Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

İstanbul Boğazı Karayolu Boğaz Tüp Geçişi Projesine 2. erteleme!

(yorumlar kapalı)

"Lastik tekerlekli araçlar için boğaz tüp geçişi projesi" yine ertelendi! Önce 12 Haziran 2007 tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesinin yapılacağı ilan edilen bu projenin 2.ihalesi 13 Ağustos 2007 tarihine ertelenmişti. Ancak bu ihale de iptal edilerek, şimdi de 15 Ocak 2008 tarihine ertelendi.

 Neden bu proje ve neden sürekli olarak ihalesi erteleniyor?
Marmaray Projesi, "raylı taşımacılığa önem veriliyor" söylemiyle İstanbul’un trafik sorununa çözüm diye gösterilirken, hemen ardından bu proje gündeme gelmiş olması ilginçtir. Kaldı ki, Marmaray tüp geçişi planlanırken, lastik tekerlekli araçların geçişinin bu plana dahil edilmemesi, plansız uygulama tarzına örnek olduğu gibi, yaratacağı sosyal, kültürel, coğrafik ve ekonomik maliyetler de cabasıdır.

Bu plansızlık basit bir hata olmaktan öte, bir yaklaşım şeklidir ve bu tip projelerle, çözüm olarak karayolu sayısının artırılması ve karayolu taşımacılığının artırılması hedeflenmektedir.

Bu proje hayata geçerse, İstanbul’un sahil şeridi yok edilecek!
Gerek basına yansıyan, gerekse de resmi birimlerden alınan bilgilere göre; bu tüp geçit Harem-Kumkapı arasında yapılacak tüp geçidin, bağlantı yolları olarak seçilen her iki yakadaki sahil yolları da 6 şeritli yollar haline getirilecektir.

Böyle bir projenin İstanbul trafiğine ve kent yaşamına katacakları ise; daha çok bireysel araç(otomobil) kullanımı ile yeni trafik sıkışıklıkları, yüksek işletmecilik maliyetleri nedeniyle maddi zarar, doğal yapının iyice bozulması, boğazdaki ekolojik dengenin bozulması sonrasında balık göçlerinin olumsuz etkilenmesi ve sahillerin tamamen yok edilmesidir.

Bu proje aynı zamanda, Marmaray Projesini hazırlayan merkezi idarenin kendi projelerine ters düşmesi anlamına da gelmektedir. Böyle garip bir mantığın; ulaşım sistemlerini yine yarıştırdığı, entegrasyonu asla istemediği ve tercihini karayolundan kullandığı açıktır.

Tepkilerden mi çekiniliyor, yoksa başka niyetler mi var bilinmez ama bu zararlı projenin ihalesi şimdilik "sessiz sedasız" 15 Ocak 2008 tarihine ertelendi…

Detaylı bilgi için DLH’nin sitesini (http://www.dlh.gov.tr) ziyaret edebilirsiniz.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu.com