Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

İddia Ediyoruz Yol Kapatılmadan Gebze Köseköy Hattı Yenilenebilir.

(yorumlar kapalı)

TCDD’nin web sayfasındaki “Ülkemizin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Eskişehir-İstanbul kesiminin yapımı devam etmektedir. Yeni yapılan Yüksek Hızlı Tren hattı bazı yerlerde mevcut demiryolu hattıyla kesişmekte; Köseköy-Gebze kesimi ise istimlâk zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturmaktadır. Hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek mümkün değildir” cümlesi ile başlayan yolculara yönelik duyurudaki söylem ve iddialardan tatmin olmuyor ve yanıt veriyoruz.  

koprude-yol-yenileme-1.jpgTCDD:Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hat 1890 tarihinde yapılmış olup; 122 yıl sonra yeninden yapılarak fiziki ve geometrik şartları YHT işletmeciliğine uygun hale getirilecektir.Mevcut yol çift hatlıdır ancak hatlar aynı platform üzerinde bulunduğundan hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi, proje yapım süresi ve maliyetler açısından uygun değildir. Bu kesimin YHT işletmeciliğine uygun hale getirilmesi için mevcut hat tamamen yenilenecek, hat ihata altına alınacak; Köseköy-Gebze kesimi tamamıyla YHT işletmeciği standartlarına uygun hale getirilecektir.  

Yanıt: Gebze-İzmit arası demiryolu hattı tek hat olarak 1873 yılında, İzmit-Büyükderbent arası demiryolu hattı ise 02.05.1890 tarihinde işletmeye açılmıştır. İzmit Kent içi demiryolu geçişi DLHİ tarafından çift hatlı ve elektrikli olarak inşa edilerek 29.07.199 tarihinde işletmeye açılmıştır. Gebze-Arifiye çift hat inşaatında mevcut yolun varyantlarla yeni güzergâh üzerine döşenmesi tamamlanmış ve 14 Nisan 1975 tarihinde Genel Müdür Muavini Hamdi TAHALLIOĞLU, 1.İşletme Müdürü Muhtar EROL, Yol Dairesi Başkanı İbrahim ÇUBUKÇU, Emanet Heyet Reisi Müeyyet YURDAGÜL ve Bayındırlık Bakanlığı yetkililerinin hazır bulunduğu bir törenle hizmete açılmıştır. Yani söylendiği gibi bu hat 122 yıllık bir hat değildir. Hadi öyle olduğunu kabul edelim, o zaman bukadar eski bir hat üzerinde “hızlandırılmış tren” işletmeciliğini nasıl yaptınız diye sormazlar mı. O günlerde TCDD bu yola yapılan bakımı ne kadar malzeme harcadığını kalem kalem açıklamamışmıy dı? Şimdi ne oldu da birden bire yol 122 yıllık oldu.

Ayrıca UIC (International Union of Railways, Uluslararası Demir Yolları Derneği) “hızlı tren”i yeni hatlarda saatte en az 250 km hız yapabilen, var olan hatlarda da saatte en az 200 km hız yapabilen trenler olarak belirlemiştir. 

Peki, Gebze Köseköy hattı hızlı tren işletmeciliğine uygun hale mi getirilecek? 

Hayır. 

Gebze Köseköy hattı yapılacak rehabilite çalışmasından sonra “kısmen”, 160 km/s hıza uygun hale getirilecek. Yani bu hatta yapılabilecek en büyük hız 160 km/sa olacak. Ancak, rehabilitasyon, hattın pek çok yerinde geometrik standartların iyileştirilmesini içermemektedir. Mevcut yol güzergahında kurp yarıçaplarının 600 – 700 metre arasında olduğu kesimler bulunmaktadır. Yapılacak yenileme çalışmasından sonra bu kesimlerde yapılabilecek en büyük hız 100 – 120 km/sa aralığında olacaktır.Kısaca, yapılan iyileştirme, hattı bir hızlı tren hattı standardına getirmeyecektir.Yapılan iyileştirme, yalnızca bir konvansiyonel hat iyileştirmesidir.Yani bu hat yapılacak yenileme çalışmasından sonra hızlı tren hattı standardına getiril(e)meyecektir. 

ray-de__istirme-cerceve.jpgTCDD:Bilindiği üzere Yüksek Hızlı Tren hatları üzerinde hemzemin geçit bulunmamaktadır.

Yanıt: 14 Nisan 1975 yılında tamamlanan çift hat çalışmasında Gebze İzmit arasında 16 adet yaya, 19 adet vasıta olmak üzere 35 altgeçit, ayrıca 9 adet üstgeçit inşa edilerek güzergâh üzerindeki hemzemin geçitler tamamen kaldırılmıştır. Yani bu hat kesiminde olmayan hemzemin geçitlerin var olduğunu ileri sürmek yanlıştır. 

ray-de__istirme-ICE.jpgTCDD:Hat üzerinde biri aç /kapa olmak üzere 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmaktadır. Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacaktır.Yapım kapsamında yaklaşık 1 Milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecektir. 

