Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

TCDD’de Yaz Kış Farketmez Dört Mevsim Dur Durak Yok MUŞ

(yorumlar kapalı)

tcdd-yaz-kis-dur-durak-yok.jpg

2002 yılından itibaren demiryollarında yapılan bakım ve yol çalışmaları nedeniyle birçok hat kapatıldı, birçok tren de seferden kaldırıldı, bir daha da sefere konulmadı. Bunlardan en akılda kalanı ve bilineni, Haydarpaşa Denizli arasında çalışan Antalya bağlantısı da bulunan Pamukkale Ekspresi ve yaklaşık 100 yıllık bir tren olan İstanbul ile Suriye’yi bir birine bağlayan Toros Ekspresi.

2011 yılının son günlerinde ise yine bakım ve yol yenileme çalışmaları gerekçe gösterilerek Köseköy-Gebze ve Çerkezköy-Halkalı demiryolu hattı ulaşıma kapatılma kararı alınmıştır.

VARAN 1

Gebze Köseköy Hattı

YHT işletmeciliğine hazırlık amacıyla Köseköy-İzmit-Gebze güzergâhındaki mevcut demiryolunda yapılacak olan yol yenileme ve modernizasyon çalışmaları gerekçe gösterilerek TCDD tarafından demiryolunun 17 Aralık 2011 tarihinden itibaren gündüz saatlerinde, 30 Ocak 2012 tarihinden itibaren de 30 ay boyunca tamamen kapatılması kararının açıklanması ile birlikte kamuoyundan tepkiler yükselmişti.

gebze-kosekoy-yol-kapama-emri.-.jpgKamuoyu tepkisi nedeni ile yol kapatma kararı bir süreliğine ertelendi. Ancak gösterilen tepkinin cılız olması karar vericilerin elini rahatlattı ve Yol kapanması için yeni tarih belirlenerek kamuoyuna duyurulması istendi.

TCDD’nin 19.12.2011 tarih 85626 sayılı emri ile 1 Ocak 2012 gününden itibaren Köseköy Gebze kesiminde 10.00 ila 15.00 saatleri arasında zemin etüdü yapılacağı için bu saatler arasında tren işletilmeyeceği, 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren de Derince Gebze arasının tamamen trafiğe kapatılacağı, Köseköy Derince (liman bağlantısı dahil) arası trenlerin tek hat üzerinde işletileceği bildirilmiştir.

Peki, bu ne anlama geliyor. TCDD’nin en önemli aksı yani doğu ile batıyı bir birine bağlayan Anadolu Bağdat demiryolunun Köseköy Gebze arası kapatılarak İstanbul’un doğu illeri ile bağlantısı kesiliyor. Ya da doğu illerinin İstanbul ile demiryolu bağlantısı kesiliyor.

tcdd-harita.jpgLojistik firmalarına var yolcuya yok.

Birleşik taşımacılık çalışanları Sendikası bu durumu “yolculara ne haliniz varsa görün demektir” olarak değerlendirmekteydi. Evet, tamda öyle bir durum Köseköy Derince arası tek yol işletmeciliğine açık bırakılıyor, neden mi? Yük taşıması için. Lojistik firmaları bastırdı hem Tekirdağ Bandırma Derince Feribot bağlantılı Derince Ankara / Tekirdağ Edirne yük taşıması kesintisiz sürdürülecek hem de Marmaray projesi nedeniyle yaşanacak hat kapanmaları ve sonrasının provası yapılmış olacaktır.

Biraz daha yolcu tepkisi artacak olursa TCDD Haydarpaşa Adapazarı arasında otobüs taşımacılığı yaparak yolcuların gönlünü alacaktır. TCDD Genel Müdürlüğü, Adapazarı-Haydarpaşa arasındaki ada ekspresleriyle yapılan yolcu taşımaları ve yol yenileme çalışmalarındaki son durumu paylaşmak üzere ilgili resmi kurumları (İstanbul, Kocaeli ve Sakarya Valilikleri ve Büyükşehir Belediye Başkanlıklar) 23 Aralık 2011 tarihinde toplantıya çağırdı.

Peki, bu yol kapatma sonucu etkilenecek olan yalnızca İstanbul Adapazarı arasında seyahat eden yolcular mı? İstanbul’dan Anadolu’ya giden yolcular için ne düşünülmektedir. O illerin yetkilileri toplantıya niye çağırılmamışlardır.

Sakarya Yeni Haberde 23 Aralık 2011 tarihinde “otobüsçü para basacak” başlığı ile yayınlanan haberde “Adapazarı-Haydarpaşa tren seferlerinin 31 Ocak’tan itibaren 30 ay süreyle duracak olmasının otobüs firmalarının iştahını kabarttığı, Metro ve VİB’in yanı sıra Ulusoy, Kamil Koç ve Albayrak gibi firmaların 20 bin yolculuk pastadan pay kapmak için rekabete hazırlandığı, SATSO 19. Meslek Komitesi Başkanı Halit Evin’in diğer firmaların da pazara ortak olmasının Adapazarı-İstanbul yolcu pazarını böleceğini, yolcuların yüzde 40′ının otobüsle taşındığını, tren seferleri durduğunda bu rakamın yüzde 90′a çıkacağını, yani tren çalışmadığı günlerde bile yüzde 100 oran yakalanamadığını, mevcut pazarın büyük bir rekabeti kaldıramayacağını” söylediği ifade edilmiştir.

Haberin sonunda “Albayraklar Şirketi’nin tren yolunun kapanmasının ardından yolcu taşımacılığı yapabileceği öne sürüldü. Albayraklar’ın otobüslerle yolcuları tren parasına taşıyacağı ve buna yönelik hazırlıkların devam ettiği gelen bilgiler arasında. Albayraklar’ın İstanbul’a yolcu taşıması halinde rekabetin de iyice kızışması bekleniyor” denilmiştir. Albayraklar’ın tren parasının yarısına yolcu taşıması diğer otobüs firmalarını olumsuz olarak etkileyecektir. Tren parasının yarısına yolcu taşıması ancak zararın devlet tarafından karşılanması ile mümkün olabilir. TCDD ve kamunun birçok servis hizmetini Albayraklar Şirketi’nin üstlendiği düşünüldüğünde bu olasılığın yaşam bulma şansı yüksek gibi görünmektedir.

Demiryolunda zemin etüdü ve tek hat işletmeciliği

Gelelim işin teknik boyutuna, yolun kapatılmadan bakım ve rehabilite edilebileceğini daha önceden dile getirmiş ve bunun nasıl yapıldığını Birleşik taşımacılık Çalışanları Sendikası da bir video ile anlaşılır kılmıştı. Anlaşılan yetkililer tarafından anlaşılmamış ki inadım inat illa da yolu kapatacağım deniliyor. Yolun kapatılmadan yenileme ve bakım yapılacağını aslında anlamışlarda işlerine gelmiyor. Niye mi? Bakın Derince Köseköy yük trenleri için tek hat işletmeciliğine açık. Demek ki tek hatta çalışma varken diğer hattan tren işletilebiliyormuş.

1 Ocak 2012 ila 1 Şubat 2012 tarihleri arasında 10.00 ila 15.00 saatleri arasında Köseköy Gebze hat kesiminde zemin etüdü yapılacağı için tren işletilmeyeceği söylenilmektedir.

 

 

Bundan 4 yıl önce öncede Haydarpaşa Gebze ve İstanbul Halkalı arası demiryolunun Marmaray Projesine hazırlık amacı ile sondaj ve zemin etüdü çalışması yapılacağından 60 günlüğüne kapatılacağı emirlenmiş ve gösterilen tepki üzerine zemin etüdü ve sondaj çalışması yol kapatılmadan hattın kenarından yapılmıştı. O zaman yapılan uygulama şimdi neden yapılmıyor.

Demiryollarında yol kapatılmadan zemin etüdünün nasıl yapılacağını http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=768linkteki yazımızda açıklamıştık. Demiryolu üzerinde zemin etüdü yapmaya yarayan araçların TCDD’nin elinde mevcut olduğunu biliyoruz. Kaldı ki bu projeyi üstlenen firmada aynı araçlardan getirerek yolu kapatmadan zemin etüdü yapabilir.

Mesele burada üzüm yemek mi yoksa yolcuyu dövmek mi? 

Daha önceki kararda hattın 30 ay kapatılacağı belirlenmişken 19.12.2011 tarih 85626 sayılı emirde 1 Şubat 2012’den itibaren kaç ay kapatılacağı açıklanmayarak bir belirsizlik sürecine girilmiştir. Büyük ihtimalle Marmaray Projesinin kapanma tarihi ile birleştirilerek İstanbul’un 8-10 yıl arasında trenlere veda etmesinin önü açılmıştır.

VARAN 2

Halkalı Çerkezköy hattının haftada dört gün gündüzleri kapatılması

Altyapı iyileştirme kapsamında yapılacak çalışmalar için Halkalı Çerkezköy (toplam 40 km) hattı TCDD Genel Müdürlüğünün 13.12.2011 tarih 83690 sayılı emri ile 26.12.2011 tarihinden itibaren hafta içi Pazartesi günleri saat 10.00 dan itibaren Cuma günleri saat 10.00 a kadar kapatılması diğer günlerde (Cuma Cumartesi Pazar)ise tren işletmeciliği yapılması kararlaştırılmıştır.

yol-kapama-halkali-cerkezkoy.jpgVARAN 3

Tekirdağ Muratlı Trenleri Artık Yok.

