Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

YHT Hattını Sandıktan Çıkan Sonuç mu Belirledi?

(yorumlar kapalı)

Erzincan-Trabzon demiryolu projesinde güzergah değişikliği beraberinde tartışmaları da başlattı. Doğu Karadeniz dağlarının 35 km uzunluğundaki tünelle geçilmesi projeye Giresun ilinin dahil edilmemesi, buna da yerel seçim sonuçlarının neden olduğu iddiaları CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim tarafından Ulaştırma Bakanının yanıtlaması istemi ile soru önergesi olarak TBMM’ye taşındı.

 

Tirebolu-Erzincan demiryolunun geçmişi 1977 yılına dayanıyor. O dönemin iktidarı Karadeniz’in iç kısımlara demiryolu ile de bağlanmasını öngörmüş ve İTÜ’ne fizibilite çalışması yaptırmıştır. Yapılan güzergâh çalışmalarında Karadeniz’in GAP bölgesine en uygun şekilde Harşit vadisi kullanılarak Tirebolu-Erzincan üzerinden bağlanması karara alınmış ve çalışmalar başlatılmıştır.

 

Yine 1985 yılında demiryolunun fizibilite etüdü T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı D.L.H. Genel Müdürlüğü tarafından İTÜ’ne sipariş edilmiş M. BOZKURT,  G. EVREN,  O. TÜMAY,  M. SÜMER, H. GERÇEK ve N. ERSELCAN tarafından Grup Çalışması olarak bitirilmiş ve ilgili bakanlığa teslim edilmiştir. O çalışmanın içinde Tirebolu-Erzincan-Diyarbakır demiryolunun yanında Ankara-İzmir, Sivas(Bedirli)-Amasya(Suluova), Irmak-Zonguldak-K. Ereğlisi, Çetinkaya- Malatya-Narlı Demiryolu Projelerinin Fizibilite  Etüdü de bulunmaktaydı.

 

Adı geçen grup çalışması 93E010010 Proje numarasıyla yapılmış, proje Trabzon’a uzatılmıştır. Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan Demiryolu olarak adlandırılan bu projenin etüt tutarı 1.776.120 TL olarak belirlenmiştir.

 

Trabzon-Tirebolu-Erzincan demiryolu AKP hükümetinin Demiryolları projesinde de yer almış ve kayıtlara "Bakanlığın yatırım programında yer alan demiryolu hatları ile ilgili projeler ve ülke ekonomisine sağlayacakları katma değer ve yatırım tutarları şöyle belirlendi: Trabzon-Tirebolu- Erzincan-Diyarbakır-Kurtalan Cizre demiryolu projesi: GAP bölgesinin de Karadeniz’e çıkışı sağlanacak. 630 kilometre uzunluğundaki hattın 103,5 kilometrelik bölümü çift hat olacak. Projenin maliyeti 3,8 milyar dolar, seyahat süresi 5 saat olacak. Ülkeye yıllık getirisi ise 60 milyon doları bulacak." Şeklinde geçmiştir. Projenin 2020 yılına kadar bitirilmesi öngörülmekteydi.

 

Yine 2003 yılında 1.Erzincan Ekonomi Zirvesinde konuşan Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: " İpekyolu, demiryolu ve karayoluyla devam etmektedir. Kuzey ve güney doğrultudaki ulaşım ağı istenilen noktada değildir. Kuzey ve güney Giresun, Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane, Erzincan, Bingöl üzerinden demiryoluyla Akdeniz’e bağlanacak. Fizibilite çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalarımız tamamlandığında, Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayacağız" (24.05.2003 Cumartesi Zaman Gazetesi)

 

İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesinin "1985 ve 1995 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan Trabzon – Tirebolu – Erzincan – Diyarbakır Demiryolu fizibilite çalışmasının ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünce 1995 Yılında Tirebolu – Giresun Demiryolu, yine 1995 yılında Hopa – Sarp – Batum Demiryolu ve 1996 yılında da Trabzon – Rize – Hopa Demiryolu fizibilite çalışmaları ile yakından ilgilendiğini ifade etmesine rağmen yaptıkları basın açıklamalarında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı tarafından yapılan çalışmayı (Of – Çaykara – Bayburt – Erzincan Demiryolu) güzergâhını büyük bir dikkatle takip ettikleri ve bütün platformlarda gündeme taşıdıkları" yönündeki açıklaması yerel basında yer almıştır.

 

Açıklamanın bir bölümünde de "Demiryolu, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi karlılık amacı ile yapılmamaktadır. Oluşturacağı katma değer açısından irdelenmeli, bölgemizin kalkınmasına sağlayacağı katkı üzerinden hesaplamalar yapılmalıdır. Burada şu an çalışmaları devam eden Of – Çaykara – Bayburt – Erzincan güzergahının alternatif kazançları da dikkate alınmalıdır." Şeklinde bir ifade kullanılmaktadır.

 

TSİAD 8. Olağan Kongresine katılan Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, "Birisi İTÜ’nün üzerinde durduğu Tirebolu hattı, diğeri de Of’tan bir tünelle geçen KTÜ’ nün bir projesi. Bütün derdimiz Karadeniz’i Ortadoğu ve GAP’a bağlamak." diye konuştu. Kongreden önce işadamı Çetin Nuhoğlu’nun, kongrede demiryolunun konuşulacağını söylemesi de dikkatlerden kaçmamıştı. Toplantıda Trabzonlu gazeteciler ve Çetin Nuhoğlu bu güzergahlara karşı çıkarak öncelikle Trabzon-Batum hattının hayata geçirilmesini istediler.

 

resim

Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi"ne ilişkin güzergah çalışması yapan TCDD Genel Müdürlüğü, proje için Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon rotasının daha uygun olduğu görüşüne vardı.

 

DLH Genel Müdürlüğü, Erzincan’ın Trabzon’a, Gümüşhane ve Tirebolu üzerinden konvansiyonel demiryolu ile bağlanması için 1985’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ne proje çalışması yaptırdı. Hurşit Çayı’nı takip eden bir demiryolu öngören bu proje ile hızlı tren işletmeciliği yapılamayacağını öngören TCDD Genel Müdürlüğü, Erzincan’ı Trabzon’a konvensiyonel demiryolu yerine, geliş-gidiş hızlı tren hattıyla bağlamayı öngördü. Bunun üzerine Karadeniz Teknik Üniversitesi ile "Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi"ne ilişkin güzergah çalışması yapan TCDD Genel Müdürlüğü, proje için Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon rotasının daha uygun olduğu görüşüne vardı.

Erzincan-Trabzon Hızlı Tren Projesi kapsamında, Bayburt-Çaykara arasındaki Doğu Karadeniz Dağları’nın 35 kilometre uzunluğunda bir tünelle geçilmesi amaçlanıyor. Bölgenin coğrafi şartlarının, tünel açılmadan hızlı tren işletmeciliğinin yapılmasına izin vermeyeceğine dikkati çeken uzmanlar, mevcut inşaat teknikleri ile 35 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelinin yapılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Proje güzergâhındaki zorluklar nedeniyle, projenin işletme hızı saatte 200 kilometre olarak planlanıyor. Çift hat olarak planlanan Trabzon-Erzincan hızlı tren hattında yük taşımacılığı da yapılabilecek. Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi için çalışmalarını tamamlayan TCDD Genel Müdürlüğü, fizibilite raporlarını DLH Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. DLH Genel Müdürlüğü, 2009 yılı içinde Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi için proje ihalesine çıkılacağını açıklamıştır.

 

CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, Erzincan ile Trabzon’u hızlı trenle birbirine bağlayacak projede güzergâh belirlemesine yerel seçim sonuçlarının etki yapıp yapmadığını Ulaştırma Bakanına sordu.

resimKaraibrahim, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, TCDD Genel Müdürlüğünün, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile yaptığı çalışma sonucunda, Erzincan’ı, Trabzon’a hızlı trenle birbirine bağlamak üzere Erzincan-Çaykara-Of-Trabzon güzergâhını uygun bulduğunu hatırlattı.

Karaibrahim, önergesinde; "Harşit Çayı boyunca demiryolu yapımı için DLH Genel Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar yok sayılmış ve yeni proje hazırlatılmıştır. Eski projenin gerçekleştirilmesi önündeki maddi engeller, her türlü olumsuz coğrafi şartlar hesaplanır ve geciktirilirken, Doğu Karadeniz dağlarının 35 kilometre bir tünelle geçilmesi bile maliyetin ne kadar yüksek olduğuna işaret ediyor. Fakat eski proje için aynı fedakârlık neden düşünülmedi? Eski projeden vazgeçilerek, KTÜ’ce yeni proje hazırlanması yönünde TCDD Genel Müdürlüğüne bakanlığınızın doğrudan talimatı oldu mu? İktidarın Giresun ilindeki yerel seçim başarısızlığının Giresun ilinin projeden çıkartılmasında etkili olmuş mudur?" sorularına yer verdi.

 

Yazılı Soru Önergesi Bilgileri

Yazılı Soru Önergesinin Metni

Dönemi ve Yasama Yılı

23/3

Esas Numarası

7/8300

Başkanlığa Geliş Tarihi

29/05/2009

Önergenin Özeti

TCDD’nin Erzincan-Trabzon tren yolu projesine ilişkin

Önergenin Sahibi

CHP Giresun Mv.EŞREF KARAİBRAHİM

Önergenin Muhatabı

Ulaştırma Bakanı Erzincan Mv.BİNALİ YILDIRIM

Önergeyi Cevaplayan

Önergenin Son Durumu

İşlemde

resim

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu