Limanlar birbir peşkeş çekiliyor…..
TC Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait Derince Limanının 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 195 milyon 250 bin dolar ile Türkerler Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.
Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş’ın komisyon başkanlığında yapılan ihalede, önce kapalı "elemesiz" teklifler alınırken, elemesiz turda en yüksek yazılı teklif 120 milyon dolar olarak belirlendi.Daha sonra elemeli turlara geçilirken ilk turda en yüksek 130 milyon dolar teklif verildi ancak en düşük teklif veren 2 firma aynı tutarda teklifte bulundu.Bunun üzerine Komisyon Başkanı Köktaş, eşitlik bozulana kadar tekliflerin devam edeceğini belirtirken, aynı teklifte bulunan iki şirkete, eşitliğin bozulması için küsuratlı teklifte bulunma tavsiyesinde bulundu.Sonrasında ilk elemeli turda en yüksek teklif 140 milyon dolara yükseldi, en düşük teklifi veren Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elendi.İkinci elemeli yazılı turda ise en düşük teklifi veren Akfen Holding A.Ş-Akfen Altyapı Yatırımları Holding A.Ş. elendi.
Üç grupla açık artırmaya geçildi
Elemeli yazılı turların ardından kalan 3 grupla, 195 milyon dolar "başlangıç fiyatı" ve 250 bin dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi.
Toplam 3 grupla geçilen açık artırmanın ilk turunda, Türkerler Ortak Girişim Grubu 195 milyon 250 bin dolar teklif verirken, Çelebi Holding A.Ş-Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişimi Grubu ile Global Altyapı Hizmetleri ve İşletmecilik AŞ. ihaleden çekildi.Bunun üzerine Türkerler Ortak Girişim Grubu daha ilk turda, 195 milyon 250 bin dolar ile en yüksek teklifi vermiş oldu.Bunun üzerine ihale komisyonu başkanı Köktaş, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını kaydetti.
Ödeme peşin yapılacak
ihale sonrasında açıklama yapan Yıldırım, ihale öncesinde iyi çalışma yaptıklarını belirterek, "Grup olarak enerji ve ulaşım sektörü ilk hedeflerimiz arasında yer alıyor" diye konuştu. ödemeyi peşin olarak yapacaklarını açıklayan Yıldırım, Derinice Limanı’nın fonksiyonel olmadığını, 99 depreminden sonra bazı bölümlerinin kullanılamaz halde olduğunu söyledi. Yeni sahanın kullanılabilmesi için inşaat çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Yıldırım, "Minimum 50-70 milyon dolar arasında yatırım yapacağız" şeklinde konuştu.TC Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait liman, İzmit Körfezinin kuzeyinde yer alıyor ve stratejik konuma sahip.Körfezdeki otomotiv (otomobil, traktör ve benzeri) sanayi ve karışık eşya yüklerine hizmet veren liman, demiryolu ve karayolu şebekesi ile bağlantılı bulunuyor.Bir kılavuz botu, 2 römorkor ve 2 palamar botunun mevcut olduğu limanda, liman elleçleme ekipmanları arasında 3-35 tonluk 9 adet rıhtım vinci, 5-25 tonluk 8 adet mobil vinç, 6 standart ve 20 kısa mastlı forklift, bir paletli vinç ve bir loder yer alıyor.Konteynerler, 35 tonluk genel amaçlı rıhtım vinci, 25-42 tonluk 5 adet dolu ve 8-10 tonluk 6 adet de boş konteyner forklifti ile elleçleniyor (yer değiştirme, istifleme).TMO’ya ait 95 bin ton kapasiteli bir siloya sahip olan limanda, rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi de bulunuyor.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com