Almanya ve Fransa’da Ulaşım Çalışanları Grevde
Emeklilikle ilgili kazanılmış haklarının sosyal güvenlik reformuyla kaldırılmaya çalışmasına 1.6 milyon ulaşım emekçisi bu gün 18.10.2007 tarihinde grevle karşılık verdi.Fransa’da ulaşım emekçilerinin bir günlük grevi nedeniyle bu sabah ülkenin hemen hiçbir yerinde tren, otobüs ve metro seferleri yapılmadı.Fransa’da ulaşım ve enerji işkolunda yaşanan grev, ülke çapında etkili oldu. Almanya’daki grevde ise tren seferleri büyük ölçüde aksadı.
FRANSA
Fransa, ülke çapında büyük grev ve eylemlere sahne oldu. Greve çok yoğun bir katılımın yanı sıra, 30 kadar şehirde kitlesel yürüyüşler de düzenlendi. Paris’teki yürüyüş, öğleden sonra Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.
İşçi ve memur sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen grevler, özellikle ulaşım ve enerji işkollarında çok etkili oldu. Fransa çapında tren seferlerinin sadece yüzde 5’i yapılabildi, başta Paris olmak üzere birçok büyük yerleşim biriminin şehir içi ulaşımı felce uğradı. Paris’te banliyö treni, metro ve otobüslerin önemli bir bölümü depolarından çıkmadılar bile. Bazı hatlarda tek bir sefer bile yapılamadı.
Paris ile taşra kentleri arasında ulaşımı sağlayan hızlı trenler (TGV) normal günlerde 700 civarında sefer yaparken, dün sadece 46 TGV seferi yapılabildi. Enerji işkolu çalışanları da greve yüzde 80 civarında bir katılım gösterdiler.
Hükümet ne istiyor?
Grevler, Fillon hükümetinin hazırladığı yeni emeklilik yasasına karşı gerçekleşti. Hükümet, Fransa’da bazı kamu işyerlerinde çalışanlar ile ulaşım, enerji vb. gibi yıpratıcı işlerde çalışanların yararlandıkları özel emeklilik statüsünü ortadan kaldırmak istiyor. Karşılığında herhangi bir iyileştirmeye gitmeksizin, şimdi 37.5 sene olan çalışma süresini, 40 seneye çıkarmayı planlıyor.
1995 yılında Juppe hükümeti de aynı şeyi yapmaya kalkışmış, ama başarılı olamamıştı. İki ay süren ve toplumun tüm çalışan kesimlerinin desteğini alan grevler sonrasında, yasa geri çekilmek zorunda kalınmış ve hükümet de bir müddet sonra düşmüştü.
8 sendika ortak eylem yapıyor
Yeni yasayla mağdur edilmek istenen kesimler, Fransa işçi sınıfının sendikal bakımdan en örgütlü ve mücadeleci bölümünü oluşturuyorlar. Üretim ve hizmet içerisinde tuttukları yer itibariyle de etki yaratabilecek olanaklara sahipler. Şimdilik, sendikal birlik de sağlanmış görünüyor. 1995’ten bu yana ilk defa, demiryollarında örgütlü bulunan 8 sendika ortak eylem yapıyor. Bunlardan üç tanesi grevin sonraki günlerde de devam etmesini öneriyor. Sendikalar pazartesi günü yeniden bir araya gelerek, devamında neler yapılacağına karar verecekler.
CGT Sendikası Genel Sekreteri Bernard Thibault, grev günü sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Eylemler, bu sektörlerde çalışanların bu yasayı kabul etmeyeceklerini açıkça ortaya koymaktadır. Bizim hükümete çağrımız, gerçek bir toplu görüşme ortamını yaratması, diyaloga yanaşmasıdır" dedi. FO Demiryolları Sendikası Genel Sekreteri Remi Aufrere ise, "Hükümet tutum değiştirmezse, huzursuzluk artacaktır" açıklaması yaptı.
Hükümet geri adım atmıyor
Hükümet ise şimdilik, geri adım atmayacağını ilan etmeye devam ediyor. Her ne kadar, Çalışma Bakanı, sendikalara gelecek pazartesi günü için görüşme çağrısı yapsa da henüz bir tutum değişikliği beklenmiyor. Hükümet Sözcüsü Laurent Wauguiez yaptığı açıklamada, "Hükümet olarak, ifade edilen endişe ve kaygıları anlıyoruz, ancak çalışma süresinin 37.5 seneden 40 seneye çıkarılması konusunda kesin kararlıyız" dedi. Bu konunun, Nicolas Sarkozy’nin seçim vaatleri arasında bulunduğunu ve Fransızlardan destek aldığını belirten Waugiez, "Önümüzdeki dönemde yerel seçimler var diye, programımızdan vazgeçecek değiliz" dedi.
ALMANYA ULAŞIM GREVİ Makinistler teklif bekliyor
Almanya’da banliyö trenleri ve metrolar, dün saat 02.00-11.00 arası büyük ölçüde işlemedi. Alman Demiryolları tekeli DB’nin teklifini, "Yeni bir öneri yok, eski çorbayı ısıtıp yeni diye tekrar önümüze koyuyorlar" diye değerlendiren GDL Sendikası, "Bugün içinde DB’den yeni bir teklif bekliyoruz. Ne istediğimiz ortada, sorunu daha fazla uzatmaya ve kamuoyunu meşgul etmeye gerek yok" görüşünü savundu.
Grev etkili oldu
Grevi değerlendiren GDL İkinci Başkanı Günther Kinscher, "Grevlerimiz ülke çapında etkili oldu" dedi. Sendikanın grev hakkının mahkeme tarafından kısıtlanmasına ve tekelin devlet memuru statüsündeki makinistleri grev kırıcı olarak kullanmasına karşın banliyö trenleri ve metroların yüzde 80’ine yakınının çalışmadığını söyleyen Kinscher, "Hatlarda çıkan sorunlar nedeniyle yüzlerce şehirlerarası hızlı tren ve yük treni de seferlerini iptal etmek zorunda kaldı" dedi.
Makinistlerin greve katılımlarıyla talepler konusunda ısrarlı olduklarını gösterdiklerini söyleyen sendikacı, "Bugün DB yönetiminden ciddi bir sinyal bekliyoruz. Aksi takdirde grevler devam edecek" dedi.
Milyonlarca yolcu etkilendi GDL İkinci Başkanı Günther Kinscher
Özellikle erken saatlerde işe giden milyonlarca yolcunun grevlerden etkilendiği bildirildi. Yolcuların çoğunluğunun araba ve otobüslerle işlerine ulaşmaya çalıştığını bildiren trafikten sorumlu yetkililer, "Özellikle büyük şehirlerin etrafında onlarca kilometre uzunluğunda araç kuyrukları oluştu" dediler.
Yolcuların, işe geç gitmelerine veya hiç gidememelerine karşın makinistlerin grevine anlayış gösterdiklerini bildiren değişik haber ajansları, abonelerine geçtikleri haberlerde, "Kamuoyu henüz makinistlerin lehine tutum alıyor" görüşüne yer verdiler.
DB tekeli tarafından yapılan açıklamada ise "Grevler giderek etkisini kaybediyor. Bize ulaşan bilgilere göre grevler banliyö trenlerinin sadece yüzde 50’sini kapsadı" denildi. Demiryolları tekelinin geri adım atmayacağını ve makinistlere özgü bir sözleşmenin imzalanmasına onay vermeyeceklerini söyleyen DB’nin personelden sorumlu menajeri Margret Suckale, "Teklifimiz masada ve üzerine görüşülmeyi bekliyor. GDL’nin yüzde 31’lik aşırı talebine kesinlikle onay vermeyeceğiz" dedi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com