Yanıt:Trafiğe Kapatılmadan Altyapı Yenileme Detaylı Video:

(Video İçin Bir Açıklama: Videonun 04:12 dk’sında uyarı sesiyle birlikte makinenin üzerinde yanıp sönen ışıklar göreceksiniz. Bunlar çalışanlar için “Tren Geliyor Yan Hattan Uzaklaşın” uyarı sistemidir. Çalışanların güvenliği için. Hani olur da “hat kapanmadan çalışma yapmak işçileri riske atmaktır” diyenler çıkar diye… Hoş, bunu düşünmek bile bir nevi ilerleme!!!)

Aşağıdaki Hat Kapanmadan Tünel Onarımının Güzel Bir Örneği Mevcut:

İndirmek için tıklayın. 

Cuma Akşamından Pazartesi Sabahına Kadar Çift Hat Komple Köprü Yenileme Videosu:

 

 

Cuma Akşamından Pazartesi Sabahına Demiryolu Alt Geçit Yapma Videosu:

 

Hızlı tünel yapı kontrol sistemleri sayesinde, tüneller de kısa sürede kontrol edilebiliniyor. Düşük maliyetli fakat etkili bilgisayar destekli tünel kontrol:

İzlemek için tıklayın.

Daha pahalı olanı: Tıklayınız.

Hat kapatılmadan yol (üst yapı) yenileme ve servise hazırlama videosu:

http://www.youtube.com/watch?v=ixfIOr6eycU&feature=related

TCDD:1 Ocak 2012 Pazar gününden itibaren, hatta araştırma ve zemin etüdü çalışmaları yapılacağından Köseköy – Gebze kesiminde saat 10.00 ile 15.00 saatleri arasında hat trafiğe kapatılacak ve trenler işletilmeyecektir. Bu süreç içerisinde aşağıda belirtilen trafik düzenlemesi yapılmıştır.

Yanıt: Marmaray projesi kapsamında Haydarpaşa Gebze ve İstanbul halkalı arası demiryolu hatları da zemin  etüdü için 60 günlüğüne kapatılmak istenmiş ancak kamuoyu tepkisi üzerine hatlar kapatılmadan zemin etüdü tamamlanmıştır. 

Ray-de__istirme.jpgTCDD:Yeni hattın mevcut hatla kesiştiği Köseköy-Gebze kesiminin, Eskişehir-Köseköy etabıyla eş zamanlı olarak bitirilmesi ve hattın 2013 yılında tamamlanması gerekmektedir. 

Yanıt:Bu projenin ne kadar acelesi vardır? Zaten ortaya koyduğunuz plana göre bu proje bittiğinde Marmaray nedeniyle hat kapanmış olmayacak mı? Yaptığınız YHT o zamanda bir işe yaramayacak ki. Nedir bu acele?

TCDD: Mevcut yol çift hatlıdır ancak hatlar aynı platform üzerinde bulunduğundan hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi, proje yapım süresi ve maliyetler açısından uygun değildir. 

Yanıt:Derince Köseköy arası demiryolunda inşaat süresince yük taşımacılığının tek hattan yürütülmesi programınız yukarıdaki tek hatta çalışma varken tek hattan işletme yapılamaz iddianızı çürütmektedir.

Bununla birlikte,

Acaba hattı açık tutarak yenileme yapmanın getireceği ilave maliyet, hattı 2.5 yıl boyunca komple kapalı tutup yolcuyu açgözlü otobüsçülerin (özel sektörü yüceltenlere de bir kere daha selam ederim) eline bırakmanın getireceği ekonomik zarar ile karşılaştırılmış mıdır? Karşılaştırılmışsa ne sonuç bulunmuştur?

Her şeye para bulunur da, treni tercih eden yolcuya eziyet etmeden yenileme yapmaya para bulunamaz mı? 

TCDD:Güzergâhtaki Belediyelerle vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik görüşmeler yapılmıştır. 

Yanıt: Güzergâhtaki belediyeler vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılayabiliyorsa demiryoluna ihtiyaç var mı diye sormazlar mı? Ayrıca Gebze Köseköy hattının kapanmasından yalnızca bu güzergâhtaki treni tercih eden yolcular mı etkilenecektir. Eskişehir Ankara Sivas Kars Kütahya Afyon Konya yolcularının ulaşım hakları ve talepleri kim tarafından karşılanacaktır.

Çıraklık devrinden ustalık dönemine geçtiysek Gebze Köseköy çift hatlı Demiryolu ulaşıma kapatılmadan rehabilite edilmelidir.

mehmet-kasim-30-ay-uzuntusu.jpg

Mehmet Kasım beyin “gerçekten buna gerek varmıy dı?” sorusunu bizde yüksek sesle tekrarlıyoruz.

Yararlanılan Kaynaklar:

http://demiryolcuyuz.com/tarihten-1-sayfa/gebze-arifiye-arasi-cift-hat-varyant-pozu-calismasi.html

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Ömer Tolga Sümerli