31 Ağustos 2010 tarihinde Muratlı Tekirdağ arası demiryolu hattı başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ulaşıma açılmış ve yeni tren setleri ile yolcu taşımacılığı başlatılmıştı. Törende konuşan başbakan “Havayolunu halkın yolu yaptık. Cumhuriyetin ilk dönemindeki büyük hamleden sonra unutulan ve kaderine terk edilen demiryollarında da tarihi bir adım başlattık. Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir etabını tamamladık. Bu projenin ikinci etabını da 2013 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Ankara-Konya hızlı tren projesini bu yılın sonunda bitirmeyi hedefliyoruz ve bunu da hizmete açacağız. Ankara-Konya arasındaki 10,5 saatlik tren yolculuğunu 1,5 saate düşüyoruz. 12,5 saatlik Konya-İstanbul tren yolculuğu da 3,5 saate inecek. Ankara-Sivas hızlı tren yolu inşasına da başladık. Böylece Ankara-Sivas tren yolculuğu 3 saate düşecek. Bursa’yı Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Konya hatlarına bağlayacak Bursa-Bilecek hızlı tren ihalesini de bu yıl yapacağız. Lojistik istasyonları, şehir içi banliyö hatları, yol yenilenmeleri ve diğer modernizasyonlarla cumhuriyet tarihinin ikinci büyük demiryolu hamlesini adeta adım adım hayata geçiriyoruz. Yani demir ağlarla Türkiye’yi örmeye biz devam ediyoruz, bu hamlemiz Kars-Tiflis-Bakü hattı ile Ortaasya’ya, oradan Çin’e, GAP-Halep hattıyla da Ortadoğu’ya uzanacak uluslararası ayakları da bulunmaktadır. Her yönüyle büyüyen, gelişen, cesareti ve cesametiyle merkez ülke haline dönüşen Türkiye’nin, demiryolu taşımacılığında da hedefine ve iddialarına uygun atılımlarını sürdürecektir. Tekirdağ da bu büyük Türkiye fotoğrafında başköşedeki yerini almıştır. Vizyonu ve çalışkanlığıyla bizleri daima gururlandıran Tekirdağ’ın demiryolu ile elde ettiği avantajı en iyi şekilde kullanacağını, gücünü ve imkânlarını katlayarak yoluna devam edeceğine inanıyorum,” dedi ve ekledi “Tekirdağ-Muratlı hattında yolcu taşıma ücreti 3 lira olarak tespit edilmiştir. Ramazanın bereketi, bolluğu var. Biz de inşallah 2 lira olarak açıklayalım. Tekirdağ-Muratlı arasındaki 30 kilometrelik bu hattın fiyatını 2 lira olarak belirlemiş oluyoruz. O da sizin için bir berekete vesile olsun” diye konuştu. Yapılan diğer konuşmaların ardından başbakan “Bu kurdeleyi mutluluk ve huzur için kesiyorum. Ya Allah, ya bismillah” diyerek kurdeleyi kesmişti.

tekirda__-muratli-trenleri-iptal.jpgAradan geçen zamanda Muratlı Tekirdağ arasında çalışan yeni DMU setler alınarak eski MT Ray Otobüsleri verilmiş olup bu setlerde meydana gelen arızalar nedeniyle de bu güne kadar birçok sefer iptal edilmişti. Son olarak MT 5723 nolu sette meydana gelen tekerlek takımı arızası nedeniyle Muratlı Tekirdağ arasında karşılıklı olarak çalışan 3 yolcu treninin 22.12.2011 tarihinden itibaren seferden kaldırıldığı TCDD’nin 21.12.2011 tarih 86349 sayılı yazısı ile duyurulmuştur.

Hadi diğer hat kapatmalarına ve tren iptallerine 60 yıldır çivi çakılmayan demiryolunu geliştirmek için yapıyoruz deniliyor.

tekirda__-tren.jpgMuratlı Tekirdağ hattı 2007 yılında temelini atılarak 245 milyon liraya mal olmuş ve yeni alınan DMU setler ile yolcu taşımacılığı başlamıştı. Bu hatta yolcu taşımacılığının sonlandırılmasının günahı da demiryolunun eski çalışanlarının ve iktidarların sırtına yüklenemez ya.

Neymiş

TCDD’de Yaz Kış Farketmez Dört Mevsim Dur Durak Yok MUŞ

Aylardan Aralık mevsimlerden Sonbahar, birde KIŞ’ını görelim…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu