Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Ermenistan Sınırının Açılması Meselesine Kuş Bakışı

(yorumlar kapalı)

resimErmenistan sınırının açılması meselesine siyaset dünyası "kuş bakışı" bakmıyor maalesef. Oysa tam isabet, bu meseleye bakılacaksa kuş bakışı bakmak lazım! Onlar bakamaz, Biz  bakalım;  Siyasilerin itiş kakışı ve toz duman arasında gerçek yaşamda olan bitenler ve asıl bizi ilgilendiren somut bir mesele yine güme gitmesin.

 

Ermenistan sınırına 30 km uzaklıkta bulunan Kars’ın Arpaçay ilçesi Kuyucuk Gölü’nün üzerinde uçan kuşların yılın bazı günleri Doğu Avrupa ile Afrika arasında göçerlerken sayıları 40 bini bulan kuşların durumundan yola çıkarak yazıyorum. 

Görüntü ve bilgi için  http://kuzeydoga. org/index. php/videos özellikle BBC’nin haber çekimlerini izlemenizi de tavsiye ederim. Gölün dünya çapında önemi var. http://www.kuyucuk. org/ Bir göl, lagun vs.nin Ramsar alanı ilan edilmesi  için gerekli 9 kriterin birinin bile tutturulması yeterli iken Kuyucuk Gölü toplam 5 kriteri birden karşılıyor!

Muhteşem bir doğal koruma alanı anlayacağınız ve ülkemizin 13. Ramsar alanı ilan edilmek üzere. "…Kars ve Iğdır illerinin kapsadığı alan,  yani Anadolu’nun kuzeydoğu köşesi, dünya çapında sadece 34 tane olan önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden Anadolu- İran ve Kafkasların buluştuğu noktadadır.

Ayrıca kuzeydoğu Türkiye, 11 dünya çapında önemli bitki alanına, 13 dünya çapında önemli kus alanına ve 22 dünya çapında önemli doğa alanına ev sahipliği yapmaktadır.  Bir bölgede ne kadar çok canlı türü varsa ve bu canlıların ne kadar büyük bir yüzdesi başka bir yerde bulunmuyorsa, o bölgenin doğal zenginliği o kadar yüksektir.

Dünyanın 34 doğal zenginlik (biyoçeşitlilik) merkezinden üçü olan Akdeniz, Anadolu- İran ve Kafkaslar biyolojik "sıcak noktaları" Türkiye’nin tamamını kaplamaktadır. Dünyada sadece üç ülkede (Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ikiden fazla biyolojik "sıcak nokta" bulunmaktadır ve Türkiye’den başka hiçbir ülke, üç doğal zenginlik merkezi tarafından örtülü olma ayrıcalığına sahip değildir"

İnsan kalabalıklarının kenarında kalabildiği için doğanın bereketli kucağında saklanan vahşi yaşam, sinir kapısının tekrar açılması sonrası beklendiği üzere ticaret ve turizm trafiğinin getireceği  hareketlilikten son derece olumsuz yönde etkilenecek.  

Bilim insanları bu açıdan bakıyor ve doğal yaşam için endişeleniyorlar. 

Nelerin üzerinde yaşadığımızı ve bunlara sahip çıkmasını toplumun geneli olarak maalesef bilmiyor,  yaşamımızı buna göre şekillendirmiyoruz. Lütfen bilenler, öğrenenler, bilmeyenlere anlatsın. Kuş türlerinin hızla yok olduğu ve 50 yıl içinde pek çok türün tamamen yeryüzünden silineceği bir çağda eldeki doğal alanları korumak tüm insanlık adına taşıdığımız bir sorumluluk. 

Aşağıdaki linkleri seçtim, daha onlarcası var. Genç bilim insani, Şekercioğlu’nun özverili çalışmaları önünde saygıyla eğilerek,

Dilerim sinir kapısı belirsiz bir süre daha kapalı kalır.

http://www.cnnturk. com/2008/ yasam/diger/ 05/22/sekerciogl una.ingiltereden .cevre.odulu/ 461919.0/ index.html 

http://www.kesfetmekicinbak.com/doga/01509/ 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Oya KOCA