GÜNEY EKSPRESİ DE RAYDAN ÇIKTI
27.01.2008 tarihinde Çöğürler-Değirmenözü istasyonları arasında saat 02.30’da ray kırılması nedeni ile Pamukkale ekspresinin raydan çıkması olayının ardından bu seferde 18.02.2007 tarihinde Güney Ekspresi, yoğun kar yağışı nedeniyle Maden-Gezin arasında raydan çıktı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı.
Elazığ Valisi Muammer Muşmal tarafından yapılan açıklamada, "Diyarbakır yönünden hareket eden 52531 sefer sayılı yolcu treninin, Maden ilçesi ile Gezin beldesi arasına yoğun kar yağışı nedeniyle raydan çıktığı" söylendi.
Vali Muşmal, "jandarma ekiplerinin yolcuları Maden ilçesindeki tren garına getirdiğini, yolcuların burada bekletildiği" ifade etti.
Ölen ve yaralanan olmadığını ifade eden Muşmal, şöyle konuştu: "Güney Ekspresi dün gece yoğun kar yağışından dolayı raydan çıktı. Jandarma ekipleri, yolcuları Maden ilçesindeki tren garına getirdi, yolcular burada bekletiliyor. Onlarla ilgili her türlü tedbiri aldık. Yiyecek ve giyecek ihtiyaçları karşılandı. Malatya’dan kurtarma ekipleri bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Tren kurtarıldıktan sonra yolcular yoluna devam edecek."
TCDD Genel Müdürlüğünce kamuoyuna yapılan açıklamada(*) "Yurt genelindeki olumsuz hava şartlarından demiryolu ulaşımının etkilenmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığı, ağır kış koşulları nedeniyle personel izinlerinin iptal edildiği, yol bakımıyla ilgili tüm birimlerin geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürdükleri" söylense de ve gar istasyonlara asılan afişli ilanlarda "demiryolu ulaşımı varken kışın yollarda çile çekmeyin" dense de demiryolları kış şartlarında yolcuya çile çektirmeye devam ediyor.
(*)DEMİRYOLU ULAŞIMININ ETKİLENMEMESİ İÇİN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİN ALINDIĞI BİLDİRİLDİ
ANKARA – Yurt genelindeki olumsuz hava şartlarından demiryolu ulaşımının etkilenmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığı bildirildi.
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ağır kış koşulları nedeniyle personel izinlerinin iptal edildiği, yol bakımıyla ilgili tüm birimlerin geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürdükleri kaydedildi.
Kar yağışının demiryolu ulaşımını olumsuz etkilememesi için alınan önlemler çerçevesinde; "kar siperleri" oluşturularak yağacak karların rayları kapamasının önlenmeye çalışıldığı, istasyonlarda makaslar ve trafikle ilgili tüm yol araçlarının sürekli kontrol altında tutularak çalışır halde tutulduğu, yük trenlerinin tonajlarının azaltılarak sefer sırasında yolda kalarak trafiği aksatmalarının önlenmeye çalışıldığı, TCDD bölge müdürlüklerince tren seferlerinin tehirsiz yapılabilmesi için yol denetim ekipleri oluşturulduğu, gerekli yerlerde 24 saat süreyle görev yapan karla mücadele ekipleri kurulduğu bildirildi.
Orta ve Doğu Anadolu’da, çığ düşmesi sonucu kapanma eğilimi gösteren yollarda karkürer makinalarıyla çalışmaların sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, kimi bölgelerde çığ düşme riskine karşılık, trenlerin kimi zaman kent merkezlerinde bekletilerek yolcuların her türlü ihtiyacının karşılandığı kaydedildi.
Açıklamada, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın, bakım çalışmalarını denetlemek üzere Karabük hattına gittiği, genel müdür yardımcısı Veysi Kurt’un ise Kayseri üzerinden Mersin’e dek tüm istasyon ve yollarda incelemelerde bulunduğu belirtildi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, mevsim koşullarının çok ağır geçmesi nedeniyle demiryolculara çok büyük görevler düştüğünü kaydederek, "Bu nedenle tüm yol ekiplerimiz, seferlerin aksaksız yapılabilmesi için görevlerinin başındadır. Yol bekçisiyle, çavuşuyla, kısım şefiyle gece gündüz teyakkuz halindeyiz. Böyle bir durumda genel müdürlük olarak biz de sahada onların yanında olmak istedik" dedi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: www.kentvedemiryolu.com