Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

10 binlerce tren yolcusu kendi kaderine mi terk edilecek

(yorumlar kapalı)

 kdTCDD web sayfasından ( www.tcdd.gov.tr) yapılan duyuruda Eskişehir Kütahya arası yapılacak yol çalışması nedeni ile İzmir Mavi Treni, 9 Eylül Ekspresi, Karesi Ekspresi, İçanadolu Mavi Treni, Meram Ekspresi, Pamukkale Ekspres, Toros Ekspresi, Ege Ekspresi, Bölgesel Ekspres(Eskişehir-Afyon-Eskişehir) trenlerine ikinci bir emre kadar 15 gün ilerisine kadar bilet satışı yapılacağı duyurulmuştur.

Bunun anlamı şudur. Yapılacak yol bakımının başlama tarihi henüz belli değildir. Gişelerden her gün 15 gün sonrasına bilet satışı yapacak, TCDD de yol bakım çalışmasını 15 gün önceden tekrar ilan ederek bilet satışlarını tamamen durduracak.

 

10 bin km demiryolu kaderine terk edildi.

 kdHaydarpaşa-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresinin 27.01.2007 tarihinde saat 02.00 sıralarında Kütahya’nın Çöğürler- Demirözü istasyonları arasında raydan çıkması ve 9 kişinin hayatını kayıp etmesi üzerine KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Meslek Odalarınca yapılan ortak açıklamada "siyasi iktidarın Ankara-İstanbul arasını hızlı tren projesine ve diğer hızlı tren projelerinin demiryollarının devlet politikası haline getirdiğini ve kaynakların bu projelere aktarıldığını, TCDD nin 10 bin km’lik demiryolu şebekesine yıllardır güvenlikli bir trafik için gerekli olan bakım ve onarımı (poz) yapılamayarak kendi kaderine terk edildiğini" dile getirilmişti.

Karikatür alıntıdır.

http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=220

Bu seferde 10 binlerce tren yolcusu kendi kaderine mi terk edilecek

TCDD bu seferde Eskişehir- Kütahya arası yolu yol bakım (poz) yapılacağını gerekçe göstererek 3 adet Ankara-İzmir, 1 adet Eskişehir İzmir 2 adet Haydarpaşa-Konya, 1 adet Haydarpaşa Denizli 1 adet Haydarpaşa –G.Antep(yurtdışı bağlantılı) 7 çift anahat treni ile 1 adet bölgesel ekspresi çalıştırmayarak 10 binlerce tren yolcusunu kendi kaderine bırakıyor. Yada kan gölüne dönmüş, ayrıca daha pahalı bir taşıma olan karayoluna gitmesine sebep oluyor.

TCDD bunu hep yapıyor….

· Hızlandırılmış trenin 22.07.2004 tarihinde İktidarın ve TCDD nin şov ve vizyon projesi olan "hızlandırılmış trenin" Pamukova da raydan çıkması ve 39 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından "hızlandırılmış tren" seferden kaldırıldı, bir daha da işletilmedi. Hep makinistlerin hatalı olduğu söylenmesine rağmen. Madem bu tren halkın istem ve arzuları için sefere konmuştu kaza yapmasına da makinistler neden oldu, o zaman trenin ne kabahati vardı işletmekten vazgeçtiniz. Her raydan çıkan treni işletmekten vazgeçilir ise işletilecek tren kalmaz. Kazadan sonra bir aydan daha fazla Pamukova’dan geçecek tüm trenler işletilmedi. Hani savaşta arıza yapan ve savaşın kaybedilmesine neden olan tankların savaş suçlusu ilan edilip olduğu yerde bırakılması gibi. Böyle bir tank 1979 yılarında Kurtalan gar yakınlarında tarla içinde bulunmaktaydı.

· Ankara İstanbul arası hızlı tren projesinin Ankara Eskişehir etabının inşa çalışması sırasındada deplase çalışması gerekçe gösterilerek bazı yolcu trenleri kısa müddetler içinde olsa işletilmedi.

· BTS İzmir Şube tarafından 12.02.2008 yapılan basın açıklamasında ise yapılan "uyarılara kulak tıkayan ve kaynakları keyfi biçimde kullanan seyrüsefer emniyetini göz ardı eden TCDD yönetiminin, kazaların artarak devam etmesi üzerine 10.02.2008 tarihinden itibaren İzmir-Denizli hattında çalışan 12 treni seferden kaldırmıştır.

http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=226

· TCDD, Selçuk-Denizli ve İskenderun-Toprakkale arasında yol yenileme çalışmaları yapmak için,18.02.2008 tarihinden itibaren Adana-İskenderun-Adana,03.03.2008 tarihinden itibaren Basmane-Söke-Aydın-Nazilli-Denizli-Afyon, bölgesinde çalışan tüm trenleri yol yenileme çalışmaları tamamlanıncaya kadar geçici olarak seferden kaldırılmıştı.

· TCDD demiryollarına son darbeyi Marmaray CR1 projesini (Gebze-Halkalı) gerekçe göstererek Haydarpaşa Gebze İstanbul Halkalı arasını tren seferlerine kapatarak vuracak. Daha sonra da bir daha açmayarak trenleri İstanbul Halkına unutturacak.

Başka Yolu yok mu …?

Bu bakım çalışması geç kalmış ve bir kaza sonucu 9 kişinin hayatını kaybetmesi sonucunda hatırlanmıştır.

Peki Demiryollarında de yol bakım (poz) çalışmaları esnasında tren seferlerinin iptal edilmesi zorunlu yada gereklimidir. Tren seferlerinin devam ettirilmesinin başka yolu yok mudur. Demiryollarında yapılan yol bakım(poz) çalışmasında tren seferlerinin devam ettirilmesi esastır. Hiçbir ülkede bu gerekçe ile yol kapanarak tren seferleri iptal edilmez.

TCDD Kaza komisyonu yurt dışı demiryollarına incelemelerde bulunmak üzere gidecek/gitti. Aslında yurt dışından demiryolcular kazaları incelemek üzere buraya gelmeliler. Demiryolu kazalar burada. Hızlandırılmış tren kazasından sonra geldiler inceleme yaptılar rapor yazdılar. Ya yazdıkları raporlardaki önermeler doğru değildi, yada yapılan öneriler yerine getirilmedi ki kazaların ardı arkası kesilmedi, son çare olarak demiryolları tren seferlerine kapatıldı.

Bizim önerilerimiz;

· Seferden kaldırılmak istenen trenlerin (Toros Hariç) seyirleri yeniden düzenlenerek Eskişehir Kütahya arasında birbirini takip edecek şekle getirilir. Hat kesiminden tüm trenlerin geçişi gece veya gündüze denk getirilerek 12 saat süre ile Yol da bu trenlerin geçişinden sonra kapatılır.

· Poz yapılan bölgede trenler mümkün olacak en düşük hızla çalıştırılıp tehirli çalışmaları göze alınıp işletmecilik devam ettirilir.

· Toros ekspresi Ankara üzerinden çalıştırılabilir.

· Eskişehir- Alayunt ve Alayunt Kütahya arası ayrı ayrı zaman dilimlerinde poz yapılarak tren tehirlerinin de önüne geçilebilir.

· Yol yapım ve poz süresince Pamukkale ve Meram İçanadolu ekspreslerinin Alayunt Kütahya arası seyirleri iptal edilerek, yolcuların Kütahya-Alayunt arası seyahati Otobüs bağlantılı olarak sağlanır.

TCDD nin 2008 kurumsal hedeflerinin açıklandığı  kdhttp://www.tcdd.gov.tr/haberler/2008hedeflerimiz.htm web sayfasına bakıldığında Hedef: 500 km yol yenilemesi, 500 km yol bakımı yapılacağının ilan edildiğini görürüz. Ancak ilan edilen bu hedefe ulaşmada "Yol yenileme en önemli konularımızdan birisidir. Bu konuda ne yazık ki ray teminindeki sıkıntılar nedeniyle istediğimiz hedeflere ulaşamadık. Ancak Kardemir ray üretiyor, önümüzdeki yıllarda bunu da aşacağız." Şeklinde ifade bulan bir mazeretin arkasına gizlenildiğini görürürz.

Çünkü Referans gazetesinde 09.11.2007 tarihinde "Kardemir ray ihracatına hazırlanıyor" başlığı altında çıkan haberde şu ifadelere yer veriliyordu. "Hızlı tren projesi için 72 metre boyunda ray üretmeye başlamasının ardından dışından da ray talepleri alan Karabük Demir Çelik İşletmeleri (Kardemir), ihracata hazırlanıyor. Yaptığı basın toplantısında, uluslararası ihaleleri takip etmeye başladıklarını söyleyen Kardemir Genel Müdürü Osman Kılavuz, hızlı tren projesi için 6 ay önce ray ve profil haddehanesinin açılışını yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "6 ay önce yatırımı tamamlanan ray ve profil haddehanesi üretime başladı ve TCDD’nin 10 bin tonluk ray ihalesinin 5 bin tonunu teslim ettik. Artık uluslararası ihaleleri takip etmeye başladık. Şu an 72 metre boyunda ray ve 550 milimetreye kadar profil üretimine başladık. Yakında köşebent profilleri üretmeye başlayacağız. Görebildiğim kadarıyla ülkemizde yüksek oranda demiryolu yatırımları devam ediyor. Bunlardan biri Konya- Ankara ve Eskişehir- İstanbul hızlı tren projesi. Bunun yanı sıra ‘asrın projesi’ olan Marmaray’ın rayları bizden gidecek. Firmalar Türkiye’de ray üreten böylesi bir tesisin olmasından memnunlar ve daha rahatlar. Ray konusunda yurt dışından da talep almaya başladık. Yurt dışında bir çalışmaya girdik. Birkaç firma bizden ray istedi. Teklifleri gönderdik ve cevap bekliyoruz. Kardemir, ülke sınırlarını aşarak uluslararası pazarda da kendini göstermeye başlayacaktır. TCDD’nin yıllık ray tüketimi 50- 70 bin ton üzerinde. Biz şu an 150 bin ton üzerinde ray üretimi yapıyoruz. Talep arttığı zaman daha fazla üretimi yapacak kapasiteye de sahibiz."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=83183

Şimdi bu durumda ya "ray yok demiryollarını yenileyemiyoruz" diyen yada "TCDD nin talebinin üzerinde üretim yapıyoruz" diyen doğru söylemiyor.

TCDD nin web sayfasında 2008 kurumsal hedeflerinin açıklandığı bildirgenin 13. maddesinde "Yük taşımacılığında % 20, yolcuda % 15 ve liman hizmetlerinde % 20 artış sağlanmasının" hedeflendiği dile getirilmektedir. Hat yenilemeleri yol kapatılıp tren seferleri iptal edilerek yapıldığını düşününce ve daha yenilenmesi hedeflenen 500 km yolun çok az b ir bölümü için çalışma yapıldığı göz önüne alınırsa yük ve yolcu taşımasındaki artış hedefinin yakalanması uzak bir ihtimaldir. Limanlarında özelleştirme yolu ile elden çıkartıldığı düşünüldüğünde Liman gelirlerini artırma gibi bir hedefin TCDD nin önüne niçin konulduğuna da bir anlam verilememiştir.

Yazıyı bir dostumuzun yazdığı bir iletinin sonundaki cümle ile bitirelim;

 

"Birileri gözümüzün içine baka baka çok sevdiğimiz trenleri avucumuzun içinden yavaş yavaş çekip alıyorlar ."

 

TCDD WEB SAYFASINDAKİ DUYURU

YOLCULARIMIZA DUYURULUR

 

Daha hızlı ve konforlu yolculuk için Selçuk-Denizli ve İskenderun-Toprakkale arasında yol yenileme çalışmaları yapılacağından,18.02.2008 tarihinden itibaren Adana-İskenderun-Adana, 03.03.2008 tarihinden itibaren Basmane-Söke-Aydın-Nazilli-Denizli-Afyon, bölgesinde çalışan tüm trenler yol yenileme çalışmaları tamamlanıncaya kadar geçici olarak seferden kaldırılmıştır

Eskişehir-Kütahya arasında yapılacak olan yol çalışmaları nedeni ile aşağıda isimleri belirtilen yolcu trenlerine ileri tarihli bilet satışı 15 güne kadar yapılacaktır

Tren No           Tren Adı

11127/31127 İzmir Mavi Treni

11035/31035 9 Eylül Ekspresi

11315/31315 Karesi Ekspresi

11126/61125 İçanadolu Mavi Treni

11320/71319 Meram Ekspresi

11322/31321 Pamukkale Ekspresi

11304/61303 Toros Ekspresi

71602/31601 Ege Ekspresi

71621/71622 Bölgesel Ekspres(Eskişehir-Afyon-Eskişehir)

www.tcdd.gov.tr

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com