Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Güvenli Ulaşım İçin Bisiklet Yolu İstiyorum

(yorumlar kapalı)

bisiklet-kampanya.jpg“Otomobille giderken birden yol bitti, ne olduğunu anlamadan bisikletler beni ezmesin diye kendimi kenara attım. Yolun kalanında artık süremeyeceğim için otomobili yol boyunca sırtımda taşımak zorunda kaldım!” Evet, hiç böyle bir cümle duymadın.

Bisiklet sporunda milli forma giymiş olan Murat Suyabatmaz, 1992 yılında diğer herkes gibi bisikletle ulaşımda buna benzer sorunlar yaşıyordu.

Murat, bir gün belediye başkanından araç yolunun yanına bisiklet yolu yapmasını talep ettiği için azarlanmış. O da hemen harekete geçerek Bisiklet Sevenler Derneği’ni kurmuş. Bir hafta sonra, onu azarlayan Belediye Başkanının bu kez bisiklet yolu yapımına karar vermesini sağlamıştı.

bo__azici-koprusu-bisikletli.jpgBoğaziçi Köprüsü bitmek üzere iken köprüden ilk kez bisiklet ile geçen kişi olarak kayıtlara geçen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer. (1973)

1992’de halkın desteğiyle hızlı bir başarı elde eden Murat, geçen yıllar boyunca bisikletli ulaşım hakkındaki çalışmalarına devam etti. Yakın zamanda, Change.org’da başlattığı imza kampanyasıyla Türkiye Belediyeler Birliği’nden güvenli ve ulaşım odaklı bisiklet yolları yapımına öncelik verilmesini talep ediyor.

Bisikletliler Derneği Başkanı olan Murat Suyabatmaz, bisikletin şehir içi ulaşımda giderek daha çok kullanılmasına rağmen güvenli bisiklet yollarının eksikliğinin bisikletli ulaşımın yaygınlaşmasının önündeki en büyük engel olduğunu söylüyor.

Murat, “Belediyeler ile iletişime geçtiğimizde çoğunlukla ‘daha önemli önceliklerimiz var’ cevabını alıyoruz. Bisiklet yolu yapıldığı zaman ise, sanki sadece ‘çocuklar için bir uğraşı’ imiş gibi gezi parkuru veya park, bahçe yakınlarına yapılıyor. Bu yüzden, konunun gündelik ulaşım ve ihtiyaçlar gibi önemli bir kısmı göz ardı edilmiş oluyor,” diyerek bisikletin çevreci, sağlıklı ve ekonomik bir ulaşım aracı olduğunun vurgulanması gerektiğini söylüyor.

Hemen şimdi Murat’ın başlattığı kampanyaya imza atarak bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu Belediyeler Birliği’nin fark etmesini sağlayabilirsin.

Bisikletliler Derneği’nin verdiği çaba sayesinde, Çevre Kanunu’nda kent imar planına işlenen bisiklet yollarının yer aldığı projelerin Bakanlıkça desteklenmesi sağlanmış. Buna göre, bisiklet yollarının yapım masraflarının %45’inin devlet tarafından karşılanmasına karar verilmiş.

Pek çok Avrupa ülkesinde bisikletin bir ulaşım aracı olarak algılandığını ve trafikte hak ettiği alana sahip olduğunu söyleyen Murat, Türkiye’nin de bu ülkeler arasına katılarak bisikletin güvenli ulaşım imkanlarına sahip olması gerektiğini düşünüyor.

Murat’ın kampanyasına imza atarak güvenli ulaşım için bisiklet yollarını öncelikli hizmet olarak görmesi talebini Belediyeler Birliği’ne iletebilirsin.

kampanyaya destek olmak için aşağıdaki linki ziyaret ederek imza verebilirsiniz

http://www.change.org/tr/kampanyalar/belediyeler-birli%C4%9Fi-g%C3%BCvenli-ve-ula%C5%9F%C4%B1m-odakl%C4%B1-bisiklet-yollar%C4%B1-yap%C4%B1lmas%C4%B1n%C4%B1-istiyorum?utm_source=action_alert&utm_medium=email&utm_campaign=12954&alert_id=hcXPOJVyuJ_uEMAONfrlR

Bisikletle güvenli ulaşımın gerçek olduğu bir İstanbul dileğiyle,

 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: Zennube Ezgi Kaya, Change.org Türkiye