Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Sürat Demiryolu Projesi Kuzey Güney Koridoru Soru Önergesi

(yorumlar kapalı)

resimCHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel 11.11.2010 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Türkiye Çin arasında imzalanan “demiryolu işbirliği anlaşması” kapsamında yapılması planlanan “sürat demiryolu projesi” nin bir parçası olan ve ülkemizi kuzeyden güneye bağlayacak güzergâhın seçimi konusunda özenli davranılmadığı belirterek projenin revize edilip edilmeyeceğini sormuştur.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Çin Demiryolu Bakanı  Liu Zhıjun arasında mutabakata varılanresim Demiryolu İşbirliği Anlaşması’nın  metini Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı  Wen Ciabao arasında  8 Ekim 2010’da  imzalanmıştı.

İki ülke bakanları arasında Demiryolu İşbirliği Anlaşması’nın  yanı sıra  Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı Arasında Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası, Ulaşım Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası da imzalandığı ifade edilmişti.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında 8 anlaşmanın imzaladığını vurgulayarak, bu sayede ilişkilerin farklı bir noktaya taşındığını ifade etti. Özellikle ulaştırma alanında Çin Halk Cumhuriyeti ile ortak projelerin yürütüldüğünü hatırlatan Erdoğan; nükleer enerji, termik ve hidroelektrik santraller ile ilgili de işbirliği konularının konuşulduğunu söyledi.

resim

“Ve bu ortak anlaşmaların imzalanmasıyla birlikte Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki geleceğe yönelik ilişkilerimiz çok daha farklılık kazanmış oluyor. Özellikle ulaştırmada  bildiğiniz gibi şu anda Eskişehir-İstanbul Hızlı Tren Hattını birlikte yapıyoruz. Aynı şekilde Ankara-Sivas birlikte yürüyor. Bundan sonraki süreçte 4 bin 500, 5 bin kilometrelik demiryolu ağımızı, Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte yapmayı da hedefliyoruz. Temenni ederiz ki uygun şartlarda finansmanın temini ile  bu çalışmaları birlikte yürütürüz. Bu konuda da görüşmeleri de kendileriyle ayrıca yapmış bulunuyoruz. 

resim

İki ülke arasındaki ilişkileri stratejik işbirliği seviyesine yükseltmeyi arzuladıklarını ifade eden Erdoğan, bütün ilişkilerin TL ve YUEN bazında yürütülmesi konusunda da mutabakata vardıklarını  söyledi. Türkiye ile Çin arasındaki havayolu ulaşımını artırmak istediklerini belirten Erdoğan, “Bir diğer nokta da Kars-Tiflis-Bakü hattıyla ilgili adım var. Biz İstanbul’u Pekin’e bağlayacak adımı atma kararlılığı içerisindeyiz. Marmaray 2013’te bitiyor. Şu anda Edirne- Kars arasında belli bir bölgesi bitmiş olan hızlı tren hattının, bunlarla tamamlanması suretiyle modern İpekyolu’nu da yeniden tesis etme imkânına kavuşacağız” dedi. 

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Ciabao ise karşılıklı olarak stratejik işbirliği kurulmasına karar verildiğini söyledi. Ciabao, güven artırıcı ve stratejik bağlamda görüşmeler yapmak üzere Başbakan Erdoğan’ı Çin’e davet ettiğini belirterek, Türkiye ile ticari ilişkileri daha ileri seviyeye götürmek istediklerini kaydetti.

resim

Rusya/Kavkaz-Türkiye/Samsun Feri Samsun Suriye Demiryolu

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in geçen yılki (2010) Türkiye ziyaretinde imzalanan “Samsun-Kavkaz Tren-Feri anlaşmasıyla” Tren-Feri seferleri Ocak 2011 ayı içinde başladı.

Türkiye ile Rusya arasındaki hatta daha çok inşaat malzemeleri, hububat, narenciye, gıda, meyve ve sebze, pamuk, tekstil, kimyasal, metal, kömür, sıvı gaz, petrol ürünleri ve çeşitli yağ ticareti yapılacak. Bunun yanında Türk ihracat ve ithalatçıları, Samsun Limanı’ndan tek vasıta ile ürünlerini başta Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Çin, Suriye, Irak ve İran olmak üzere rayların gidebildiği her ülkeye gönderebilecek ve getirebilecek. Türkiye, Bulgaristan-Romanya-Moldova-Ukrayna ve Rusya güzergâhını kullanarak 20 günde ulaştırılan mallar, Kavkaz-Samsun feribot ulaşımı 7-10 güne indi. Ortalama 40 vagonun taşınacağı feribotla bir seferde bin 600 ton yük sevk edilebilecek. Bu tren-feri hattı, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra iki ülke arasındaki ticaretin de gelişmesini sağlayacağı düşünülüyor.

Kuzey Güney koridoru yani Samsun’dan Suriye ve Irak’a uzanacak demiryolu hattı ve taşımacılığı üzerine güneydeki şehirlerden demiryolunun kendi kentlerine uğramsı için yoğun talepler siyasilere intikal ediyor.

Bu yeni demiryolu güzergâh projesinin hayata geçirileceği yönünde bilgi sahibi olan Avrupa Sendika Federasyonlarından birinin Türkiye’deki üye sendikalardan birini arayarak bu hatta örgütlenme çalışmalarını başlatmasını istemiştir.

Kuzey Güney Koridoruna Soru Önergesi TBMM’de

resimCHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel 11.11.2010 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Türkiye Çin arasında imzalanan “demiryolu işbirliği anlaşması” kapsamında yapılması planlanan “sürat demiryolu projesi” nin bir parçası olan ve ülkemizi kuzeyden güneye bağlayacak güzergâhın seçimi konusunda özenli davranılmadığı belirterek projenin revize edilip edilmeyeceğini sormuştur.

Soru önergesinde aşağıdaki üç soru yanıtlaması istemi ile Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım’a yöneltilmiştir.

1) “sürat demiryolu projesi” nin önemli bileşenlerinden biri olan kuzey-güney hattında ülkemizin tarımsal ve sanayi üretiminde önemli rol oynayan ve yüksek gelişme potansiyeline sahip Doğu Akdeniz Bölgesinin yer almamasının nedeni nedir?

2) İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarının da yer aldığı, enerji koridorunun bitim noktası olan, ekonomik olarak yolcu ve yük taşımacılığı alanında büyük potansiyeli bulunan Çukurova bölgesinin projeye dahil edilmesi ve projenin gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?

3) Söz konusu planlamalar yapılırken Doğu Akdeniz bölgesinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve turizm sektörü açısından Akdeniz kıyı şeridinde bölgeler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması dikkate alınmış mıdır? Projenin bu gerçekler ışığında revize edilmesi planlanmakta mıdır?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu