Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Beton Travers Kokar mı?

(yorumlar kapalı)

Demiryollarında rayların altında üç tip travers kullanılmaktadır. Bunlardan ahşap olanının kullanım süresi Krezot+kömür katranı karışımı (içeriği:100gr krezot 300gr katran) bir koruyucu madde ile uzatılır. Eskiyen ahşap traversler yakımlık olarak çalışanlara ücretle satılır. Yakım esnasında ahşap traversler koruyucu madde nedeni ile ağır bir koku saldığı gibi bacalarda oluşturduğu kurum tıkanmalara sebep olur. Son birkaç yıl içinde ise beton traverslerden de pis kokular gelmeye başladı.

 kdBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünürü Orhan Uzuner, T.C.D.D’den aldığı ihaleler sonucu trilyoner olduğu, BETRA Prefabrike San. Ve Tic. A.Ş’nin ortaklarından olan Uzuner’in, 2 Mayıs 2008 tarihinde iki anlaşma yaptığı T.C.D.D 3. Bölge Müdürlüğü’ne sattığı B70 Beton Traverslerden toplam 4 milyon 963 bin 356 TL kazanç sağladığı iddia edildi.

Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile Orhan Uzuner’in kızı Reyyan Uzuner 10 Ağustos’ta 2003 tarihinde evlenmişlerdi. Bu tarihten itibaren Uzuner ailesinin kaderleri değiştiği, servetlerinde inanılmaz artışlar olduğu basına yansıdı.

T.C.D.D’nin Afyon ve Sivas’ta aynı traversleri üreten fabrikası olmasına rağmen, demiryollarının travers kd ihtiyaçları kendi bünyesinde karşılamayarak BETRA Prefabrike San. Ve Tic. A.Ş tercih ediliyor.

Iğdır Milletvekili Yücel Artantaş, 2004 yılında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi bu durumu TBMM gündemine taşımıştır.

 kdSoru önergesinde, “10 Milyon Dolarlık T.C.D.D demiryolu bakım ve onarım ihalesini kazanan Orhan Onur ve BETRA firmalarının, Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın dünürü Orhan Uzuner’le ilişkisini” sormuştur. Binali Yıldırım cevabında, “Orhan Uzuner’in söz konusu firmada görevli olup olmadığı, ayrıca görevli ise görevinin ne olduğu tarafımızdan bilinmemektedir” diye cevap vermişti.

 

Beton Travers alımından çıkan kokular üstünden 5 yıl gibi geçen sürenin ardından CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü tarafından 18.02.2009 tarihinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine taşınmıştır.

Soru önergesinde; “TCDD’nin Sivas ve Afyon travers fabrikalarının 2003–2009 dönemi üretimi, üretim maliyeti, üretilen traverslerin ne kadarının kullanıldığı, dışarıdan beton travers alımı için bu dönemde kaç defa ihale yapıldığı, ihalelerde birim fiyatının ne olduğu bu ihaleleri kimlerin kaç defa kazandığı, Betra şirketinin kaç ihale kazandığı, kazandığı ihalelerde tek firmamı olduğu, öyle ise rekabetin nasıl sağlandığı, İzmir Bölgesinde yapımı ve tamiri devam eden hatlarda B58 tipi travers kullanılmasının yeterli olduğu halde hızlı tren hatlarına uyumlu B70 traverslerin alınmasına neden gerek duyulduğu, Başbakan’ın dünürü Orhan Uzuner’in BETRA firması ile ilişkisinin olup olmadığı, Betra firmasının TCDD ile iş ilişkisinin neler olduğu TCDD’den başkaca hangi ihaleleri aldığı” sorulmuştur.

 

Eski ahşap traversleri yakmayarak pis kokuları engelleyebiliriz. Beton traverslerden gelen kokuları ve kokuların (rantın) bağlı olduğu hortumları kesmek için ise kamu yönetiminde şeffaflığı getirerek, demokrasinin gereği olan kamu işleyişini çalışanların mesleki ve sendikal organlarının denetimine açarak sağlayabiliriz.

 

 kd


yararlanılan kaynaklar

http://www.firatnews.info/index.php?rupel=nuce&nuceID=2359

www.tbmm.gov.tr

www.betra.com.tr/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu