Deneme Yanılma Seferinde Kaza
Hızlı trenin deneme seferlerinde hemzemin geçitlerden geçişi esnasında yaya geçişlerinin devam etmesi Eskişehir gazetelerine "bu hızın şakası yok" başlığı ile yansımıştı. Hemzemin geçitlerdeki tehlike haberleri üzerine TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Eskişehir Anadolu Gazetesine yaptığı açıklamada "hem Ankara da hem de Eskişehir de şehre girişte bulunan hemzemin geçitlerde sıkıntılar yaşandığını" ifade etmiştir. Bu haberlerin ve beyanatların daha mürekkebi kurumadan hızlı trenin Ankara girişinde hemzemin geçitte bir araca çarptığı haberi gündeme düştü.
01.03.2009 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yerel seçimlerden önce 13 Mart’a yetiştirilmesi için talimat verdiği hızlı trenin, önceki hafta deneme seferi sırasında maddi hasarlı kaza yaptığı öğrenildi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Cumhuriyet Gazetesi’nin iki kanaldan teyit ettiği kaza ile ilgili sorularına yanıt vermekten kaçındı.
DYP MYK Üyesi ve Yerel yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Orhan Kesikoğlu’nun Eskişehir Anadolu Gazetesinin internet sayfasında 15 Şubat 2007 tarihinde yansıyan açıklamasında "Hızlı Tren’in Eskişehir içindeki hemzemin geçitlerden geçmesi ile tehlikenin bir kat daha artacağını belirterek, geçitler yeraltına alınmalıdır.Hızlı tren bugünkü koşullarda Eskişehir geçişini yaparsa büyük facialar yaşanabilir" demişti.
Bizde; Orhan Kesikoğlu’nun 2 sene önceden yaptığı "Hızlı tren bugünkü koşullarda Eskişehir geçişini yaparsa büyük facialar yaşanabilir" öngörüsü için 13 Mart 2009 tarihinden sonrasına bakacağız demiştik.
Hızlı trenin yaşadığı bu hemzemin geçit kazasını "Öncü Deprem" gibi değerlendirip gereken önlemler alınmalıdır. Ancak alınacak önlemler bilimsel olmalı yoksa buradan geçiş yasak şeklinde olmamalıydı.
Kazadan sonra Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği yakınındaki hemzemin geçit karayolu araç trafiğine kapatıldı.
Hükümetin yerel seçim malzemesi olarak kullanmak istediği hızlı trenin yapım çalışmaları tamamlanmadığı için Ankara-İstanbul seferini yapacak yolcuların Eskişehir’de hızlı trenden inip, normal trene aktarma yapmaları gerekecek.
Edinilen bilgilere göre deneme seferi yapan hızlı tren, 20 Şubat Cuma günü Ankara Sincan’daki hemzemin geçitte bir arabaya çarptı. Maddi hasar meydana gelen kazaya Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın "çok sinirlendiği ve her şart altında trenin, hükümetin söz verdiği 13 Mart’ta sefere başlaması için talimatını yinelediği" belirtilirken, TCDD’nin teknik kadrosunun tren seferinin bu tarihe yetişmeyeceği görüşünde oldukları öğrenildi. Cumhuriyet’e bilgi veren bir kaynağa göre hızlı trenin İstanbul-Ankara seferi şöyle yapılacak: "Hızlı tren hattı Ankara Esenkent ile Eskişehir Hasanbey arasında bitti.
Dolayısıyla İstanbul Haydarpaşa’dan konvansiyonel (normal) trene binecek yolcular, bu trenle Eskişehir’e kadar gelecek. Burada aktarma yaparak hızlı trene binecekler ve Hasanbey’e kadar normal hız sınırında gittikten sonra, Hasanbey’den hızlı tren yoluna girerek Ankara Esenkent’e kadar gidecekler. Hızlı tren, Esenkent’ten yol yapım çalışmaları tamamlanmadığı için yine eski yolda mevcut hız sınırlarında Ankara Garı’na kadar da normal tren yolundan gelecek. Ankara-Eskişehir arasını 3 saatten 1 saat 10 dakikaya indireceklerse, hız sınırlarını zorlayacaklardır."
Bundan önce, hükümetin hazır olmadan uygulamaya soktuğu hızlandırılmış trenin 22 Temmuz 2004 tarihinde Pamukova’da yaptığı kazada 39 kişi ölmüş, ilgili cumhuriyet savcılıklarının görev verdiği bilirkişi raporlarına göre, üst yapıda yeterli bakım ve onarımının yapılmamasının kazaya etkisinin 8’de 4 olduğu belirtilmişti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkındaki soruşturma talebine önce izin vermeyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra kamuoyu baskısı olunca Karaman’ı usule aykırı olarak görevden almış, Karaman da yargıya giderek göreve iade edilmişti.
Hükümetin tamamlanmadan hizmete sokmayı hedeflediği hızlı trenin maksimum hızı saatte 250 kilometreye kadar çıkabilirken, Fransa, Japonya gibi ülkelerdeki hızlı trenlerin süratleri saatte 600 kilometreye yaklaştı. Fransa’daki hızlı treni işleten şirket olan TGV, 1976’da Paris-Lyon arasını 2 saat 40 dakikaya indirecek şekilde saatte 260 km giden hızlı trenlerle sefere başladı. Geçen yıl yapılan deneme sürüşünde TGV, saatte 575 km hıza ulaştı. Japonya’da da 1964’te Shinkansen hattında saatte 260 km gidebilen trenlerin hızları saatte 300 km’ye çıkarıldı. Rayların birkaç milim üstünde raylara değmeden giden manyetik Maglev trenleri ise deneme sürüşlerinde saatte 581 km’ye ulaştı.
Yararlanılan Kaynak:01.03.2009 Cumhuriyet Gazetesi
Fotoğraflar: Kamil Tuzunalp
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu