Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

4. yılında Haydarpaşa Gar’da Yangın Hala Devam Ediyor

(yorumlar kapalı)

28.11.2014-Haydapasa-Dayanismasi-basin-toplantisi-2.jpgHaydarpaşa Garı’nın yanmasının üzerinden 4 yıl geçti. Haydarpaşa Dayanışması konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek yarın saat 19.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşma çağrısı yaptı.

Haydarpaşa Garı’nın yanışının 4’üncü yılında Haydarpaşa Dayanışması, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesinde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mithat Ercan, Haydarpaşa Dayanışması aktivisti Tugay Kartal katıldılar.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk “yangınla ilgili soruşturma dosyasının kapatıldığı hatırlatarak, birinci derece tarihi eser statüsündeki binanın sürekli özelleştirme hamlelerine maruz bırakıldığı ve tren, vapur seferlerinin kaldırılarak yalnızlaştırıldığı” ifade etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mithat Ercan ” Haydarpaşa Garın özelleştirilmesi ve döüşüm planlarının TCDD’de devam eden özelleştirme uygulamalarının bir parçası olduğunu” söyledi.

Haydarpaşa Dayanışması adına konuşan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özelleştirme kapsamına alınacağını söylediği Haydarpaşa Garı ile ilgili 2005 yılından bu yana “Haydarpaşa görücüye çıkıyor” söyleminin sürdürüldüğünü ifade etti. Haydarpaşa Garı’nın işlevi dışında kullanılmak istendiğini vurgulayan Yapıcı, garın çatısına yapılmak istenen restoran ve kafe projelerine tepki gösterdi. Haydarpaşa’nın çatısına aslına uygun olmayan işlevler yüklenemeyeceğinin altını çizen Yapıcı, “Birinci derece bir tarih eser olan Haydarpaşa, statiği açısından son derece önemli bir kültür mirasına sahip. Bakmayın ağır göründüğüne, ahşap kazıkları üzerine inşa edilmiş narin bir yapıdır” dedi.

Haydarpaşa Garı’nın özelleştirilmesi ve restorasyonu için 2003 yılından bu yana sürekli projeler öne sürüldüğünü belirten Yapıcı, “Boşuna uğraşmayın, 10 yıldır bütün bu projelerinize geçit vermedik, vermeyeceğiz” dedi. Haydarpaşa Dayanışması ve sivil toplum örgütlerinin 148 haftadır süren Pazar nöbetleri ve 128 haftadır devam eden Perşembe geceleri etkinlikleri ile “Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalması için” nöbet tuttuklarını hatırlatan Yapıcı, “Haydarpaşa’dan trene bineceğiz, Ankara’ya gideceğiz” diye konuştu. 28 Kasım 2010’da Haydarpaşa’nın çatısında başlayan yangın sonrasında Haydarpaşa’nın kendi haline terk edildiğini söyleyen Yapıcı, “Haydarpaşa’yı sermayeye devredecek projenizin ilk adımı olan ve birinci derecede tarihi eser olan Haydarpaşa Garı’nda bilimsel, teknik ve hukuki olarak asla uygulanmaması gereken, çatı katının aslına uygun olamayan gar bütünlüğünü tehlikeye sokan kullanım sevdanızdan vazgeçin. Bir an önce garı mesleki ve evrensel ilkelere uygun olarak onarı” dedi.

28.11.2014-Haydapasa-Dayanismasi-basin-toplantisi.jpgHaydarpaşa Dayanışması aktivisti Tugay Kartal, 2 yıldır tren seferlerine kapalı olan Haydarpaşa Garı için “İktidar alicengiz oyunları oynamaktadır. Haydarpaşa Garı olmadan İstanbul’da demiryolu ulaşımını gerçekleştirmek mümkün değildir. TCDD’nin sürdürmekte olduğu YHT ve Marmaray projelerinde gerek Haydarpaşa gerekse Sirkeci garın görevini üstlenebilecek bir gar projesi bulunmamaktadır. Zaten yapılmak istense de İstanbulda bu büyüklükte gar inşa edilebilecek bir alanda bulunmamaktadır.” dedi. Demiryolları idaresinin Haydarpaşa Garı’nın satışına itiraz etmediğini söyleyen Kartal, “Sirkeci Garı’ndan imar rantı çıkmadığı için Sirkeci gar planına TCDD itiraz etmiştir, TCDD’nin Sirkeci planına itiraz ederken öne sürdüğü gerekçelerin hepsi Haydarpaşa Gar içinde geçerlidir” dedi. Haydarpaşa Garı’na ticari fonksiyon yüklenmeden de onarım yapılabileceğini vurgulayan Kartal, “Ülkemizde yangın çıkan tarihi yapılara baktığınızda hepsi otel yapılmak istenen binalardır. Haydarpaşa Gar binasına da 1/5000 lik koruma amaçlı imar planında konaklama fonksiyonu verildiğini biliyoruz” dedi.

YANGININ YILDÖNÜMÜNDE HAYDARPAŞA GARI’NA ÇAĞRI

Haydarpaşa Dayanışması basın toplantısının sonunda yangının yıldönümü olan 28 Kasım’da Cuma günü saat 19.00 da Kadıköy’den Haydarpaşa Gar’a yapılacak olan meşaleli yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu.com.