Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Uluslararası Hemzemin Geçitler Farkındalık Gününü Farketmeden Geçtik

(yorumlar kapalı)

resimILCAD (International Level Crossing Awareness Day) olarak 40 ülkenin katılımıyla, 22 Haziran 2010 Salı günü bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikte hemzemin geçitlerde güvenliğin arttırılmasına yönelik çalışmalar, fikir ve düşünceler paylaşıldı. Bilindiği üzere tren kazalarının büyük bir bölümü hemzemin geçitlerde olmaktadır. Bu kazaları asgariye indirmek için değişik ülkelerde değişik uygulamalar ve cezai yaptırımlar bulunmakta, bu çeşitlilikten yola çıkarak, en iyi güvenliğin nasıl sağlanması gerektiği yönünde görüşler bildirildi. Bu şekilde, hemzemin geçitlerde uluslararası bir standart yakalanması hedefleniyor.

Neticede hemzemin geçit kazaları ülkemizde de sık sık olmakta. Malesef yukarıda bahsedilen 40 ülkenin arasında Türkiye yoktu. Zaten hiç bir medya da bunun üzerinde durmadı. Dursa da belki halkımız ne kadar ilgi gösterecekti? Malum dizilerin sonunun ne olacağı daha bir merak konusu ve ana haber bültenlerinde bile yer bulmuşken.

Neyse yukarıdaki etkinlik için boş durulmamış, internet ve tv de yayınlanmak üzere bir de kısa video çekilmiş. Anlatılmak istenende başarılı bir biçimde anlatılmış. Video’yu sonuna kadar izlemeniz önerilir.

Peki aynı günlere denk gelen günlerde TCDD neler yapıyordu diye baktığımızda 23-25 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul’da Dünya Demiryolları Birliği (UIC) tarafından düzenlenen " 6.DÜNYA DEMİRYOLU GÜVENLİK KONGRESİ’ne ev sahipliği yaptığını görüyoruz.

Demiryolu uygulamaları, politikaları ve güvenlik sorunları ile bunlara ilişkin öngörülerin ele alındığı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın telekonferans ile katıldığı kongreye; Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile  dünya demiryollarından (UIC) çok sayıda yönetici katılmıştır.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, "her yönüyle demiryolu güvenliğinin enine boyuna tartışılacağı, bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı kongrenin, küresel demiryolu taşımacılığı için verimli olacağına, güvenlik sorunlarına da çözüm üreteceğine yürekten inandığını" belirterek "Avrupa Birliği ulaştırma politikası doğrultusunda ülkemizde de özellikle her ulaşım tipinin potansiyelini artırmak, enerji açısından daha etkili ve güvenilir ulaşım tiplerinin kullanımını özendirmek, kaynakların optimum seviyede kullanımının sağlanması için kombine taşımacılığı teşvik etmek, hava kirliliğinin yanı sıra  kazaların önüne geçmek, deniz ulaşımını geliştirmek ve demiryolları ile bağlantısını sağlamak, demiryolu ile taşınan yük ve yolcu taşımacığının payını artırmak temel hedeflerimiz olarak belirlenmiştir" dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise "Ülkemizde ilkleri gerçekleştiriyoruz. Demiryollarında "değişim zamanı" yaşıyoruz. Bu "değişim zamanı" nın gerçekleştirilmesinde bu kongrenin büyük katkısı olacaktır, yüksek hızlı demiryolu, yolcu taşımacılığının Avrupa’da ve tüm dünyada gelişmesiyle birlikte yolcu taşımacılığında demiryollarının payı kısa zaman içerisinde hak ettiği seviyeye ulaşacağını ve buna paralel, demiryolunu tercih eden kitlelerin can ve mal güvenliğini sağlamanın demiryolcuların temel politikası olacağını, bütün bu süreçte, Dünya Demiryolu Güvenliği Kongresi’nin İstanbul’da, Türkiye’de düzenlenmesinin anlamı bizim için önemlidir" dedi.

Kongrede, Avrupa Birliği Komisyonu, Uluslararası Demiryolları Birliği, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcileri ile Almanya, Fransa, Japonya, İspanya, Belçika, İtalya, İngiltere, Fas, Portekiz ülkelerinden konuşmacılar, dünyanın çeşitli bölgelerinden toplam 25 ülkeden 200 kişi katıldı.

Dünya Demiryolları Birliği (UIC) 2000 yılından bu yana demiryolları ile alakalı güvenlik konularını kapsayan çeşitli kongreler düzenliyor. Yaklaşık 10 yıldan bu yana devam eden kongrelerin sonuncusu geçtiğimiz Mart ayında Fas’ta yapılmıştı.

Demiryolu güvenliği deyince ülkemizdeki son yıllarda kazalardan sonra alınan tedbirler gerçekten de çok güvenli:

Nasıl mı?

Yoldan çıkarak 39 kişinin hayatına mal olan kaza sonucu Hızlandırılmış trenlerin seferine son verildi. Aynı akıbet Toros ve Pamukkale ekspreslerinin başına da geldi. Devamında artık trenin deray etmesi yol bakımı gibi su götürür gerekçelere ekonomik işletmeciliğe aykırı diye Karadeniz ve doğuya çalışan ekspresler ve bölgesel trenler seferden kaldırıldı. İstanbul Çerkezköy arasında toprak kayması sonucunda yaşanan deray olayından sonra Trakya bölgesi demiryolu yalnızca yük tren işletmeciliğine açık tutularak yurt içi ve yurt dışı yolcu trenleri çalıştırılmadı. Kamuoyu tepkisi üzerine ise Çerkezköy İstanbul arasında yolcular otobüslerle taşınmaya başlandı. Sirkeci gardan yolcu treni değil yolcu otobüsü kaldırılıyor artık. Geçen seneki yağışlar özellikle Halkalı’yı göle çevirerek uzun süre demiryolu işletmeciliğine kapatmıştı. Bu senede yağan yağışlar Tuzla civarını havuza döndürerek trenlerin Haydarpaşa Tuzla arasında çalışmasına neden oldu. Evet demiryollarında ilkleri yaşıyoruz. Güvenliği sağlamak için trenleri bir bir seferden kaldırıyoruz.

Olsun varsın.

YHT miz en forslu tren ama değil mi?

Hemzemin geçit Videosu:

http://www.ilcad.eu/spip.php?article8

ILCAD (International Level Crossing Awareness Day) etkinliğine katılan ülkelerin Listesi:

http://www.ilcad.eu/spip.php?article13

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Ömer Tolga Sümerli