Biz, Üzülüp Geçmedik, Harekete Geçtik
PLATFORM ORTAKÖY GOP olarak bu 20 Nisan Pazar Günü imza kampanyası başlatıyoruz.
Şaibeli bir şekilde yanan ve boğazın en güzel yerinde bulunan "Ortaköy Gazi Osman Paşa Ortaokulu"nu yaşatmak için başlattığımız Platformumuz’ un mücadelesi imza kampanyası ile sürüyor.
"Mücadelemiz, okulumuzu yeniden eğitime kazandırıp, bir gün önünde öğrencileriyle birlikte resim çektirene kadar devam edecektir." PLATFORM ORTAKÖY GOP"OKULUMUZU GERİ İSTİYORUZ"
Düzenleyen : "Platform Ortakoy GOP"
Tarih: 20.04.2008 PazarSaat: 10.00 – 20.00 arasıYER: Ortaköy Sahiliİrtibat Numarası : 0 534 637 76 04
PLATFORM ORTAKÖY GAZİ OSMAN PAŞA MANİFESTOSU
13 Temmuz 2002?de bir bina yandı, bir okul, bir tarihi yalı yandı… Bir dönem, içinde Plevne kahramanlarını ağırlayan, bir zaman, binlerce çocuğun seslerine tanık olan ve şu an otopark olmaya layık görülen bu yer, Ortaköy’deki Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu idi.
Bizim, semtine, tarihine ve kültürüne sahip çıkan duyarlı insanlar olarak çok istediğimiz bir şey var:
Eğitim gördüğümüz yuvamızı, Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulunu, geri istiyoruz!
Deniz kokusu ile büyümüş ve eğitilmiş bizler, bu mirası, çocuklarımıza ve onların da çocuklarına aktarmak istiyoruz.
Amacımız, Ortaköy’ün ve İstanbul’un kaybolan değerlerinden birini geri kazanmanın yanı sıra, yüz yılı aşan geleneğimizi de devam ettirmektir. İşte bu sayede "Boğaz’ın Kelebeği", dünya kültür başkenti olan İstanbul’umuzun üzerinde özgürce kanat çırpacaktır.
İstanbul çatısı altında hepimiz, Boğaziçiliyiz. Burada yaşıyorsak, burada okuyabilmeliyiz.
Ranta dönük farklı yatırımlar istemiyoruz. En büyük yatırım, çocuklarımızın geleceği değil midir? Kabataşlılar Derneği, Kabataş Erkek Lisesi Mezunları Derneği, Mimarlar Odası, Tarih Vakfı, Boğaziçi Arnavutköy’lüler Derneği, Ortaköy MAGDER, Ortaköy Güzelleştirme Derneği, İstanbul Yeşiller, Sulukule Platformu, Sultanahmet İnisiyatifi ve diğer dernek ve platformların desteği ile imza kampanyamıza başladık.
Küçük bir grubun başlattığı bilinçlendirme girişimi, "Platform Ortaköy Gazi Osman Paşa" adı altında bir sivil İnisiyatife dönüşerek, yüzlerce mezun ve mezun olmayan destekçiye ulaşarak harekete geçti. Bundan sonra da her geçen gün katılımı büyüyen bir platform haline gelmek, amacımıza ulaşmamız konusunda bizleri güçlendirecektir.
Mücadelemiz, okulumuzu bir gün yeniden eğitime kazandırıp, önünde öğrencileriyle birlikte fotoğraf çektirene kadar devam edecektir.
Bu köklü okul ve gelenek sahipsiz değildir.
Eşi olmayan tavan işlemelerinin üzerinden, nice karlar, yağmurlar geçmişken, okul binamıza yeniden eski fonksiyonunun kazandırılacağına dair verilen sözleri hatırlatırız.
İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararlarını hatırlatırız.
Birinci derece tarihi eser sayılan yalının, 121 yıllık geçmişini hatırlatırız.
Devlete bağışlandığından beri okul olan bu yalı ile ilişkili olarak, Anayasanın 35. ve 63. maddelerini hatırlatırız.
Biz, Üzülüp Geçmedik, Harekete Geçtik
Derkenar:
Anayasanın 63. maddesi, bu çağdaş yaklaşım çerçevesinde daha öze inmekte ve "Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır. Bu varlıklar ve değerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve tanınacak muafiyetler kanunla düzenlenir",
Anayasanın 35. maddesi, "…Bu haklar (mülkiyet ve miras hakları) ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz" demektedir.gopekibi@gmail.com0 534 637 76 04
İmza Kampanyası, 20.04.2008 tarihinde, saat 10.00?da Ortaköy Gümüş Pazarında kurulacak stantlarda başlayacaktır.
Okulun Tarihsel süreci
Ortaköy – Arnavutköy caddesi üzerinde, kıyıda beyaz konaklardan birinde bulunan Gaziosmanpaşa Ortaokulu, Beşiktaş İttihat Terakki Cemiyeti adıyla söylenen kuruluş tarafından Beşiktaş’ta Akaretler semtinde 1909 yılında açılmıştır. Burada 5 yıl kaldıktan sonra Gazi Osman Paşa’nın Beşiktaş’taki yalısına taşınmıştır. İttihat Terakki Cemiyetinin Maarif işleri ile ilgisi kesilince, okul evkaf idarisine verilip, zamanın Evkaf Nazırı olan Hayri Efendi tarafından kurulan Müessesat-ı İlmiye idaresine bağlanmıştır. Okulun ismi de "Beşiktaş İttihat ve Terakki Vakfı Mektebi" olarak değiştirilmiştir.
Okul 1914 yılında Gaziosmanpaşa yalısına taşınmış, Vakıf Mekteplerinin Milli Eğitime devrinden bir sene sonra, tekrar isim değiştirerek 1917 yılında "İttihat ve Terakki Sultanisi" olarak adlandırılmıştır. 1927 yılına kadar Beşiktaş’taki yalıda çalışan okul, bu tarihten itibaren Kabataş’taki Fındıklı Okuluna nakledilmiş, burada 1933 yılına kadar eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmiştir. Daha sonra Ortaköy’deki Fehime Sultan için yaptırılan yalıya taşınmıştır. Gaziosmanpaşa adını alarak eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmekte iken 13.07.2002 tarihinde yanarak Ortaköy’de bulunan Burakreis İlköğretim Okulu’nun ek binasına taşınmış, eğitim öğretimine burada devam etmek zorunda kalmıştır. Üç katlı okulun çatı katında saat 14.45’te başlayan yangın kısa sürede diğer katlara yayılmış, yangına Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Seyrantepe itfaiyelerinin yanı sıra denizden de Söndüren-1 gemisi müdahale etmiş, üç saat sonunda kontrol altına alınabilen yangın nedeniyle tarihi binanın çatısı ile bazı duvarları kısmen çökmüştür. Dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Balıbey ‘Yangının kazan dairesinden çıktığını düşünüyoruz’ demişti. Olaydan sonra veliler, çevredeki diskoların okul bahçesini otopark olarak kullanmak için böyle bir yönteme başvurmuş, olabileceğini iddia etmişler, eski okul müdürü Vedat Balcı, okul bahçesini yasadışı şekilde otopark olarak kullandırdığı gerekçesiyle 12 kişiyle birlikte gözaltına alınmış, hakkında da Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nce de soruşturma açılmıştı. Bu elim kaza sonucu kullanılamaz hale gelen bina 1881 yılında II. Abdülhamit’in kızı Fehime Sultan için yaptırılmıştır. 1923-1925 yılları arasında tütün deposu olarak kullanılıp 1925 yılından itibaren Kurtuluş Savaşında şehit olan erlerin çocukları için "İnönü Darüleytami" olarak isimlendirilen yatılı okul olmuştur.
2002’de otopark mafyası tarafından yakılarak harabe haline getirilmiştir …
Haritayı görüntülemek için tıklayın…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu.com