Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

YHT için Maşukiye’de Açılmak İstenen Taş Ocağı Manifestolu Tepki

(yorumlar kapalı)

masukiye-tas-oca__i-tepki.jpgGebze-Köseköy arasındaki 62 kilometrelik mevcut olan demiryolu hattı Yüksek Hızlı Tren (YHT) için sökülerek yeniden inşa ediliyor. Böyle bir demiryolu inşaatı için, çok miktarda ve belli kalitede mıcıra, taşa (balast) ihtiyaç bulunmaktadır. Yüksek Hızlı Tren yolu için ihtiyaç duyulan bu taş, mıcır ve balastı ihaleyi kazanan müteahhit temin edecek. Ama bu müteahhidin maksimum kazanç elde etmesi için, çıkartılacak taş mıcır ve balastın inşaat bölgesine en yakın yerden çıkartılması gerekiyor. Taşın maliyeti yok ancak bu işte maliyeti nakliye oluşturmaktadır. Taşın, inşaat alanına 5 kilometre öteden getirilmesi ile, 50 kilometreden getirilmesi maliyet ve müteahhidin karında belirleyici olmaktadır.

Devam eden inşaatın konumu ve bu inşaat için gereken taş kalitesi açısından, tren yoluna taş, mıcır temin edecek müteahhit için en karlı alan Sapanca Havası bölgesindeki doğal taşlık alanlar. Bu amaçla önce, Sakarya’nın Yanık köyü yakınlarındaki yemyeşil bir alan belirlendi. Ama Yanık halkı topyekun dik durdular. Taş ocağını orada kurdurmadılar. Bunun üzerine, en uygun yer olarak yine aynı havza içinde bulunan Maşukiye sırtlarındaki taşlık bölge göze kestirildi.

koylulerden-tas-ocagina-daragacli-protesto_3.jpg

Maşukiyeliler Demiryolu inşaatı için gereken taş, mıcır ve balastın Hereke’deki bölgeyi zaten berbat etmiş taş ocaklarından, Sakarya nehri havzasındaki büyük taş ocaklarından da rahatlıkla karşılanabileceğini söylemektedirler.  Söz konusu yatırımla ilgili olarak bölgede ÇED toplantısı yapılmak istenmiş ancak Maşukiyeliler, Maşukiye sevdalıları, ÇED toplantısı için gelenleri sopayla kovalamaları üzerine toplantı yapılamamıştır.

Geçtiğimiz aylarda bu kez yakında inşaatına başlanması beklenilen Kuzey Marmara Otoyolu projesi için ihtiyaç duyulan taş ocağının Akmeşe bölgesinde kurulması gündeme gelmişti. Akmeşe ve bölge köylerdeki halk çok ciddi biçimde, tek yumruk olarak karşı çıktılar Akmeşe’de o taş ocağını yapamadılar.

Ancak Demiryolu için gerekli taş ocağının Maşukiye’de kurulması konusundaki baskının hükümetten geldiği bu nedenle de Kocaeli il yetkililerinin bu yatırımla ilgili yasal prosedürü desteklediği iddia ediliyor.

masukiye-tas-ocagi.jpgSorun, sadece Maşukiye’nin sorunu değildir. Bütün Kartepe’nin, bütün Kocaeli’nin sorunudur. Ama bu işi engelleyebilecek tek irade de Maşukiye halkının iradesidir. Topyekün ve cesaretle karşı durmaları gerekiyor.

Maşukiye’ de açılması planlanan taş ocağına tepkiler gün geçtikçe büyüyor. Facebook üzerinden örgütlenen Maşukiye halkı, taş ocağı yapılması planlanan Yanıkköy’de toplandı. 2 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştiren ve tepkisini dile getiren çevreciler taşocağına bir kez daha “Hayır” dedi.

Bu sorunu sahiplenen yerel basın bir manifesto hazırlayarak verilecek olan mücadeleyi destekleyeceklerini kendi gazete sayfalarından yayınladırlar.

Yerel Manifesto  

Bu yazı bugün, ilimizin en etkili, en çok okunan iki yerel gazetesi, ÖZGÜR KOCAELİ Gazetesi ile BİZİM KOCAELİ Gazetesi’nde aynı şekilde yayınlanıyor. Bugüne kadar kentle ilgili pek çok konuda, bu iki gazete birbirinden farklı düşünmüş, farklı taraflarda yer almışlardır.  

Ancak ilimizin, çok büyük bir yanlış, hatta ihanetle karşı karşıya bulunduğuna inanıyorlar ve bu konuda birlikte mücadele için, aynı tarafta yer alıyorlar. Bu ortak iradeyi de,  birlikte kaleme aldıkları bu yazıyla kent halkına duyurmaya karar verdiler. 

Bu yazının başlığını  “yerel manifesto” olarak koymayı uygun bulduk. İnanıyoruz ki, kent halkının ezici bir çoğunluğu, özellikle bölge halkının tamamı, bu manifestonun altına imza koyacaktır. Manifesto kelimesinin sözlük anlamı şudur: “Toplumsal bir hareketin duyurulması, savların belirtilmesi üzerine kurulan bir akımın, bir hareketin oluşumunu bildiren yazı” 

Henüz iş işten geçmeden, henüz bu kente tarihinin en önemli ihanetlerinden biri yapılmadan sorumlu makam ve mevkilerde bulunanları aşağıdaki konularda son kez bilgilendirmek ve uyarmak istiyoruz: 

1.Bu kentte hiç kimse Yüksek Hızlı Tren (YHT) yolunun yapılmasına karşı değildir. Kocaelililerin tamamı, YHT‘nin ülke için son derece önemli proje olduğu görüşünde fikir birliği içindedir. Hiç kimsenin bu büyük projeyi engellemek gibi bir niyeti olmaz, olamaz.

2.Kocaeli kenti, ülkenin menfaatleri ve geleceği ile ilgili konularda, bugüne kadar hep özveride bulunmuştur. YHT konusunda da, bu yolun kentin kuzeyinden geçmesi gerekirken, İzmit‘i sahilden kopartacak şekilde geçmesine sessiz kalarak yine çok büyük fedakârlık yapmıştır. Eğer bu kent, YHT‘nin İzmit sahili yerine, kuzeyden, otoyola paralel gitmesi için dirense, bu projenin maliyeti en az 4-5 kat yüksek olabilirdi.

3.Maşukiye bölgesi, ilimizin en bakir, turizm geleceği açısından potansiyeli en yüksek bölgesidir. Sapanca Gölü Havzası‘ndaki en önemli bölge olan Yanık Deresi bölgesi bırakın taş ocağı yapılarak tahrip edilmeyi, zerresine zarar gelmeyecek şekilde korunması gereken çok özel bir alandır.

4.Bugün kente ihanet edercesine; YHT yoluna gereken malzemenin çıkartılması için Maşukiye bölgesinde taş ocağı kurulmasını savunanlar da çok iyi biliyorlar ki, bu malzemenin temin edilebileceği yegane yer, seçilen bu bölge değildir.

5.Maşukiye bölgesini, bir daha onarılamayacak şekilde tahrip etmeyi göze alanlar, kendi kendilerine itiraf etmeseler de, bu işi sırf, YHT yolu müteahhidinin çıkarlarını korumak için yapmaktadırlar. 

6.Dünya coğrafyasının en nadide, en özel ve en çok korunması gereken bölgesinde bulunan ilimizin sahibi, Ercan Topaca, İbrahim Karaosmanoğlu, İlyas Şeker, Mahmut Civelek veya onlar gibi düşünenler değildir. Kocaeli bu kentte yaşayan herkesin ortak mülkü olduğu kadar, gelecek nesillere bu coğrafyayı mümkün olduğu kadar az tahrip edilmiş şekilde bırakmak da bugünkü nesillerin ortak görevidir.

7.Maşukiye bölgesinde, Yanık Deresi kenarında ve içinde YHT müteahhidinin maliyetini düşürmek adına taş ocağı yapılmasını isteyenleri bu kente ihanet etmekle suçluyoruz.

8.Bu yatırımı engellemek adına, hukuk kuralları içinde yapılacak her türlü eylem ve direnişe, bu yazıya imza koyan iki yerel gazete adına her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.

9.Bugün gücü elinde tutanlar Maşukiye bölgesinde kesinlikle korunması ve bakir kalması gereken alanda, sırf birilerine maddi menfaat sağlamak adına taş ocağı kurulması gaflet ve ihanetine girerlerse, bunu hiçbir zaman unutmayacağımızı ve bu kentte unutturmayacağımızı taahhüt ederiz.

10.İlimiz ve bölgenin geleceği açısından son derece hayati bir konu olarak gördüğümüz Maşukiye‘de taş ocağı kurulması rezaleti konusunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nu birinci sorumlu olarak görüyoruz. Bu kent insanlarının oyları ile seçilen, sekiz yılı aşkın süreden beri kenti yöneten Sayın Karaosmanoğlu‘nun çevreci kişiliğine de güvenerek konuyu yeniden düşünmesini önemle rica ediyoruz. Eminiz ki, Sayın Başkan bazı siyasi riskleri de göze alarak bu ihaneti engellemek isterse, başarılı olacaktır. Karaosmanoğlu istemezse, o bölgede taş ocağı kurulması mümkün değildir.  

BİZİM KOCAELİ GAZETESİ  – ÖZGÜR KOCAELİ GAZETESİ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu