uyku şehir-Behiç AK
Karikatürist Behiç AK’ın yeni hikaye kitabı "uyku şehir" iletişim Yayınlarından çıktı. Bugün, 19. yüzyılın İstanbulu’nda yaşayan ve hayatındaki hiçbir şeyi asla değiştirmeyen bir dede; eskinin solcusu, şimdinin liberali veya aynı anda bütün ideolojilerin temsilcisi olan bir oğul; yirmi dört yaşında, hissettiklerini bir yağlıboya tabloya döktüğünde ortaya sadece simsiyah resimler çıkaran bir torun…
Yıllar geçtikçe değişen şehir yaşamı, aynı ailenin erkeklerinin hayatlarını nasıl değiştirir? Onlar, kendi hikâyelerini, hayatlarını yansıtan kendi mekânlarında yaşıyor; zamanın asla dokunamadığı kapalı bir hayattan, zamanın bütün insanların hayatına hükmettiği bir devre, oradan da zamanın uykudaki kadar belirsiz ve ölçülemez olduğu bir ana varıyorlar Uyku Şehir’de.
İstanbul’un üç farklı mekânında, üç kuşaktan, birbirine değmeden yaşayan üç erkeğin iç içe geçen öyküleri; bugünün, geçmişi ve dünü aynı zamanda nasıl sarabildiğini gösteriyor. Behiç Ak, kendi dönemlerinin koşullarında şekillenen üç sıradışı hayatı, şehrin üç farklı mekânıyla özdeşleştirerek birbirine bağlıyor. (iletişim yayınları)
Behiç AK
Biyografi |
|
|
1956 yılında Samsun’da doğdu. Yıldız Üniversitesi ve İTÜ’de mimarlık okudu. 1982 yılından beri Cumhuriyet gazetesinde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bant karikatürü çiziyor. Behiç Ak’ın 1986’dan bu yana yazdığı ve yayına hazırladığı birçok çocuk kitabı Japonya, Kore, Almanya ve Türkiye’de yayımlandı. Ayrıca yazdığı tiyatro oyunları Devlet ve Şehir Tiyatroları, Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nda, ayrıca Ankara, Adana, Gaziantep, İzmir, Sivas, Konya, Stuttgart, New York, Münih, Güney Kıbrıs, Atina, Zürih, Anvers, Montowun, Amsterdam ve Berlin’de sahnelendi. 1993’te “Bina” adlı oyunuyla Kültür Bakanlığı Özel Ödülü’nü, 1996’da Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen “Ayrılık” adlı oyunuyla ise aynı yıl Cevat Fehmi Başkut Ödülü’nü kazandı. 1994 yılında Türk Sinemasında Sansürün Tarihi – Siyahperde adlı bir belgesel filmin yönetmenliğini yaptı. Bu filmle 1994 yılında Ankara Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Film Ödülü”nü kazandı. Kitaplarından bazıları: Bina (Mitos Boyut, 1993), Ayrılık (Mitos Boyut, 1997), Hastahane (Mitos Boyut, 1999), Was Kummert’s mich (Migro, Almanya, 1987), Kimkime Dumduma (Metis, 1986), Ben Yapmadım Öğretmenim (Afa, 1990), Galiba Seni Seviyorum (Afa, 1991), Korkma Ben Hümanist Değilim (Afa, 1992), Ne Biçim Kurbağasın Sen (İletişim, 1998), Dikkat Su! (İSKİ, çocuklar için öğretici ekoloji kitabı, 1992), İstanbul’un Suyu Nereden Geliyor? (İSKİ, çocuklar için öğretici kitap, 1992), Dikkat Dünya! (Borçelik, 1999), Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı (Kagyuşa, Japonya; Yapı Kredi, 1993), Gökdelene Giren Bulut (Gakken, Japonya; Yapı Kredi, 1994); Uyurgezer Bir Fil (Gakken, Japonya, 1997), Kedi Adası (Gakken, Japonya, 1997), Büyükannem ve Miyop Ejderha (Fukuinkan Shoten, Japonya, 1995), Rüzgârın Üzerindeki Kent (Gakken, Japonya), Doğum Günü Hediyesi (Yapı Kredi, 1993), Karadeniz’deki Yunus (Yapı Kredi, 1997), Ben Ne Zaman Doğdum?(Yapı Kredi, 1997), Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor (Yapı Kredi, 1997), Bilyalar (Yapı Kredi, 1997). |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu.com