Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Yasa Mecliste Demiryolcular Basmane Garda Eylemde

(yorumlar kapalı)

bts-izmir-demiryolu-ozellestirilemez-1.jpg

06.03.2013 tarihinde TBMM’ye gönderilen Türkiye Demiryolunun Serbestleşmesi (özelleştirme) hakkındaki kanun taslağının 13 Mart 2013 tarihinde saat 10.30’da T.B.M.M. Bayındırlık, İmar, Ulaşım, Haberleşme ve Turizm komisyonunda görüşülürken Ankara’da Kızılay YKM önünde toplanan demiryolu çalışanları TBMM’ne yürürken Haydarpaşa ve Basmane gar önünde toplanan demiryolu emekçileri basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler. 

13.03.2013 tarihinde Basmane gar önünde yapılan basın açıklamasına BTS ve TUS İzmir Şube yöneticileri ve demiryolu emekçileri katılmışlardır. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü de açıklamaya katılarak destek olmuştur.

bts-izmir-demiryolu-ozellestirilemez-2.jpg

Basın açıklaması öncesi eyleme katılanlara bir konuşma yapan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent ÇUHADAR “Tasarıya göre TCDD’nin kapsamı da daraltılarak kuruma sınırlı bir işlev tanımlanıyor. TCDD’yi altyapı işletmecisi olarak tanımlayan tasarı, TCDD’nin tren işletmesi ile ilgili görevlerini ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi adıyla kurulacak farklı bir şirkete devrediyor. En önemli hedef; demiryolu hizmetini, kamu hizmeti olmaktan çıkararak ticarileştirmektir. Demiryolu taşımacılığının 3. şahıslara açıldığı ülkelerde kazaların artış gösterdiği, demiryolu ulaşımından yararlanan yolcu ve yük taşıtıcılarının bu hizmetten daha pahalı olarak yararlanmaya başladıkları, çalışan sayısının ise süreç içerisinde hızla azaldığı, çalışanların önemli bir bölümünün ise işlerinden olduğu, hatta bazı ülkelerde bu nedenlerle geriye dönüşün yaşandığı da bir gerçekliktir. Yasa tasarısı ekmeğimize, işyerimize bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır. Bu tehditlere karşın dün olduğu gibi bugün de yarın da işimize ve işyerlerimize sahip çıkmaya ülke ve halkımızın çıkarlarına uygun ulaştırma politikalarının uygulanması mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Bütün halkımızı kamusal bir hak olan demiryolu ulaşım hakkına sahip çıkmak için bütün yurttaşlarımızı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Bu konuşmanın ardından demiryolu çalışanları platformu adına TUS İzmir Şube Başkanı Muhammed Kara tarafından genel merkezler tarafından hazırlanmış olan ortak basın açıklaması okunmuştur. Basın açıklamasının ardından sloganlarla tepkisini dile getiren demiryolcular işyerlerine dönmüşlerdir.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Kentvedemiryolu