Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Yolcular Bakandan, Başbakan Yolculardan Anlayış Bekliyor

(yorumlar kapalı)

Gebze-Köseköy Demiryolu ulaşıma kapanmasın! Çağrısı ile başlayan etkinlikler kapsamında İstanbul, İzmit ve Sakarya milletvekillerine gönderilen dilekçeler kapsamında İstanbul Milletvekili Abdullah Levent TÜZEL konuyu Ulaştırma bakanının yanıtlaması istemi ile TBMM’ye soru önergesi olarak taşımış ayrıca basın açıklaması yaparak basın mensupları ile paylaşmıştır. Ayrıca yapılan girişimden de seçmen ve başvuru sahibi Emine Çiğdem Tugay’ı bilgilendirmiştir. 

Sayın Emine Çiğdem Tugay Merhabalar;

TCDD Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamayla Köseköy-Gebze arası demiryolunun “hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmaları kapsamında, 01.01.2012 gününden itibaren kapatılacağı, yolun Derince-Gebze arası kısmının 01.02.2012 tarihinden itibaren 30 ay süresince tamamen, Köseköy-Derince arası yolun ise tek hat olarak işletileceği belirtilmiştir. Talebiniz üzerine, bu konu ile ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM’a yönelttiğimiz soru önergesi ile yine aynı konu ile ilgili olarak, BTS Genel Başkanı Yavuz DEMİRKOL ile TBMM’ inde gerçekleştirdiğimiz basın toplantısı metni ilişikte gönderilmiştir. Bu konuda bilgi edinmenizi rica eder çalışmalarınızda başarılar dilerim. 

Abdullah Levent TÜZEL

İstanbul Milletvekili

SORU ÖNERGESİ

 

A. LEVENT TÜZEL

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 19.01.2012 

A.Levent TÜZEL

İstanbul Bağımsız Milletvekili 

TCDD Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamayla Köseköy-Gebze arası demiryolunun “hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmaları kapsamında, 01.01.2012 gününden itibaren kapatılacağı, yolun Derince-Gebze arası kısmının 01.02.2012 tarihinden itibaren 30 ay süresince tamamen, Köseköy-Derince arası yolun ise tek hat olarak işletileceği belirtilmiştir.

Bu hat demiryollarımızın en önemli aksıdır. Hattın kapatılması nedeniyle özellikle Sakarya ve Kocaeli’nden İstanbul’a ve İstanbul’dan anılan kentlere trenle seyahat etmekte olan çoğunluğu öğrenci ve işçiler olmak üzere binlerce vatandaş mağdur edilecektir. Bunun yanı sıra, İstanbul Ankara/ İstanbul Konya /İstanbul Adana/ İstanbul Afyon/ İstanbul Sivas/ İstanbul Kars/ arasında seyahat eden halkın ucuz ve güvenli ulaşım hakkı engellenmiş olacaktır.

Yol yenilenmesi çalışmalarının tek hat işletilerek devam edilebilmesi mümkün olduğu belirtilmekte olup, şehir içinde banliyö treni ve şehirlerarası tren hatlarını kullanan halkın beklentisi de bu yöndedir. 

1-“Hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmalarına tek hat işletilerek devam edilmesi düşünülmekte midir? Düşünülmüyorsa neden?

2-Haydarpaşa Adapazarı, İzmit, Ankara ve İstanbul Konya /İstanbul Adana/ İstanbul Afyon/ İstanbul Sivas/ İstanbul Kars/ arasındaki hatlardan ne kadar vatandaş yararlanmaktadır?

3-Ülkemizin en büyük şehri ile ikinci büyük şehri ve başkenti arasındaki demiryolunun 30 ay süresince kapatılması 17. Büyük dünya ekonomisine sahip bir ülke olarak nasıl izah edilebilir?

4- TCDD İdaresi tren hatlarının tamamen durdurulduğu 30 ay süresince, bu hatları ve banliyöleri kullanan vatandaşların ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik ne tür önlemler almıştır?

5-Bakanlığınızca, anayasal bir hak olan güvenli ve ucuz ulaşım hakkı engellenmeden, yolculara “ne haliniz varsa görün” yaklaşımı dışında bir seçenek sunulacak mıdır?

 

yavuz-demirkol-levent-tuzel.jpgBu soru önergesinin devamında İstanbul Bağımsız Milletvekili A.Levent TÜZEL BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol ile beraber TBMM’de basın açıklaması yaparak Gebze Köseköy hattının kapanması nedeniyle yaşanan sıkıntıları basın mensupları ile paylaşmışlardır.

TBMM’de YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

A. LEVENT TÜZEL

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

19.01.2012

Değerli Basın Emekçileri,

Geçtiğimiz günlerde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Bu açıklama göre Köseköy-Gebze arası demiryolunun, “hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmaları kapsamında, 01 Ocak 2012 gününden itibaren, yolun Derince-Gebze arası kısmının 01.02.2012 tarihinden itibaren 30 ay süresince tamamen kapatılacak, Köseköy-Derince arası yol ise tek hat olarak işletilecektir. 

Bu hat demiryollarımızın en önemli aksıdır. Hattın kapatılması nedeniyle özellikle Sakarya ve Kocaeli’nden İstanbul’a ve İstanbul’dan anılan kentlere trenle seyahat etmekte olan çoğunluğu öğrenci ve işçiler olmak üzere binlerce vatandaşımız mağdur edilecektir. Bunun yanı sıra, İstanbul Ankara/ İstanbul Konya /İstanbul Adana/ İstanbul Afyon/ İstanbul Sivas/ İstanbul Kars/ arasında seyahat eden halkımızın, ucuz ve güvenli ulaşım hakkı engellenmiş olacaktır. 

Ulaştırma Bakanlığı, demiryolunda yenileme çalışmalarını planlarken, vatandaşı mağdur etmeyecek başka bir yol, yöntem bulamaz mı? Oysa, gerek ilgili meslek örgütleri, gerek Birleşik Taşımacılık Sendikamız, tek hat işletilerek de yol yenileme çalışmalarının yapılabileceğini belirtiyorlar. 

Halkın, mağdur edilmeden yol yapım çalışmasının yapılabilmesi için buna uygun proje hazırlanması mümkündür. Yolun hiç kapatılmayacağı veya en az süre ile kapatılacağı veyahut arazinin uygun olduğu yerlerde 3. bir yolun yapılmasından sonra yeni yapılacak yolun inşasına başlanılabilir. Görüyoruz ki; yapılması gereken yapılmayarak işin en kolayı seçilmiştir. 

Oysa, Devlet Planlama Teşkilatı 8. 5 Yıllık Kalkınma planında konuyu ele almış, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından teknik yaşanacak sıkıntılara yıllarca önce dikkat çekilmiş, öneriler sunulmuş ancak, Hükümet bütün bu önerileri dikkate almayıp, dediğim dedik, çaldığım düdük” misali iş yapıyor. Sormak gerekiyor: “zemin ve etüt çalışmalarıyla” kimlere haksız kazanç kapısı sağlanacak acaba? 

Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip bir ülkede 30 ay tren yolları kapatılır mı?

Şu anda, Türkiye’nin en önemli ve yoğun olarak yolcu ve yük taşımacılığı yapan demiryolu hattının 30 ay süresince kapatılması öngörülüyor. Sormak gerekiyor: 

Ülkemizin en büyük şehri ile ikinci büyük şehri ve başkenti Ankara arasındaki demiryolunun 30 ay süresince kapatılması, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip bir ülkenin Başbakanı, Ulaştırma Bakanı tarafından nasıl izah edilebilir? Üç yıla yakın bir süre demiryolu kullanımından halk uzaklaştırılarak, özelleştirmeye kapı mı aralanmak isteniyor acaba? 

Hükümetin 10 yıllık iktidarı dönemindeki en büyük icraatı olan çift şeritli Ankara-Edirne otobanının özelleştirmesi gündemdedir. Devlet hazinesiyle karayolu, demiryolu yapıp özel şirket işletmeciliğine terkedilmesi halka hizmet etmez. Bazı yandaş şirketlere haksız kazanç sağlar ancak. 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılacak üçüncü köprü ihalesine başvuru olmadı. Karayollarında olduğu gibi, altyapı çalışmalarının maliyeti yüksek olduğundan, köprüyü devlet yapacak, özel sektöre işletmesi verilmesi planlanmaktadır. Oysa, İstanbul halkı, meslek örgütleri, sendikalar, kitle örgütleri, “köprü yerine yaşama yatırım” istiyorlar. 

Ankara’da” Başkent ray” çalışmaları gerekçe gösterilerek banliyö tren seferleri 1 Temmuzdan bu yana yapılmayarak yoksul halkı mağdur etmektedir. Oysa henüz “Başkent Ray” ihalesi bile yapılmamıştır. Yine, ileride Marmaray çalışmaları nedeniyle de Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö seferlerine son verilecek olması, yapılan bütün bu çalışmaların bir koordinasyon içerisinde ve aynı zaman diliminde yapılmadığından, halkın daha çok mağduriyetine yol açılmaktadır. 

Hükümet halka “ne haliniz varsa görün” diyemez

Biliyoruz ki; İstanbul, Ankara başta olmak üzere bütün kentlerde, şehir içinde banliyö treni ve şehirlerarası tren hatlarını kullananlar daha çok yoksul halk kesimleri, öğrenciler ve işçilerdir. Karın tokluğuna, ağır çalışma koşullarında gece gündüz çalışmak, ailesini geçindirmek derdindeki işçi ve emekçi ailelerinin bütçesine yeni yükler getirilmektedir. Yılbaşından bu yana, tüm hizmetlere yapılan zamlarla, artan vergilerden muzdarip olan halkın sırtına bir de ulaşım yükü bindirilmek isteniyor. 

Kars’tan Konya’ya, Adana’dan Sivas’a, Erzurum’dan Afyon’a, İstanbul’dan Ankara’ya bütün halkımızın ve İstanbul’da şehir içinde banliyö treni kullanan halkımızın beklentisi; “hatta araştırma ve zemin etüdü” çalışmalarına tek hat işletilerek devam edilmesi yönündedir. Halkın beklentisinin ve iradesinin dikkate alınması gerekir. 

Buradan, Ulaştırma Bakanını, Hükümeti göreve çağırıyoruz.

2012 yılında, bilimsel gelişmeler ve teknoloji kullanımının bu kadar yaygınlaştığı koşullarda, halkın güvenli ve ucuz ulaşım hakkı engellenmeden, halkımıza “ne haliniz varsa görün” yaklaşımı dışında, bir seçenek sunulmalıdır. Halka ücretsiz toplu ulaşım hakkı sağlanmalıdır.

 

 

Ulaştırma Bakanına verilen soru önergesine henüz yanıt gelmeden bizzat Başbakan tarafından Marmaray ilk ray kaynağı töreninde yapılan konuşmada “KÖSEKÖY-GEBZE’DE DEMİRYOLUNU KULLANAN KARDEŞLERİMİZDEN GEÇİCİ BİR SÜRE İÇİN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ” denilmesinden sonra Ulaştırma bakanından olumlu bir yaklaşım ve tutum beklemek uzak ihtimaldir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda yaptığı açıklamada “Burada şu hatırlatmayı da yapmak durumundayım. Biliyorsunuz, 2013 yılında Eskişehir – İstanbul hızlı tren yolunu hizmete açacağız. Köseköy-Gebze arası 56 kilometrelik kesim tamamen şehirleşmiş durumda. Burada istimlak yapmak, yeni bir güzergah oluşturmak şu anda sıkıntılı, mümkün görünmüyor. Bu kesimde, eski yolun üzerine oturduğu platforma, yeni bir yüksek hızlı tren yolu yapıyoruz. Bu inşaatı hızlı şekilde tamamlayabilmek için, geçici süreyle demiryolu ulaşımının kesilmesi gerekiyor. İnşallah, hızlı şekilde inşaatı bitirecek, yolu eskisinden çok daha yeni, çok daha hızlı, kaliteli, konforlu ve güvenli şekilde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu bölgede yaşayan, demiryolunu kullanan kardeşlerimizden geçici bir süre için anlayış bekliyoruz. Bir süreliğine bizleri sabırla karşılamalarını bekliyoruz” dedi.(1)

(1) http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=1509

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu