Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

TCDD de Sordu; Demiryolu Ne Zaman Kapatılacak?-II

(yorumlar kapalı)

resimMarmaray CR1 inşaatı kapsamında Halkalı –Gebze arası demiryolu hattının  DLH’nın sözleşme hükümlerine göre 08 Aralık 2008 Pazartesi günü kapatılmış olması gerekiyordu. Yerel seçimler öncesi İstanbul kent içi ulaşımda seçmene sorun yaşatmak istenmiyordu. Bu nedenle "CR1 Sözleşmesi kapsamında Halkalı –Gebze arası demiryolu hattının kapatılma tarihinin geçicici süre uzatımı verilerek 15.06.2009 tarihine ertelenmişti." Ancak yerel seçimlerin ve ilan edilen tarihin üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen hatların hala kapatılmaması TCDD’nin DLH’ ye aynı soruyu yöneltmesi sonucunu doğurdu.

Hatlar kapatılıyor

TCDD tarafından DLH’ye yazılan 08.12.2009 tarih 17063 sayılı yazı ile <Marmaray projesi "Gebze Halkalı Banliyö hatlarının İyileştirilmesi, İnşaat, Elektrik ve Mekanik Sistemler (CR1)" işi kapsamında hatların kapatılma tarihi ile bir ertelenme olup olmadığı> sorulmuştur.

DLH Yanıtladı; DLH Genel Müdürlüğü tarafından TCDD’ye yazılan 14.12.2009 tarih 18227 sayılı yazıda "CR1 Sözleşmesi kapsamında 2010 yılı içerisinde hatlar kapatılacak olup, hatların kapatılmasından bir ay önce Genel Müdürlüğünüze bilgi verilecektir." denilmektedir.

resim

25 Kasım ve 16 Aralık 2009 da demiryolu emekçilerinin hak arama amacıyla yaptıkları birer günlük eyleme tahammül edemeyen TCDD ve onun yolcuları Halkalı ve Gebze arasının en az iki (projede yazılan şekli ile) yıl kapanmasına nasıl tahammül edecekler.

Halkalı Gebze arası tren hatları TCDD’nin elinden alınacağı yönünde geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet gazetesinde bir haber yayınlanmıştı. TCDD kendinde kalmayacak bu hatların kapatılmasındaki merakı ve acelesi acaba şu trenlerden ve hatlardan kurtulsam isteğimidir?

resim

Trenler Bir Bir Seferden Kaldırılıyor:

Demiryollarından 2009 yılının son günlerinde yapılan açıklamada "Yol yenileme çalışmalarının daha kısa sürede tamamlanması amacıyla karayolu ulaşım imkânlarının olduğu bu parkurlarda işleyen trenlerin verimsiz olmaları da dikkate alınarak bazı trenler, 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren seferden kaldırılacak. Buna göre; Ankara-Zonguldak-Ankara arasında çalışan Karaelmas Ekspresi ile Balıkesir-Kütahya, Diyarbakır-Adana ve Kars -Akkaya arasında çalışan yolcu trenleri 01 Ocak 2010, Ankara-Kars-Ankara arasında çalışan Erzurum Ekspresi 01-03 Ocak 2010, Ankara-Malatya-Ankara arasında çalışan 4 Eylül Mavi Treni 10-11 Ocak 2010, Ankara-İzmir-Ankara arasında çalışan 9 Eylül Ekspresi 16-17 Ocak 2010 tarihlerinde, seferden kaldırılacaktır. Söz konusu trenler, yol yenileme çalışmalarının ardından tekrar sefere konulacaktır." denilmiştir.Geçici yol bakım çalışmaları yapılacağı söylenerek Pamukkale Ekspresi 25.07.2008 tarihinde Toros Ekspresi 20.07.2008 tarihinden itibaren seferden kaldırılmıştı. Ancak üzerinden 17 ay geçmesine rağmen Pamukkale ve Toros Ekspresleri sefere başlamadılar.

İşin aslı ise BoozAllen & Hamilton ve Canac raporlarında saklıdır. TCDD’ye dayatılan bu raporlarda "TCDD yük taşımacılığına yönelmeli, yolcu taşımacılığı prestij trenleri dışında yapılmamalıdır" denilmektedir. Prestij trenlerinin yeni adı YHT ve hızlı tren hatlarıdır. Bu nedenledir ki AKP iktidarı döneminde YHT hatlarına bir yönelim vardır. Lojistik köyler tamamlanınca ve konvansiyonel (geleneksel) hatların bakımı tamamlanarak standardı yükseltilince blok yük taşıma uygulaması yaygınlaşacaktır. Onun içindir ki garlar İstasyonlar limanlar bir bir satılmaktadır. Yük taşımadı Lojistik köyler yolcu taşıması ise Hızlı Tren garları arasında yapılacaktır. Bu nedenledir ki Haydarpaşa Sirkeci garları dahil olmak üzere 500 gara ihtiyacımız yoktur, bu garlarda dönüşüm projeleri uygulanabilir diye belediyelere görüş bildirilmektedir.

Son çaba yalnızca günü kurtarır:

TCDD taşınmazlarının satışına, trenlerin seferden kaldırılmasına, bir kentsel dönüşüm projesi olan Marmaray’a karşı birkaç kişinin veya bir örgütün göstermiş olduğu tepkiler kamuoyu desteğini olabildiğince arkasına alamadı yada kamuoyu yeterince destek vermedi. Benden uzak olsun bana görünmesin sözünüm arkasına sığınıldı. Milletin vekillerinin TBMM’de bu konularda vermiş oldukları soru önergeleri yanıtsız kaldı. Bu güne kadar hiç söz söylemeyenler söylenen sözlere destek olmayanlar mahalli trenleri seferden kaldırılınca bağırmaya hatta raylara kendini, bağlamayı hedef aldılar. Ancak bunlar son çırpınıştır. Yalnızca günü kurtarır.

http://www.sondakika.com/haber-ulasim-sen-bazi-trenlerin-seferden-kaldirilmasina-1871210/

http://www.albayrakgazetesi.com/erzurum/tren-tepkisi

http://www.haberflash.com/haber5123.html

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=63148

Türkiye Kamu-Sen Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından "Demiryolu ve Ulaşım Ağı" adlı raporda TCDD’ye dayatılan BoozAllen & Hamilton ve Canac raporlarındaki uygulamalar önerilmektedir. Ne mi diyor bu raporun önermeler bölümündeki 1. maddesi: "serbest piyasa ve rekabet şartları yaratılmalı, bu doğrultuda kitlerin amme hizmeti görme anlayışından çıkarılarak kar-zarar anlayışına yönlendirilmesi için gerekli yapısal değişikliklerin tamamlanması gerekmektedir."

http://www.turkegitimsen-sakarya.org.tr/arge/DEMIRYOLU%20VE%20ULASIM%20AGI.pdf

BoozAllen & Hamilton ve Canac raporları ne diyordu. Ekonomik olmayan hatlar kapatılmalı bu hatlardaki yolcu tren seferleri iptal edilmelidir. TCDD son yıllarda seferden kaldırdığı yolcu trenleri için yol bakımı dışında hangi gerekçeyi öne gerekçeyi öne sürmüştü "yolcu talebi azaldı"

Yeniden yapılanmaya, özelleştirmeye, tasfiyeye TCDD’nin kamu hizmeti veren kurum halinden kar zarar hesabı yapan anlayışı yönlendirilmesi için rapor hazırlayacaksın, uygulama başlayınca da halka ve çalışanlara yaranmak amacı ile tepki göstereceksin.

Bu bölümün başlığını "Son çaba yalnızca günü kurtarır" olarak belirlemiştik. Ancak bu göstermelik çabaların günü kurtarmayacağı da gün gibi aşikârdır.

Bağlantılı Link:

TCDD de sordu; Demiryolu Ne Zaman Kapatılacak-I? http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=441

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu