Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

156. Yılında 8 Mart

(yorumlar kapalı)

08.03.1992.jpg8 Mart gününün tarihe yazılması 1857 yılında ABD’nin New York kendinde dokuma işçisi kadınların insani taleplerle yaptıkları grevin ardından1908-1909 yılları arasında Manhattan İplik Fabrikasında çalışan kadın işçilerin 8 saatlik iş günü ve kadınların siyasi hakları için greve gitmeleri, New York’taki dokuma fabrikasında ise kadınların işten atılmalarına karşılık fabrikaları işgal etmeleri bu işgal ve direnişler sırasında işçilerin üzerine ateş açılması ve fabrikada yangın çıkarılması sonucu 129 kadın işçi hayatını kaybetmesiyle başlamıştır..

8 Mart; 1910’da Kopenhag 2. Enternasyonal Kongresinde “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul ve ilan edilmiştir.

Dünya Emekçi Kadınlar günü 1911 yılından beri tüm dünyada, 1976 yılından beri de ülkemizde çeşitli etkinliklerle, mitinglerle kadın taleplerinin dile getirildiği ve mücadelenin yükseltildiği bir gündür.

Ülkemizde her gün kadın cinayetleri işlenmekteyken mevcut siyasi iktidar Ailenin Korunmasına Dair Kanun çıkarmıştır. Bu kanun kadını değil aileyi korumayı esas almıştır. Kadın örgütlerinin görüşleri önerileri dikkate alınmadan çıkartıldığı için mevcut durumun çok gerisinde, hatta şiddeti destekleyen tarzda düzenlemelerin olması kadınların geleceği açısından endişe vericidir. Bu kanun Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini yasal formata büründürmüştür.

Erkek egemen bir işkolu olan demiryollarında ilk kez 1992 yılında Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) önderliğinde 8 Mart’ın tarihçesi anlatılarak, nitelikli müzikal ağırlıklı tiyatrolar hazırlanarak, kadın koro çalışmaları yapılarak işyeri yemekhanelerinde etkinlikler düzenlenmiştir.

Daha sonraki yıllarda yine işyerlerinde kadın sorunları, Kadınları doğrudan ilgilendiren yasalar, cinsiyet ayrımcılığı, kadına yönelik şiddet gibi önemli konularda uzmanlar, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler davet edilerek yüksek katılımlı söyleşiler gerçekleştirmişlerdir.

2005 yılında Demiryolcu kadınların yemekli tren vagonlarında düzenlediği 8 mart etkinlikleri basın tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Yani Demiryolu çalışanlarına ve yöneticilerine 8 Mart mücadele gününün varlığını kadınlar öğretmişlerdir.

Dünyanın her yerinde farklı etnik köken, din, dil, ırk, mezhep ve kültüre sahip kadınlar; siyasal, toplumsal ve ekonomik taleplerini haykırdıkları, uluslararası dayanışma ağlarını ördükleri eşitlik, özgürlük, adalet, barış taleplerini dile getirdikleriSavaşa, gericiliğe, yoksulluğa, şiddete, işsizliğe, özelleştirmeye, güvencesizliğe karşı 156 (1857-2013) yıldır inatla, inançla sürdürdükleri bu mücadeleyi kazanacaklardır.

YAŞASIN 8 MART

YAŞASIN DÜNYA KADINLARININ BİRLİK MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu