Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

CHP’den Bakan’a Hızlı Tren ve Trafik Güvenliği Soruları

(yorumlar kapalı)

UMUTORAN.jpgCHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ankara-İstanbul Hızlı Treninin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetişmesinin, hatla ilgili bazı sözleşmelerde bitiş tarihinin Şubat 2014 olması nedeniyle nasıl mümkün olacağının Ulaştırma Bakanlığı’nca açıklanmasını istedi. 

Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, “Köseköy-Gebze arasının yenilenme süresi sözleşmeye göre 24 ay olduğuna ve bu süre de Şubat 2014’te dolacağına göre işin 29 Ekim’de bitirilmesi nasıl mümkün olacaktır? Arifiye-Köseköy-Gebze-Pendik arası tren trafiğini nasıl kontrol edeceksiniz, kumanda merkezi nereye yapılacak? Trafik kontrol işlemleri 29 Ekim 2013 tarihine yetişecek mi yoksa trenler çağdışı kalan TMİ sistemiyle mi kontrol edilecektir?” gibi teknik sorular yöneltti.

Trafik güvenliği uyarısı!

CHP’li Umut Oran, hızlı tren tartışmasıyla ilgili konunun uzmanlarından aldığı kimi bilgileri derleyerek, eksikliklerine rağmen Ankara-İstanbul Hızlı Treni’nin 29 Ekim 2013 tarihine yetiştirilmeye çalışılması nedeniyle trafik güvenliğinde tehlikeler yaşanacağı uyarısında bulundu.

Hangi kesimlerde konvansiyonel hat kullanılacak?

Konuyu soru önergesiyle TBMM’ye taşıyan Umut Oran’ın, Bakan Binali Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

29 Ekim 2013 Cumhuriyet Bayramında Hızlı Treni Pendik’e getireceğinizi belirttiniz. Hızlı tren hangi kesimlerde mevcut konvansiyonel hattı kullanacaktır?

Ankara-Pendik seyahat süresi kaç dakika olacaktır?

Yapımı devam eden İnönü-Köseköy ve Köseköy-Gebze-Pendik hattında fiziki gerçekleşme oranı nedir?

Sözleşme Şubat 2014’te dolmuyor mu, 29 Ekim’e nasıl yetişecek?

Sözleşmeye göre iş bitiş tarihleri nedir neden 29 Ekim’de ısrar edilmektedir?

Köseköy-Gebze arasının yenilenme süresi sözleşmeye göre 24 ay olduğuna ve bu süre de Şubat 2014’te dolacağına göre işin 29 Ekim’de bitirilmesi nasıl mümkün olacaktır?

Köseköy-Gebze-Pendik arasındaki hattın üst yapısının büyük bölümünün yapılamadığı bilgisi doğru mudur? Bu bilgi doğruysa 29 Ekim’e yetişmesi mümkün müdür?

Sinyalizasyon yetişecek mi?

Köseköy-Gebze-Pendik arasındaki tek yol 29 Ekim’e kadar bitirilebilse dahi katener ve sinyalizasyon sistemi tamamlanabilecek midir?

Güvenlik çağdışı TMİ ile mi sağlanacak?

Arifiye-Köseköy-Gebze-Pendik arası tren trafiğini nasıl kontrol edeceksiniz, kumanda merkezi nereye yapılacak? Trafik kontrol işlemleri 29 Ekim 2013 tarihine yetişecek mi yoksa trenler çağdışı kalan TMİ sistemiyle mi kontrol edilecektir?

29 Ekim 2013’te tek hattan treni çalıştırsanız bile eş zamanlı olarak yapım, inşaat ve diğer çalışmaların da sürecek olması risk değil midir?

Hani hat kapanmadan çalışma yapılamıyordu?

Hat kapanmadan önce “her iki yolu kapatmadan yenileme yapılamaz” diyordunuz şimdi ise trenler çalışırken işlerin sürecek olması bir çelişki değil midir?

29 Ekim 2013’te hat açılacak ise seferden kaldırılan Anadolu Yataklı, Fatih, İç Anadolu, Mavi, Adapazarı gibi trenler yeniden hizmet vermeye başlayacak mı?

Sirkeci-Halkalı neden kademeli kapatılmadı?

Sirkeci-Halkalı arasındaki banliyö trenlerini kapatmanızın ardından buralarda hangi çalışmaları yürüttünüz, gerçekleşme oranları nedir? Bu yol kapatılmadan çalışmalar, Halkalı-Bakırköy, Bakırköy-Yedikule gibi kademeli olarak sürdürülemez miydi?

Sirkeci-Yedikule arası çalışan banliyöleri 15 Ağustos 2013’te kapatma gerekçeniz nedir, hat kapatılmadan söz konusu çalışmalar yapılamaz mıydı?

Halkalı-Çekmeköy hattını 2012 yılında kapatarak, haftada 3 gün açık 4 gün kapalı şekilde çalışma yaptınız. Bu yöntemi tercih etmeniz nedeniyle yeterince hızlı verimli çalışılmadığı ve bu nedenle 2013’te tekrar kapattığınız doğru mudur? 2012’de kattığınızda bu kapalı bölümde ne kadarlık yol, ne çalışması yaptınız?

Halkalı-Sirkeci seferini yapan banliyö treni, 6 Eylül 2011 tarihinde saat 14.30 sıralarında Cankurtaran İstasyonu’nda yolcularını indirdikten sonra aynı yönden gelen lokomotif ile çarpışması sonucunda 5 yolcu yaralandı. Kazanın gerekçesi nedir, ihmali olanlara hangi cezalar verildi?

Ankara’da banliyölerin 4 yıl kapatılmış olmasının gerekçesi nedir? Bu süre içerisinde hangi işlemleri yaptınız, bu çalışmalar hat kapatılmadan yapılamaz mıydı?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu