sağlığımıza bile para ayıramıyoruz. Artık bayram alışverişini kimse düşünmüyor. Zorunlu ihtiyaç olduğunda alınıyor. Eski bayramlar yok artık. Mesela İstanbul’da kapımızı çalan kimse yok. Eskiden evimizin kapısı hep açıktı, komşularımız kendi evleri gibi girip çıkarlardı. Şimdi ise apartmana giriş çıkışta bile sanki parayla selam veriliyormuşçasına selam bile vermiyorlar." Başbuğu, para olmadığı için bayramda kızıyla birlikte eşinin yanına gidemeyeceklerini belirterek, "200 YTL yol parası verirsek, önümüzdeki ay aç kalırız" dedi.
‘Param olsaydı, kardeşlerime de bayramlık alacaktım’
Güneydoğu’dan gelip inşaatlarda çalışan gurbetçi 4 arkadaşıyla birlikte bayram alışverişine Mahmutpaşa’ya gelen Sabit Uygur (22), kendisine bayramlık olarak pantolon ve parke almış. "Uygun bir şey bulursam, bir de spor ayakkabı alacağım" diyen Uygur, 8 kardeş olduklarını, eğer daha fazla para ayırabilseydi, memleketteki kardeşlerine de bayramlık almak istediğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)  

‘Eskisi gibi alışveriş yapamıyorsun’

SSK’dan emekli 63 yaşındaki Sami Necip ise, eşi Hatice Necip ile birlikte Mahmutpaşa’dan alışveriş yapanlar arasında. Bayram alışverişi için gelmemişler yalnız. Evlerine lazım birkaç şey almak için gelmişler. Şimdiye kadar 100’den fazla bayram gördüğünü belirten Sami Necip, artık insanların masraf olmasın diye birbirlerine gidip bayramlaşmadıklarını ve topluma uymak için kendilerinin de bir ay dişlerini sıkarak kurban keseceklerini söyledi. Eşi Hatice Necip ise, "Artık eskisi gibi alışveriş yapamıyorsun öyle. Bir maaş yetmiyor ki. Torunlara da bayram alışverişi yapamadık" diyor.

‘Çocuğuma da bir şey alamadım’

Sabit Uygur gibi inşaatta çalışan Remzi Etike ise evli ve bir çocuk babası. Eşini ve çocuğunu Siirt’te bırakarak, İstanbul’a çalışmaya geldiğini kaydeden Etike, "7 aydır buradayım. Bayramda eşimin ve çocuğumun yanına gideceğim. Ama iş bitmediği için geri dönmem gerek. Bayram alışverişine para ayıramadım. Çocuğa da bir şey alamadım. Maddi sıkıntımız var. Burada aldığımız parayı kışın memlekette yiyip, yazın geri İstanbul’a inşaatlarda çalışmaya geliyoruz. Anlayacağın karın topluğuna çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Öte yandan 10 milyona pantolon satmalarına rağmen yine de satış yapamadıklarını belirten işportacılar ise günde 20 YTL kazanamamalarına sitem ettiler. İşportacılar, 20 senedir bu işi yapmalarına karşın, ilk defa bir bayram alışverişinin bu kadar durgun olduğunu söylediler.

Mahmutpaşa’daki fiyatlar:

Fiyatlarının ucuzluğu nedeni ile Mahmutpaşa’yı seçen vatandaşlar "ucuz" diye tabir etmelerine karşın ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Mahmutpaşa’daki bazı fiyatlar şöyle(YTL); Kazak 5, Pantolon 10, Ayakkabı 10, Bot 20, Hırka 10, Çikolata 6, Bayram Şekeri 6, Lokum 5, Mont 15.

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=22228

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com