Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Sağlık İstasyonu Tarihtir Yıkılamaz

(yorumlar kapalı)

cellat-golu-ve-tren.jpgTürkiye’nin ilk demiryolu hattı olan  İzmir-Aydın hattı işletmeye açıldığından buyana demiryolu kayıtlarında Sağlık köyünün istasyonu, “Cellat” olarak adlandırılmakta idi. 

İstiklal Savaşı’mızın  kazanılmasından sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetimi kazanılan zaferin iktisadi  zaferler ve kalkınma ile sürdürülebileceği bilincindeydi. 

Atatürk İzmir’e dolayısı ile  Ege’ye yurt gezisinin programı dahilinde yada her yıl gerçekleştirilen Ege Manevraları nedeni ile gelmekte idi. Aydın ilinin  Söke, Ortaklar, Germencik ilçesini de kapsayan arazide muzaffer ordumuzun  bizzat Atatürk gözetimindeki tatbikatı ulusal basının olduğu kadar  yabancı basınında  dikkatini çekiyordu. 

Cumhuriyet öncesinde önemli miktardaki bir dış borçlanma  ile  gerçekleştirilen  ilk demiryolu  hattımıza ait borcun son taksitleri 2000’li yıllarda ödenerek tamamlandı. Milliyet gazetesinin 90’lı yılların sonuna doğru gazetenin yanında fasiküller halinde verdiği ekinin adı “Tarihte Bugün” idi. Kaynak kitapta demiryollarımızın inşasına başlanmasına ait fotoğraflar ve dış borcun yıllara göre ödeme planı yer almakta idi. 

Torbalı ilçesi adını ilçeden alan Torbalı İstasyonu ve yine adını  ilçenin en eski yerleşim yeri olan  Tepeköy’den alan,  Tepeköy İstasyonu olmak üzere, iki tren istasyonuna sahip bulunmaktadır. Tepeköy istasyonundan Aydın yönüne giden demiryolu hattının  yaklaşık 4 km’lik bölümü,  1930’lu yıllarda, Cellat Gölü’nün içinden geçmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında basılan  haritalarda,  Cellat Gölü olarak adlandırılan  göl, o günkü teknoloji ve araçları kullanılarak kurutulmuştur. 

Küçükmenderes Havzası’nın  ekonomik kalkınmasına önem veren Gazi hazretleri İzmir’e her gelişinde Torbalı ve çevresindeki havzanın iktisadi kalkınma durumu  ile yakından ilgilenmiş, vilayette dönemin İzmir Valisi’nden  bu konuda validen izahat ve bilgi  almıştır. 

İzmir-Aydın Demiryolunu inşa eden İngiliz   şirketince hattın  Cellat Gölü içinde kalan  bölümü temeline yaklaşık olarak 50-60 cm’lik kaya parçaları döşemek sureti ile güçlendirilerek yükselti sağlanmıştır. 

Koca Ali’de demiryolu hattının inşasında çalışan, Torbalı’lı bir  işçidir. Osmanlı Devleti’nin farklı cephelerinde; düşmanla savaşmış olan bu kişiye İngilizlerin emrinde çalışmak zor gelmekte onuruna dokunmaktadır. Bugünkü hattın temelinde Koca Ali’lerin emeği vardır. 1930’lu  yıllarda;  Atatürk bir yurt gezisi için, Aydın iline  seyahat etmektedir. 

Atatürk’ün özel treni gölün içinden geçişi sırasında  duraksar. Odasında uyumakta buluna Atatürk uyanır ve sorar:  

– Neden durduk ?

– Paşam gölün içinden geçiyoruz.

– Burası neresi ?

– Cellat Gölü, 

ataturk-emriyle-kurutulan-cellat-golu.jpgKompartıman penceresini aralayıp dışarı bakan  Atatürk trenin gölün içinden  adeta bir vapur gibi suları yararak ilerlediğini görür. Atatürk Ahmetli köyünün bir mahallesi olan Cellat Gölünü  kurutmaya karar verir. Cellat’ta bir kahve içecek kadar  mola veren  gezi treni ve Atatürk’ün beraberindekiler o gün tarihi bir olaya tanıklık ederler. Kahvesini yudumlayan Atatürk  dağ rüzgarı ile savrulan saçını  eli ile düzelttikten  sonra tekrar  Cellat Gölü’ne bakarak şöyle der. 

-Bu göl kurutulacak ve burasının adı da Sağlık olacak. 

Ege’de kahvehanesinde  Atatürk’ün  bir fincan kahve içtiği tek köyün adı  Sağlık olur böylelikle. Açılan tahliye kanalları ile  göl sularının Küçükmenderes Nehri’ne akıtılması sağlanmıştır. Yakın bir zaman kadar Aydın, Denizli yönüne giden yada  İzmir’e gelen trenler mutlaka Sağlık köyünde dururlardı.   

Basmane Tren Garı’nda Bölge trenlerini ve bilet fiyatlarını gösteren tarifede Cellat  istasyonunun adı yıllarca yer aldı. Orada Cellat adı ile   belirtilen yer, Sağlık köyüdür. Denizköy, Yoncaköy vb. tatil sitelerini hatırlatır bir “Sağlık Köy” adlandırması. Köyün geçmişten gelen tarihi anısı ile bir çelişkidir. Çünkü yöre insanı ve demiryolcular, Sağlık köyü demektedirler. Bu yüzden; köy mezarlığının  giriş kapısındaki yazı da, aslına uygun olarak yeniden yazılmalıdır. 

Atatürk’ün ziyaret ettiği  ve kahve içerek şereflendirdiği Cellat’ın anısını sahiplenmek sorumluluğu sadece Ahmetli köyünün değil, tüm Torbalı ilçesinindir. Her ne kadar günümüzde mahalle olarak adlandırılsa da, Sağlık köyü, Torbalı ilçe tarihinin önemli bir yerleşim yeridir.

Günümüzde orta ölçekteki bir kenti andıran ve tüm büyüme tahminlerini, şaşırtıcı bir biçimde aşan Torbalı ilçesi, şimdilerde İZBAN’ın Selçuk ilçesine kadar yapılması planlanan yeni demiryolu banliyö  hattı için,  değişim ve dönüşüme uğramaktadır. ( http://www.selcukhaber.com/tarihi-istasyon-yikilacak.html#.VP1nnfmsW-0 ) 

sa__lik-istasyonu.jpgAradan geçen onca zamandan sonra İngiliz şirketinin döşediği rayların yanına yerli bir şirket tarafından, banliyö hattının rayları tesis edilecektir. 

Sağlık köyünün hemen  üstünden geçen Aydın-İzmir Otoban Yolu’ndan Torbalı Ovası’na bakıldığında, Göller mevkiinde yağışlar sonucu haftalardır  çekilmeyen sular yeniden Cellat Gölü’nü gündeme getiriyor Sağlık İstasyonu gibi. 

İzmir-Aydın Demiryolu Hattı’nın inşası sırasında çalışan Koca Ali kim idi? Torbalı’da kimlerden idi? Günümüzde bunu yanıtını bulabilmek adeta bir mucize olur. Cephelerde savaştığı İngilizlerin yanında  çalışmak Koca Ali’nin ağırına gitse de, ekmek parası için mecburen çalıştı. Koca Ali’ni bu durumdan dolayı oluşan onun tepkisel ileri-geri konuşmalarını duyan İngiliz amele çavuşu, kendisinden  işine bakmasını istermiş.

Bu yol çift hatta olsa, Atatürk’ün,  ”Cellat” adını  ”Sağlık” olarak değiştirmesi gerçeğini silemeyecektir. İngiltere’de bir karayolu projesinde planlanan yol üzerinde bir ağaç var ise proje değiştirilip yol büklümlenerek ağacın yanından geçer yeşil böylelikle korunurmuş.

İZBAN projesi çerçevesinde yıkılması planlanan Sağlık Köyü Tren İstasyonu , Torbalı ilçesinin Sağlık köyünün hatta Kozpınar İstasyonu ile bağlandığımız  Selçuk ilçesinin ortak tarihsel bir kültür mirasıdır. 

O halde kültürel miras birlikte  sahiplenilerek korunmalıdır. Avrupa’daki demiryolu istasyonları binaları hatta makasçı kulübeleri bile korunurken yıkmaktaki bu acelemiz neden? 

Böylelikle Torbalı ve Selçuk ilçesinin kent belleklerinde unutulmaz ve bilinçlerden silinemez  bir mekanı olmalıdır  Sağlık Tren İstasyonu, el ve gönül birliği ile.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Hasan ÇAKALOĞLU