Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Şov bitti, hızlı tren gitti… Geride kalan ise; 282 km/h

(yorumlar kapalı)

Hani kırılan kolun alçısının imzalandığını, hediye edilen kitap vb. gibi nesnelerin üzerinin imzalandığını gördük, hatta artık elektronik imzayı da görüyoruz ama, tren dizisinin üstünün imzalandığını ilk defa gördük, şükürler olsun, gözümüz açık gitmeyiz artık!!! …

 kdDefalarca açılışı yapılıp da bitmeyen bir hızlı ten hattı olan Eskişehir-Ankara hızlı tren hattının çok tartışılan İtalya’dan kiralık hızlı tren seti, 15 Eylül 2007 Cumartesi günü Anadolu topraklarını terk etti …

Dizinin dili olsaydı ne derdi bilinmez ama kumanda bölümünün yer aldığı tarafının dış yüzeyinde "282 km/h yazıyordu, altına atılmış 5-7 civarındaki imzanın eşliğinde … "

Günlerdir basın organlarında haberleri çıkıyor, "hızlı tren 282 km hız yaptı" diye …. Ama hiç kimse sorgulamıyor. Neden bu hız hırsı, neden 282 km/h. Bu hıza ulaşınca hızlı tren projesi doğrulanmış mı olacak? Yada proje tamamlandı mı?

Bundan aylar önce bu hız testleri için kiralanan diziyle ilgili olarak birçok tartışma ortaya çıkmıştı! Ama 282 km/h olunca bu tartışmalar birden unutuldu! Peki ne değişti?

Ankara-İstanbul 1.Etap projesinin inşaatı bittiğinde İspanya’dan gelecek dizlerle uluslar arası standartlarda test yapılma zorunluluğu var. Hal böyle iken, kiralık olan ve birleştirme vagonlardan oluşan bir tren dizisi ile yapılan hız testi için ödenen 3,3 milyon euro uçtu gitti!

 kdBu testler yapılırken, inşaat çalışması bitmemişti, hatta trene enerji verilmesi için inşaatı biten diğer hattan elektrik alındığı iddia ediliyor. Sinyalizasyon sistemi yapılmadı, kumanda merkezleri yok.

İddialara göre yaklaşık 3000 katener direği, malzeme kalitesi(!) nedeniyle çatlamış…

Ya hız yapılması durumunda, güvenlik açısından ihataların olması gerektiğinden hareketle, ihatalar seçim öncesine yetişmez ama hız yapma rekorunun seçime yetişmesi gerekirken, yapımcı firma ile yapılan anlaşmada yer almasına rağmen, TCDD’nin bütçesinden ihataların tamamlandığı yönündeki iddialar..!

Bir başka iddia ise, Alman patent firmasının, "inşaat bitmeden yapılan bu hız testlerinin firma tarafından kabul edilmeyeceği, hatta bir sorun olursa da sorumluluk kabul edilmeyeceği yönünde TCDD’ye uyarıda bulunması!

Yazının tamamını indirmek için lütfen tıklayınız.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com