Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

AKP-Hyundaı-Eurotem A.Ş.

(yorumlar kapalı)

Devletin parası ile devletin arazisinde hızlı trene vagon YAPMADAN para kazanma sanayi…

Uzak doğulu bir arkadaşım ile aylar öncesi yaptığım bir görüşme sırasında Hyundai’nin Türkiye’de kurduğu vagon firmasının gizli ortaklardan birisinin Türkiye’deki çok üst düzeyde görev yapan birisinin oğlu olduğunu, bilgiyi de kurs için Kore’de bulunan bir mühendisten öğrendiğini söylemişti. O gün bugündür kafamın bir kenarında duran bu bilgiyi geçen günlerde HYUNDAI ROTEM’in de ortak olduğu EUROTEM 10 milyon dolar yatırımla 1 milyar dolar ihale aldığı bilgisine ulaşınca araştırmaya karar verdim.

resimTürkiye’de 16 Eylül 2006 tarihinde Marmaray’ın CR2 yüklenicisi olan HYUNDAI ROTEM firmasının ortağı olan EUROTEM ile Sakarya’da hızlı tren fabrikasının temeli atıldı. Cumhuriyetin geri kalmışlığına her daim dem vuran AKP hükümeti tren işine de her konu da olduğu gibi hızlı başlamalıydı.

Onun için de Ulaştırma Bakanı temel atma törenini de yaptığı konuşmada TDD’nin vagon üreten TÜVASAŞ’ın EUROTEM ile "birleşmesiyle Adapazarlılar daha fazla aş bulacak" dediği gün yaptığı konuşmada, "Marmaray’ın araç temini için ihale hazırlıkları devam ediyor. Bu Hızlı tren fabrikası bu ihaleye iştirak edebilecek. Ancak kimse hazır iş beklemesin. Çalışacak, rekabet edecek, başaracak. Bu üretimler Türkiye’de yapılsın, Türk insanına aş gelsin" dedi.

resim

Marmaray için vagon üretecek olan EUROTEM için temelin atıldığı yer ise TÜVASAŞ’ın bahçesindeydi!…

Güya HYUNDAI ROTEM’in ortaklığı ile kurulan EUROTEM 2007’den itibaren hızlı tren için vagon üretecek, bu vagonlar da öncelikli olarak Marmaray’da kullanılacak ve demiryollarımızın alt yapısı gelişecekti. (http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=546)

resimTCDD Genel Müdürü Süleyman KARAMAN’da bu ortaklığı "Yabancı sermaye girdisi ve teknoloji transferinin aynı anda sağlanması için dünyanın bu konuda en iyi şirketlerine çağrıda bulunduk. En uygun teklifi veren Hyundai-Rotem ve yerli özel sektörden oluşan konsorsiyumla ortak girişim anlaşması imzaladık" derken devlet memuru olan Süleyman KARAMAN, devlet protokolünün de hazır bulunduğu halde, resmi temel atma töreninde EUROTEM demiryolu araçları sanayi ve ticaret A.Ş.’yi kurduk diyordu!…

KARAMAN EUROTEM A.Ş için, ülkemizde teknolojisi bulunmayan hızlı tren setlerini, her türlü elektrikli tren dizilerini, hafif raylı sistem araçlarını, hızlı tren yolcu vagonlarını üreteceğini ve pazarlayacağını söylerken, fabrikanın 30 bin metrekarelik TCDD arazisi üzerine kurulacağını ilk etapta da "10 milyon dolarlık yatırım yapılacağını" belirtti.

Temeli TÜVASAŞ’ın bahçesinde atılan EUROTEM fabrikasının Türkiye’ye sağlayacağı faydalar ise söyle sıralandı;

1. Yabancı sermaye girdisi sağlanacak.

2. İlk etapta doğrudan iki yüz, dolaylı iki bin adet istihdam
sağlanacak.

3. Yan sanayiyi geliştirecek.

4. Yeni sektörleri ortaya çıkaracak.

5. Ülkemiz ve çevre ülkelerin, yerel yönetimlerin ihtiyacını
karşılayacak.

6. Önemli ölçüde döviz tasarrufu ve girdisi sağlayacak.

7. Türkiye’nin, Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Ortaasya’ya kadar olan bölgede
en önemli ileri demiryolu sanayi merkezi haline gelecek.

Temeli 2006 yılında atılan fabrikanın doğal olarak alacağı ilk iş Marmaray Projesi’dir. Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi de dahil ön yeterlilik ihalesi 7 Haziran 2007 tarihinde oluşturulmuştur. Altı gruba ön yeterlik dosyası teslim edilmiş. Ön yeterlik dosyalarının incelenmesi 30 Eylül 2007 tarihinde tamamlanmıştır.

Ve 12 Mart 2008 tarihinde de isteklilerden teklif alınmıştır. Mali Teklif dosyaları içinde yer alan Teklif Fiyatı Kalemlerinin detaylı incelenmesi için çalışmalar tamamlanmış ve Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları İyileştirmesi: Araçlar işi 10 Kasım 2008 tarihinde Teknik ve Mali olarak en uygun teklifi veren HYUNDAI ROTEM firması ile imzalanmıştır.

Buraya kadar olan satırların hepsi resmi kayıtlardır. Benim ilave bir katkım bulunmamaktadır. Yalnızca meraklı olduğum için, ara bir soru sormak istiyorum…Türkiye’deki çok üst düzeyde görev yapan birisinin 2004 yılında uzak doğuya yaptığı ziyaretin dönüşünde TÜVASAŞ bahçesinde hızlı tren üretileceği müjdesini verdikten sonra, Ulaştırma Bakanın 2006 yılında TÜVASAŞ’ın bahçesinde temelini attığı fabrikanın 2008 yılında kuruluş amacına uygun ihale alması organize işler midir?

Bu soruyu, "Bu Proje, Türk toplumunun yararına olacak şekilde uygulanacaktır. Bu nedenle projeden sorumlu en yüksek organizasyon, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu" olduğu için CHP, MHP ve diğer milletvekillerine bırakıyorum.

EUROTEM A.Ş. için Türkiye’deki çok üst düzeyde görev yapan birisinin yol vermesi ile Ulaştırma Bakanı ve TCDD’nin Genel Müdürü olmak üzere dün söylediklerinin hepsi, 2010 yılın gelindiğinde aldıkları ihale hariç hiçbiri gerçekleşmedi. Gerisini Sakarya’dan devam etmek gerekirse, Bugün TÜVASAŞ sinsi bir oyunla Güney Koreli ROTEM ve Türkiyeli ortaklarının kucağına atılmış durumda… EUROTEM’in ortağı TCDD, TÜVASAŞ’a iş vermiyor, böylece TÜVASAŞ tesis ve tezgahları Eurotem için boşaltıyor… Sakarya’nın kalan tek kamu fabrikası olan TÜVASAŞ TCDD’den iş alamadığı için EUROTEM’in taşeronluğunu üstleniyor… Deprem sonrası müthiş bir diriliş öyküsüyle yeniden modernize edilen TÜVASAŞ’ta şimdi EUROTEM vagon üretiyor… TÜVASAŞ’ın zarar rakamları giderek büyürken EUROTEM ‘in Güney Koreli ve Türk ortaklarının karları katlanarak büyüyor… Sakarya’da büyük istihdam yaratacağı söylenen EUROTEM’e alınan personel sayısını kimse bilmiyor… Burada da taşeron çalıştırıldığı için Demiryol- İş Sendikası örgütlenemiyor… Sanırım bugünlerde EUROTEM’in taşeronlarının TÜVASAŞ içinde de çalışmaları için ortam yaratılıyor… Böylece TÜVASAŞ üretimden tümüyle dışlanmış olacak…

Herhalde 3- 5 yıllık bir süreç sonrasında TÜVASAŞ, tümüyle EUROTEM ‘in kontrolüne girmiş olacak…

Peki o zaman hızlı tren üretilecek mi?

Tabii ki hayır…

EUROTEM TCDD’ye vagon üretmeye devam edecek…

Çünkü hızlı tren teknolojisinin Türkiye’ye gelmesi için en az 30 yıllık bir süreç gerekecek…Ama AKP sayesinde bu yıllar belki ranta dönüştürmek üzere adım atılır ve EUROTEM A.Ş. kurulur.

Kurulan şirketin ortakları;

resim

HYNDAYI ROTEM Company&HYNDAYI Corporation Kore %51

ASAŞ OTOMOTİV A. Ş. %33

TCDD %15 (sanırım arazi karşılığı)

HACCO Şirketler Grubu %0.5 olup,

ASAŞ ve HOCCA gibi grupların konuyla ilgisi yalnızca AKP’dir. Ulus devletin tavsiyesi gereği bahçesinde yer verdiği taşeron olarak kullanılan TÜVASAŞ Türk Vatandaşlarını malı olduğu için ortak edilmediğini öğrendim!… Oynanan oyunda vatandaşın malının yağmalanması vardır. Yağmanın detayı öğrenmek üzere de yaptığım araştırmada karşıma çıkan tek kişi Türk Ulaşım Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cihad KORAY oldu. Hemen kendisini aradım. Ve araştırmalarımı noktalamak için yanıtlanmak üzer bazı sorular yolladım…

resimCihad KORAY sorularımı yanıtladığı gibi AKP’nin hızlı tren hikayesi de dahil olmak üzere TÜVASAŞ üzerinden nasıl usulsüzlükler yapıldığına ilişkinde onlarca açıklamasını yolladı. En çok dikkatimi çeken ise TCDD’nin kuruluşu olan TÜVASAŞ’ın hızlı tren vagon ihalesine girmeyeceğini doğrulayan söylentilerin güçlenmesi ve TÜVASAŞ 57 yıllık birikimine, ayrı bir tüzel kişiliğine, hızlı tren üretebilecek fiziki şartlara haiz olmasına rağmen EUROTEM’in ortağı bile yapılmadığını yazması olmuştur. Verdiği diğer bilgi de hızlı trene bakanın, genel müdürün dediği gibi Sakarya’da vagon yapılmayacağı, vagonların ihaleyi alan firmanın CEO’su basına verdiği demeçten yola çıkarak açıkladığı üzere 2012 yılına kadar 3 parti halinde Kore’den belki de Çin’den gelecek olmasıdır. Binlerce işçi çalışacak denilen fabrikada 60-65 kişinin çalışmasıdır. Hızlı trene vagon yapacak olan EUROTEM’de TCDD’nin eski vagonların tamir edilmesidir. Cihad KORAY’ın 1 Temmuz 2010 tarihi itibari ile sorularıma verdiği yanıt;

Muammer KARABULUT:

EUROTEM A.Ş.’nin aldığı ihaleyi TUVASAŞ yapabilir miydi?

Cihad KORAY:

Evet TUVASAŞ, EUROTEM A.Ş’nin İstanbul metrosu için yaptığı vagonları yapabilirdi.

Muammer KARABULUT:

%5 hisse sahibi olan komisyoncular kim?

Cihad KORAY:

Komisyoncuları bilmiyorum. Onu siz bulacaksınız. (Yazımda var!)

Muammer KARABULUT:

TUVASAŞ arazisinde hızlı trene vagon yapmak üzere kurulan EUROTEM neden vagon tamir ediyor? – aldığı ihale tutarı ne kadar?

Cihad KORAY:

Yapılacak iş kalmadığı için!..

Muammer KARABULUT:  

EUROTEM ne kadar yatırım yaptı? – Ve ne kadar ihale kazandı?

Cihad KORAY:

10 milyon dolar. İstanbul Belediyesi ve MARMARAY Ray Projesinde kullanılacak vagonlar dahil 1 milyar dolar.

Muammer KARABULUT:

Kaç kişi istihdam ediyor?

Cihad KORAY:

Bildiğim kadar ile 60 kişi. Binlerce kişi çalışacak dediler. İlk etapta 250 kişi alacaklardı sonra Sakarya hızlı tren üretim üssü olacak binlerce kişi çalışacak demişlerdi!..

Muammer KARABULUT:

TUVASAŞ, neden milyar dolarlık ihale alan EUROTEM’e arazi verdi?

Cihad KORAY:

TUVASAŞ’ın işletme arazisi TCDD’ye aittir. YCDD bu konsersiyoma arsa payı olarak %15 oranında ortak.

İşte sizler AKP’nin hızlı tren projesi, MARMARAY ve bu yolda kurulan vagon fabrikasına ilişkin yaptığım araştırmanın özeti. Ama yaptığım bu araştırma sırasında beni en çok şaşırtan veya en vahim olarak gördüğüm ise Ulaştırma Bakanı YILDIRIM’ın yapılan yolsuzluğun temel atma töreninde, Atatürk’ün Türkiye için hedeflerinden birinin gerçekleştiğini ifade ederek, Marmaray’ın Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine çıkmada en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan konuşma yapmasıydı!..30 Temmuz 2010

NOT: bu makale http://www.biroybil.com/showthread.php?14476-AKP-Hyundai-Eurotem-A den alınmıştır.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Muammer KARABULUT