Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Kent Buluşması basın açıklaması ile başladı…

(yorumlar kapalı)

TMMOB’nin düzenlediği büyük buluşma başladı… Aylardır çalışmaları devam eden "Kent Buluşmasının" ilk ayağı olan sergiler bir basın toplantısı ile açıldı… 

10 Eylül 2007 tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Oditoryumunda düzenlenen basın açıklası ile Kent Buluşmasına start verilmiş oldu…

TMMOB’nin İKK Sekreteri olan Tores DİNÇÖZ’ün açılış konuşması ile başlayan etkinlikte, TMMOB adına basın bildirisi Yüksek Mühendis Mimar Mücella Yapıcı tarafından okundu.

Açılışı yapılan sergiler arasında yer alan ve sempozyumun tanıtım afişinde de bulunan yağlı boya tablosunun aslı, odiyoryumda sergilenmeye başlandı. Söz konusu "Büyük İstanbul Resmi " adlı çalışmanın, 20.07.2006-21.10.2006 tarihleri arasında Şan Tiyatrosu Sahnesinde ressam Haydar ÖZAY tarafından yapıldığı ifade edildi.

Açılışı yapılan sergiler arasında 127 ASA isimli fotoğraf grubunun "Haydarpaşa" konulu çalışması, Haydarpaşa Dayanışması tarafından hazırlanan "Haydarpaşa Güncesi", "Depremi bekleyen İstanbul" temasını işleyen fotoğraf sergisi, Karikatürist Behiç AK’ın karikatür sergisi gibi değişik içerik ve konularda sergiler yer almaktadır…

Coşkulu geçen etkinlik gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmiş olup, sempozyum 13 Eylül 2007 Perşembe günü başlayacaktır….

TMMOB İstanbul Kent Sempozyumu Yürütme Kurulu Adına Okunan Basın açıklaması aşağıdadır.

TMMOB TÜRK MÜHENDiS VE MiMAR ODALARı BiRLiGi

ISTANBUL IL KOORDINASYON KURULU

Barboros Bulvan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Beşiktaş Tel: 0(212) 227 69 LO Faks: 0(212) 2368528

Web: http://www.ikkistanbul.org E-Posta:ikkistanbul@ikkistanbul.org

10 Eylül 2007

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Üyeleri,

Günümüzde Küreselleşme olarak adlandırılan ve kapitalizmin dünya ölçeğinde kurduğu egemenliğini yayma ve güçlendirmeye çalıştığı süreç; gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve ekonomik politikalarını belirlediği gibi "Kentleşme" sürecini de etkilemiştir. .

Tüm sorunları ile birlikte son derece eşitsiz bir biçimde dünya ölçeği ne taşınan bu süreç; özelikle dünyanın "az gelişmiş" veya gelişmekte olan ülkelerinde içinden çıkılması güç yaşamsal sorunlarla boğuşan azmanlaşmış kentlerin doğuşuna kaynaklık etmektedir.

Bu azmanlaşmış kentler, bölgesel ekonomik ve sosyal denge politikalarından ve planlamadan vazgeçerek uluslar arası sermaye hareketlerinin iradesine mahkum olmuş merkezi ve yerel siyasi iradelere bağlı olarak her türlü doğal ekonomik ve sosyal afete karşı son derece hassas bir durumda gittikçe büyümektedirler.

Doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile binlerce yıldır dünya mirası olarak ayrıcalıklı varlığını sürdüren İstanbul; hızlı nüfus artışı, göçler, hatalı ve yanlış yatırımlar, yerel ve merkezi yönetimlerin sermayenin kar amaçlı dürtülerine teslim olmuş ulaşım ve kentleşme politikaları, plansızlık, işsizlik ve yoksulluğun neden olduğu sorunlar ile boğuşan; her tÜrlü doğal ve yaşamsal eşiğinin zorlandığı bir mega kent haline dönüşmüştür.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin, 1954 yılında başlayan tarihine baktığımızda, ülkenin "Ulaşım, Çevre ve Enerji politikaları", "Kentleşme" ve "İstanbul ‘un İmar Sorunları"nın öncelikli çalışma alanlarını oluşturduğu ve uygulanan yanlış politikaların ve alınan hatalı kararların kentlerimizin geleceğini ipotek altına alacağı konusunda tüm karar vericileri yıllardır uyardığı ve mesleki ve teknik birikimleri doğrultusunda ürettiği politika ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştığı görülecektir.

Çalışma anlayışı olarak toplumdan soyutlanmış seçkin mühendis ve mimarların örgütü olmak yerine toplumun içinde onun bir parçası olarak yer almayı ve etkileşim içinde bulunmayı, temsili demokrasi alanının daraltılması ve biçimsel uygulamalar yerine, birlikte düşünme, birlikte üretme ve birlikte yönetme mekanizmalarını güçlendirici çabalara yönelmeyi esas alan TMMOB; bu kez, 39.Genel Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda İstanbul’da yaşanan sorunları geniş kapsamda değerlendirerek; kentin gereksinimlerini uzun vadede karşılayacak ve İstanbul’u yaşanabilir kılacak yöntem ve politikaları sürecin tüm tarafları ve İstanbul halkının katılımı ile tartışmayı amaçlamıştır.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen İstanbul Kent Sempozyumu; Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurullarınca yapılan çalışmalar doğrultusunda, sadece bir bilimsel ve mesleki toplantı olarak değil, bilimsel ve mesleki çevreler ile toplumun buluştuğu, kentin tüm taraflarının birbiri ile ilişki kurabileceği bir sürecin örgütlenmesi olarak düzenlenmiştir.

Bu bağlamda; sempozyumun amaç ve kapsamına ilişkin ana başlıklar Küreselleşme Sürecinde İstanbul, Planlama ve Kentleşme, Kentsel Dönüşüm, Kent ve Toplum,Konut, Tarihi Çevre ve Koruma, Ulaşım Altyapı ve Enerji, Çevre,Doğal Kaynaklar ve Afetler, olarak belirlenmiş sempozyum bildiri ve görüşleri ile katkı sunmak isteyen tüm taraflara duyurulmuştur.
Ayrıca, sempozyum konusunda iletişimin ve ortak bilgi birikiminin sağlanması için www.istanbulkentsempozyumu.org web sitesi kurulmuştur.
Sempozyumun bir süreç olarak örgütlenmesi kararı doğrultusunda aşağıdaki etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

7 Mart 2007’de TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesince;
Kent, Kadın ve Şiddet Atölyesi

12 ~v1art 2007’de TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesince;
Kent ve Hukuk Yuvarlak Masa toplantısı

16 Mart 2007 de TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesince, Konut ve Mortgage Paneli

24 Mart 2007′ deTMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesince;
Suyun Sürdürülebilirliği ve Yönetimi Paneli

20 Nisan 2007 TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesince;
İstanbul ve Kent İçi Ulaşım Paneli

20 Mayıs 2007 TMMOB İl Koordinasyon Kurulunca;
İstanbullular Konuşuyor Forumu

26 Mayıs 2007 TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesince Kentsel Dönüşüm/Bölüşüm Paneli

16 Haziran 2007 TMMOB iı Koordinasyon Kurulunca;
İstan bul İçin Davacıyız! Paneli

15 Ağustos 2007 1999 de TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesince;
Kocaeli Depreminden Bugüne Etkinliği Düzenlenmiştir.

Ayrıca sempozyum hazırlık süreci içerisinde TMMOB İl Koordinasyon Kurulunca yayınlanan Mühendislik ve Mimarhkta Ölçü dergisinin Mart, Haziran ve Eylül sayıları sempozyum konularına ayrılmıştır.
13 -14-15 Eylül 2007 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryumunda gerçekleştirilecek olan İstanbul Kent Sempozyumunda 14 Oturumda 61 Bildiri sunulacaktır.

Bildiri, sunuş ve eserleri ile sempozyum ve sergiınize katkıda bulunan değerli bilim ve sanat insanlarına, kentlilere, kurum ve kuruluşlara, meslektaşlanmıza, Danışma, Düzenleme, Bildiri Değerlendirme Kurullanmıza Tüm Odalarımızın İstanbul Şube Yönetim Kurulları ve çalışanlarına, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu üyelerine ve sergi açı1ışımıza katılan ve sempozyumun duyurulmasına katkıda bulunan siz değerli basın üyelerine ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetimi ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

"Büyük İstanbul Resmi "ni İstanbul Kent Sempozyumu afiş çalışmalannda kullanma ve yapıtın orijinalini Mimar Sinan Salonu’nda sergileyerek bizlerle paylaşma olanağı yaratan ressam Haydar Özay’a ayrıca teşekkür ederiz.
İstanbul Kent Sempozyumunun ve sergisinin amaç ve hedefine ulaşmasını dileriz.
TMMOB İstanbul Kent Sempozyumu Yürütme Kurulu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Anayasanın ı 35. maddesinde tanımlanan 66 ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı yasa ile değişik 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.

 

 kd

 kd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 kd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 kd

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com