Denize Sıfır Minibüs Durağı
Haydarpaşa Gar, Haydarpaşa Liman deniz kıyılarını işgal ediyor çirkin görüntü yaratıyor, halkın kullanımına izin verilmiyor gibi sudan bahaneler son yıllarda sıkça dillendirilmektedir. Bu bahaneler ile kamuoyu yaratılıp Haydarpaşa Gar uluslar arası sermayenin kullanımına devredilmek istendi, Haydarpaşa Limanın ise kapatılma kararı alındı. İstanbul’un Sokak ve caddelerini yasalara aykırı olarak resmi değnekçiler ile otoparka çeviren İBB Haydarpaşa Gar için söylediklerini unutup 2008 yılında Kadıköy’de denize sıfır yeşil alanın etrafını tel örgülerle çevirerek OTOPARK yapmak istedi.
Söz konusu yeşil alan bundan birkaç yıl önce Halk Pazarı olarak hizmet vermekte idi. Yine kıyıyı halkın kullanımına açma söylemi ile Halk Pazarı Kadıköy çarşı içine taşındı. Bundan sonra bir zaman bu alanda Kafeler ve Kitap evleri hizmet yaptı. Bu dükkânlarda bu alanda fazla yaşayamadı. Olaylı ve tartışmalı bir şekilde bir günde dozerlerle yıkıldı.
Alan 2008 yılı Mayıs ayına kadar hiçbir çevre ve peyzaj düzenlemesi yapılmadan kendi haline bırakıldı. Aslında bu alan ve devamındaki özelleştirme kapsamında kapatılan Et Balık Kurumu arsası ile birlikte Yat Limanı yapılmak istenmişti. Bu proje Haydarpaşa Gar sahasına dikilmek istenen 70 katlı 7 gökdelen projesi ile birlikte planlanmıştı. Kadıköy Belediyesinin Yat Limanına itirazı ve Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinin mücadelesi sonucu 7 Gökdelen projesinden vazgeçilmek zorunda kalınması da Yat Limanı Projesinin kâğıt üzerinde kalmasına neden olmuştu.
2008 yılı Mayıs ayına gelindiğinde Kadıköy’ün deniz kıyısı bu alanının İBB tarafından Otopark yapılmak istenmesi Kadıköy belediyesinin tepkilerine neden oldu. 13 Mayıs 2008 tarihli Gaste adlı yayın organında "Başkanın Otopark İsyanı" başlığı ile yayınlanan haberde 2007 yılı verilerine göre İstanbul’da 800 bin araçlık otoparka ihtiyaç olduğu yeşil alan sıkıntısının ise gözle görülür ve nefes alınamaz biçimde kendini hissettirdiği belirtilerek, Kadıköy Belediye Başkanının "İSPARK İstanbul trafiğini çözmek adı altında inanılmaz yanlış uygulamalara imza atıyor, yeşil alan olarak ayırdığımız alan otoparka çevrilemez, Kadıköy halkının büyük tepkisi var, İBB Başkanı Kadir Topbaş’la görüşeceğim, umarım olumlu yaklaşır ve bu yanlışlık düzeltilir" şeklindeki beyanatına yer verilmiştir.
2009 yılı Ocak ayına gelindiğinde söz konusu alan çinko levhalar ile çevrilip içinde hummalı bir inşaat çalışması başlamıştı. İnşaata ait bir tabela da olmadığı için yürütülen inşaatın ne olduğuna bir anlam verememişti Kadıköylüler. Şubat ayına gelindiğinde perde indi duraklar göründü.
Evet bir aylık hızlı ve gizli çalışmanın sonunda Kadıköy’ün deniz sıfır önü kapanmaz deniz manzaralı nur topu gibi "Minibüs Parkı" (durağı) oldu. 29 Mart’taki seçimden önce tamamlanan bu "Minibüs Park" bizce şaşalı bir açılış törenini hak ediyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami ÖZTÜRK Otoparka İsyan etti İBB "Minibüs Park" yaptı. Minibüs parka itiraz etmesin artık "TIR PARKI" oluverir sonra.
Bugün yazıyı yayınlamadan önce son bir kez "Minibüs Parkı" nı bir gezelim son gelişmeleri yerinde görelim dedik. Gördüğümüz manzara karşısında hayrete düşmemek elde değildi. Yeni yapılan "Minibüs Parkı"ndan başlamak üzere Kadıköy Vapur İskelesine kadar olan deniz kıyısı ve Kadıköy Pendik Minibüslerinin bir şeridi alüminyum levhalar ile ihata altına alınmış iş makinaları çalışıyor, zeminde de bir yandan betonlama işlemi devam ediyordu.
Seçim tartışmalarının içine girildiği gözlerin oydan başka bir şey görmediği bir dönemde Kadıköy’ün deniz kıyıları tamamen minibüs durağına evirilmez umarız.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu