Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Faturayı Patronlar Ödesin

(yorumlar kapalı)

14 Eylül 2010 tarihlerinde Yunanistan’da yapılan bir günlük eylemle başlayan grevler Avrupa kıtasında üç haftadır değişik şekillerde sürdü. Birçok ülkede milyonlar sokaklara çıktı. Fransa’da emeklilik yasası, Romanya’da tasarruf bahanesiyle kamu ücretlerinde yapılan kesintiler protesto edildi. İspanya’da da madenciler grevdeydi.

resim
adresini ziyaret ediniz.

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı sendikaların çağrısı üzerine alanlara çıkan çalışanlar Sarkozy hükümetini protesto etti. Emeklilik yaşını 60’tan 62’ye yükselten yasayı protesto için CGT, CFDT, CFTC, CFE/CGC, FSU ve Unsa gibi sendika ve sendika konfederasyonlarının çağrısı üzerine milyonlar alanlara çıktı.

Sendikaların gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler ve sol örgüt ve partiler de büyük destek verdi. Sendikalar hükümetin "haksız" emeklilik reformunun yanı sıra yılsonuna kadar eğitim alanında 16 bin iş birimini ortadan kaldırmayı öngören eğitim politikasını da protesto etti.

Parlamentoda 11 Eylül günü yapılan oylamada kabul edilen reform yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarıyor. Buna göre 2018’den itibaren tüm Fransızlar 62 yaşına kadar çalışacak. Proje tam emeklilik hakkından yararlanma yaşını 65’ten 67’ye yükseltmeyi öngörüyor. Yasanın 5 Ekim’de Senato’ya gelmesi bekleniyor.

FATURAYI PATRONLAR ÖDESİN

Romanya’da ise kamu çalışanları sokaklardaydı. Hükümet, ekonomik krizden çıkmak bahanesiyle çalışanların maaşlarında indirim teklifini masaya getirince kamu çalışanları sokaklara döküldü. Romen çalışanlar kemer sıkma politikalarına geçit vermeyeceklerini açıklarken, binlerce gösterici hükümet karşıtı sloganlar attı.

Kamu emekçileri krizin kendilerinin çıkarmadığını bu nedenle krizin faturasını ödemek istemediklerini söyledi. Çalışanlar faturanın krizi çıkaran patronlara ve bankalara ödetilmesini istedi. Kriz sonrası Rumen ekonomisi, yüzde 7 küçüldü. Hükümet, IMF ve Avrupa Birliği’nden 26 milyar dolar borç aldı ancak fazlası lazım. Krizden çıkış için sadece gelecek yıl en az 8 milyar dolar gerekiyor.

5 BİN MADENCİ GREVDE

İspanya’da ise maden ocaklarının yoğun olduğu Asturias bölgesinde 5 bin işçinin dün greve başladığını duyuran sendikalar, grevin ilk aşamada 4 gün süreceğini açıkladı. Maden işçileri, sektöre yardımların devam etmesi ve alacaklarının ödenmesi talebiyle grev yapıyor. İspanya’da demokrasi tarihinde maden işçilerinin ikinci kez düzenlediği yürüyüşte, yaklaşık 250 kömür işçisi ailelerini de yanlarına alarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

"’Kara yürüyüş" adı verilen yürüyüşe katılan işçiler, sorunlarının 29 Eylül’e kadar çözülmemesi halinde Madrid’e, o da yetmezse Brüksel’e kadar yürüyeceklerini söylüyor. İşçilerin haklı olduğunu söyleyen Endüstri Bakanı Miguel Sebastian ise hükümet tarafından verilen yardımı işçilere ulaştırmayan firmaları suçladı ve AB’nin kömür işçilerine yardımı öngören yasayı çıkaracağını belirtti.

Maden işçileri, AB’nin kömür madeninde çalışanlara verilen yardımı 2014 yılından itibaren kaldırmak istemesi, bazı işçilerin birkaç aydır maaşlarını alamaması, hükümetin vaat ettiği yardımların verilmemesi ve 2006-2012 Kömür Stratejisi Ulusal Planı’nın uygulanmasında eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle sokaklara döküldü.

Avrupa’nın dört bir yanında milyonlarca çalışan, hükümetlerin kemer sıkma gerekçesiyle uyguladığı kesintilere karşı greve gitti. En büyük eylem "Avrupa’nın başkenti" olarak gösterilen Brüksel’de gerçekleşti. Eylemler sırasında çok sayıda gözaltı yaşandı.

Avrupa’da yüz binlerce işçi, kemer sıkma politikalarına karşı eyleme geçti. Gösterilerin en büyüğü 30 ayrı ülkeden katılımcılarla gerçekleştirilen Brüksel yürüyüşü oldu. Oldukça renkli geçen eylemde "Kesintilere hayır, önce iş ve büyüme" yazılı pankartlar taşındı.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun (ETUC) organize ettiği Brüksel’deki yürüyüşe katılım yüz binleri aştı. ETUC, mitingde yaptığı açıklamada "Bu krize biz yol açmadık. Faturayı patronlar ödesin" dedi.

İspanya’nın yüzde 70’i grevdeydi

İspanya’da Sosyalist Parti iktidarı dönemindeki ilk büyük grev 10 milyon işçinin iş bırakmasıyla gerçekleşti. İşçiler gece yarısından itibaren 24 saatlik iş bırakma eylemi için hazırlıklar yapıyordu. Başkent Madrid’deki mitingde farklı bir eylem tarzı geliştiren protestocular, dükkân ve bankaları doldurup izdiham yaratarak işyerlerini kapanmaya zorladı. Barcelona’daki eylemlerde ise çatışmalar çıktı.

Polonya, Portekiz, İtalya, Letonya, İrlanda ve Sırbistan’da da ulusal çapta eylemler yapıldı.

resimresim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yunanistan’da Trenler Çalışmadı

Ekonomik kriz ve hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle Yunanistan’da 14 Eylül 2010 tarihinde yapılan grev nedeni ile TCDD ve CH idareleri arasında varılan mutabakatla;

13/14 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

14/15 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

14 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul

15 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul

27 ve 28 Eylül 2010 tarihinde yapılan grev nedeni ile TCDD ve CH idareleri arasında varılan mutabakatla;

26/27 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

27/28 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

28/29 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

29/30 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi İstanbul Uzunköprü Pityon

27 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul

28 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul29 Eylül 2010 tarihinde

Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul

30 Eylül 2010 tarihinde Dostluk/Fila Ekspresi Pityon Uzunköprü İstanbul arasında seferleri iptal edilmiştir.

resim

Yunanistan’da yaşanan grev nedeniyle tren iptalleri konusunda mutabakata varan TCDD iş kendi ülkesinin emekçilerinin hak aramasına gelince duvarlara insan boyunca ilanlar asarak grevi yasakladığını ilan ediyordu.

Kaynak:

Birgün Gazetesi

www.sendika.org

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu